Het tweede verhaal op de blog van Yasmin: lieve vroedvrouwen, lieve heldinnen

Als jonge ouder is het erg leuk om te lezen hoe het er aan toe gaat in het dagelijkse leven van een blogster die in hetzelfde schuitje zit als jij. Geniet daarom mee van het 2de verhaal van Yasmin (33 jaar), mama van Miro (2 jaar) en Lola (4 jaar). Ze houdt ervan met haar kindjes op denkbeeldige draken te jagen en dagdroomt van een ononderbroken nachtrust. Haar poëtische kijk op de wereld brengt gegarandeerd een glimlach op je gezicht!

Voor ze haar eerste kindje kreeg, dacht Yasmin dat ze de hulp van een vroedvrouw niet nodig had. Maar na haar ervaring met vroedvrouwen tijdens en na de bevalling zijn deze heldinnen meteen gepromoveerd naar haar persoonlijke hall of fame, naast Lou Reed en Mary Poppins. Waarom die plotse ommezwaai?

Down-to-earth-me

Als vriendinnen vertelden over hun vroedvrouwzwangerschappen en -bevallingen, vond ik dat altijd wat zweverig klinken. Net als puflessen, yoga en mindfulness. Niks mis mee, maar niks voor down-to-earth-me. Nee, ik zou mijn zwangerschap laten opvolgen door een heerlijk nuchtere gynaecoloog. Eentje die rapporteerde over wat er zich in mijn lijf afspeelde en niet naar mijn gevoelens vroeg.

Het uur van de waarheid … en dat van de vroedvrouw 

Toen het zover was, vertrok down-to-earth-me naar het ziekenhuis met een puf-tutorial op haar smartphone en de overtuiging dat die nuchtere gynaecoloog er zo zou aankomen om Lola mee op de wereld te zetten. Zonder betuttelen of solidair puffen. 

Het liep anders. En terwijl de vroedvrouw (en niet de gynaecoloog) mij onderzocht, kermde ik in mijn hoofd: “Vroedvrouw? Wroetvrouw, ja!”. Wat wil je, de woordspeelvogel in mij rust nooit. Zelfs niet tussen twee weeën. De vroedvrouw concludeerde “We zijn zeker nog een uur of vier bezig,” en verliet de kamer.

Mijn houvast in de storm

Lola had andere plannen. Ze had grote haast! Nauwelijks een kwartier later spurtte mijn man de gang in op zoek naar hulp. Twee vroedvrouwen waren er net op tijd bij om haar onverwacht snelle entree in goede banen te leiden. In die 10 minuten voor Lola’s geboorte werden die twee vroedvrouwen mijn heldinnen. Straffe madammen die het hoofd koel hielden – en meteen ook dat van mij en de aanstaande papa. Die me door de storm loodsten met de geruststellende vakkundigheid van vrouwen die dit elke dag doen. En me tegelijk het gevoel gaven dat de geboorte van mijn kind de bijzonderste ooit was.  

Op mijn eentje … maar toch niet alleen

In de volgende dagen bleef mijn respect voor vroedvrouwen alleen maar groeien. Ik kon dag en nacht rekenen op hun wijze raad, hulp en geduld. Ze waren slechts een belletje verwijderd van mijn bed. En eenmaal thuis miste ik hen ontzettend. Zo wist ik bijvoorbeeld niet of mijn kind huilde omdat ze honger dan wel een indigestie had. Ik was onzeker, ik had pijn en huilbuien. Down-to-earth-me lachte me uit in mijn gezicht. Na twee dagen thuis was ik aan het eind van mijn Latijn. 

SOS baby-blues

Mijn man belde de eerste naam in de hulplijnenfolder die we van de kraamafdeling hadden meegekregen. De folder die verfrommeld in mijn tas zat, want “ik zal toch wel mijn plan kunnen trekken zeker”. Een uur later stond vroedvrouw Monika aan de deur, mijn reddende engel. 

Ze droogde mijn tranen. Ze woog en knuffelde mijn dochter. Ze zat geduldig naast me tot Lola wilde eten en nam haar vervolgens over voor het boertje. Ze stuurde mij naar de douche en mijn man naar de keuken. Ik verbaasde me erover dat ze zo veel tijd voor ons nam. En ’s avonds sms’te ze me nog eens om te horen hoe het ging.

Oh Monika, wat had ik zonder jou moeten beginnen?

Monika loodste me geduldig door de eerste weken, tot ik haar hulp steeds minder vaak nodig had en ze stilletjes uit ons leven verdween. Om een dikke 2 jaar meteen weer op onze stoep te staan na de geboorte van Miro. Opnieuw met engelengeduld en met wijze raad op maat van mijn eigenwijze zoontje. 

Lieve vroedvrouwen, lieve heldinnen, jullie hebben mijn ongelijk helemaal bewezen. En by the way: mijn matje ligt al klaar voor mijn eerste les yoga! 
Stay tuned!

Wat een vroedvrouw allemaal voor je kan doen!  

De vroedvrouw: tot je dienst tot de 1ste verjaardag van je baby

Het eerste verhaal op de blog van Yasmin: Niet zonder mijn knuffel!

Borstvoedingskussens, buikbanden, weegschalen voor mama en baby … Deze artikelen en meer vind je in ons assortiment Voor mama in de webshop.