Afkolven wanneer je borstvoeding geeft: waarom, wanneer en hoe

Een van de belangrijkste keuzes als je een kindje krijgt, is of je borstvoeding gaat geven of niet. Borstvoeding geven is niet alleen fijn, zo krijgt je baby ook de meest natuurlijke voeding. Moedermelk bevat precies de juiste mix aan voedingsstoffen en antistoffen die je kindje nodig heeft en het past zich dagelijks aan de behoeften van je baby aan.

Maar het geven van borstvoeding kan ook uitdagend zijn. Misschien kijk je er tegenop dat jij je kindje alleen moet voeden of weet je niet hoe je borstvoeding moet combineren met je dagelijkse activiteiten, hobby’s of werk. Een borstkolf helpt je daarbij.

Wat is een borstkolf?

Met behulp van een borstkolf haal je melk uit je borsten wanneer je baby dat niet kan. Of dat nu is omdat je baby nog niet goed drinkt, of omdat je niet bij elkaar bent. Zo kun je jouw moedermelk afkolven en via een flesje aan je baby (laten) geven.

Waarom, wanneer, hoe?

Zoals gezegd ga je kolven als je baby niet rechtstreeks aan je borst drinkt. Want je melkproductie wordt bepaald door vraag en aanbod. Hoe vaker en hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk je lichaam aan zal maken. Daarom moet je net zo vaak kolven als dat je kindje aan je borst zou drinken als jullie wel samen zouden zijn.

Redenen dat je gaat kolven zijn bijvoorbeeld:

  • Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen.
  • Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin.
  • Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas.
  • Je wilt lekker gaan sporten, koffie gaan drinken met een vriendin of een avondje weg.
  • Je gaat weer aan het werk of hebt een afspraak.

Hoe kies je de juiste kolf?

Nu je weet hoe handig kolven kan zijn, is het nog belangrijk de juiste kolf te kiezen. Welke dat is hangt van je wensen en persoonlijke situatie af.

Handkolf of elektrisch:

Een handkolf kan handig zijn als je af en toe kolft, maar ook belastend omdat je zelf de hendel moet blijven bedienen. Een elektrische borstkolf is vaak prettiger in gebruik, omdat de motor voor je kolft.

Enkel of dubbel:

Met een enkelzijdige borstkolf kolf je één voor één je borsten af, terwijl je met een dubbelzijdige kolf beide borsten tegelijk afkolft. Dubbel kolven is comfortabel, efficiënt en sneller dan enkel kolven. Onderzoek heeft aangetoond dat mama’s die dubbel kolven meer melk kolven, in de helft van de tijd. Daarnaast worden je borsten beter geleegd waardoor je melk vetter is en een hogere energiewaarde heeft.

Huren of kopen?

Als je direct na je bevalling gaat kolven doe je dit het beste met een professionele borstkolf zoals Symphony van Medela. Deze kolf gebruik je in het ziekenhuis of is te huur voor thuis en is speciaal ontwikkeld om je melkproductie op te bouwen. Wanneer je borstvoeding goed op gang is, koop je best een persoonlijke kolf. Deze compacte, draagbare kolven neem je gemakkelijk mee en geven je de vrijheid te kolven waar en wanneer je wilt. Medela biedt diverse modellen, ontwikkeld uit wetenschappelijk onderzoek, afgestemd op het natuurlijke drinkgedrag van je baby en op het dagelijks leven van jou. Voor meer melk, meer comfort en meer flexibiliteit.

Wil je meer weten, kijk dan op www.medela.be/borstkolf