Mama worden op 35+: fysieke implicaties

Sommige vrouwen worden pas mama na hun vijfendertigste, al dan niet gewild. Ontdek hier enkele fysieke implicaties van zwanger worden op latere leeftijd.

Verminderde vruchtbaarheid

Een vrouw van 35 is nog maar half zo vruchtbaar als een vrouw van 25. Na 35 jaar, neemt de vruchtbaarheid nog sterker af. De reden is simpel:  de gezonde eicellen raken op. Naarmate je ouder wordt, kan het dus langer duren voordat je zwanger bent. 

Een grotere belasting voor je lichaam

Een zwangerschap kan zwaar zijn voor je lichaam. Vrouwen boven de 35 hebben meer kans op een hogere bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging. Wat voor complicaties kan zorgen bij de bevalling.

Groter risico op afwijkingen

De kans dat er iets fout gaat bij de celdeling van de bevruchte eicel is groter als je ouder bent. Net als de kans op een miskraam. Rond je dertigste is de kans op een miskraam 10 %. Tussen 35 en 40 jaar verhoogt die kans tot 20 %.  En na 40 jaar, loop je een risico van 30 tot 50 %. 

De meest voorkomende chromosomale afwijking als gevolg van zwangerschap op latere leeftijd is het syndroom van Down.

Grotere kans op een meerling

Door hormonale veranderingen stijgt de kans op een meerling na je dertigste. Bovendien doen oudere mama’s vaker beroep op medisch geassisteerde bevruchting, waardoor ze meer dan andere vrouwen bevallen van een meerling.

Een meerling op komst? Ontdek ons speciale meerlingenassortiment in de webshop.

Een wonder van de natuur

Ondanks de bewezen implicaties en de risico’s, worden sommige vrouwen van 35+ heel gemakkelijk zwanger. En dat zorgt voor een gevoel van intens geluk. Zoals bij Sigrid, die voor het eerst mama werd op haar veertigste. 

‘Lili geeft me volop energie en de zin om er helemaal voor te gaan. Ze is het mooiste wat me kon overkomen. Daarvoor ben ik mijn man en de natuur eeuwig dankbaar.’

Mama worden op 20 of 40 jaar… Ontdek al onze boeken over zwangerschap en baby’s.