Mama’s geur is er een uit de duizend

Omdat haar tepels dezelfde vertrouwde geur afgeven als het vruchtwater, kan een baby zijn mama op geur herkennen. Een baby van 1 week oud kan zelfs het verschil ruiken tussen zijn mama en een andere vrouw. Ook gebruikt een baby eigenlijk vooral zijn neusje om de moederborst te vinden, omdat zijn zicht nog niet zo goed ontwikkeld is. En de speurneus werkt ook omgekeerd: een geblinddoekte mama kan op basis van de geur alleen háár baby herkennen uit een hele groep baby’s.

Natuurlijke voorkeur voor zoet

Een foetus van zeven maanden ruikt al de geur van het vruchtwater van zijn mama. Omdat die geur (en ook de smaak) hoofdzakelijk zoet is, heeft een baby ook na de geboorte een duidelijke voorkeur voor zoete geuren. Zijn absolute favoriet? Moedermelk natuurlijk! Maar ook banaan of vanille scoren goed. Van de geur van garnalen en eieren zal hij dan weer zijn hoofdje afwenden. Die leert hij pas verdragen in de loop van zijn eerste levensjaar.

En wist je ook dit?

  • Naast de warmte van mama en de geluiden die hij kent van voor zijn geboorte, geven vooral vertrouwde geuren je baby het meeste rust.
  • Een verkouden baby met een verstopte neus is angstiger, niet alleen omdat hij moeilijker kan ademen, maar ook omdat de vertrouwde geuren niet meer tot hem doordringen.
  • Een baby kan het verschil ruiken tussen de moedermelk van zijn eigen mama en die van een ander. En hij verkiest duidelijk die van zijn mama.

Een knuffel met een vertrouwde geur is onmisbaar voor je kleintje! Ontdek al onze doudous en knuffeldoekjes in de webshop.