Een tweeling: dubbel zoveel dromen

Samen in een kamer?

Alleen of met z'n tweeën in een kamer? Of met drie (of meer)? Hoe wil jij je meerling te slapen leggen? Na een hele zwangerschap samen in de buik vinden veel meerlingenouders het logisch om de baby's samen te laten slapen.

Elk z'n bedje

Je baby's samen in 1 bedje laten slapen is geen goed idee. Dat verhoogt namelijk het risico op wiegendood: als je baby's tegen elkaar aan liggen, ontstaat een gevaarlijke situatie. Geef je kleintjes daarom elk hun eigen bedje. Overdag samen in een duopark spelen kan natuurlijk wel als jij in de buurt bent.

Uitzoeken en proberen

Wat voor jou en je kindjes het beste is, ontdek je gaandeweg. Rust en routine helpen om je kleintjes makkelijk te laten inslapen. Een badje, even wat knuffelen of een verhaaltje voorlezen: vaste gewoontes voor het slapengaan bereiden je baby's voor op bedtijd.

Elke baby is uniek, en dat is bij meerlingen niet anders. Je baby's hebben dus ook hun eigen slaapgedrag. En dat vraagt natuurlijk om een verschillende aanpak! Zoek uit wat voor welk kindje het best werkt.

Samen slapen of elk een eigen ritme: het heeft allebei z'n voordelen. Een ander slaappatroon geeft je de kans je baby's elk apart goed te leren kennen. Ook als je apart wil voeden is dat het makkelijkst. Maar het is natuurlijk ook dubbel zo druk. Leg je de kleintjes tegelijk in hun bedje, dan heb jij tijdens hun dutjes tijd voor jezelf.

Het eerste jaar

Pasgeboren baby's zijn echte slaapkampioenen. Ze hebben weinig last van omgevingsgeluiden, en dus ook niet van elkaar. Je baby's vinden het leuk om elkaar te zien. Zet hun bedjes dus zo dat ze na het slapen elkaar kunnen zien.

Een tip: leg je beste slaper als eerste in bed. Dan kan er al eentje meteen slapen. En jij hebt de handen vrij voor je wakkerste ukje, zonder dat broer- of zuslief ook weer helemaal actief wordt.

Vanaf 1 jaar

Rond deze leeftijd verandert het slaappatroon van kindjes vaak, en hebben ze 's middags geen zin om te slapen. In die overgangsfase kunnen kindjes elkaar wakker houden 's middags. Het is dus een goed idee om je ukjes (tijdelijk) een apart slaapplekje te geven. Je kan ze elk een eigen kamer geven, maar hen ook enkel voor hun middagdutjes scheiden. Een rustige slaapomgeving en elkaar niet kunnen zien kan wonderen doen!

Naar school

Naar school gaan verruimt de leefwereld van je kindjes. Ze maken samen of apart nieuwe vriendjes. Hun hechte relatie kan veranderen en je kleintjes worden steeds meer aparte individuen. Betekent dat dan ook dat het tijd is voor een eigen kamer?

Dat kan, maar veel meerlingen willen de speciale band niet verliezen. Je kan hun kamers bijvoorbeeld met elkaar verbinden. Maar net zo goed blijven je kleintjes in dezelfde kamer slapen. Rond deze leeftijd kunnen ze bang worden in bed, en vinden ze elkaars gezelschap troostend. En met elkaar babbelen vinden ze o zo leuk! Dat betekent niet dat ze er niet ongelooflijk van genieten om voor het slapengaan even aparte mama- of papa-aandacht te krijgen, helemaal voor zichzelf alleen.

Praktisch: wat heb je nodig voor je baby's dutjes?

Meer dan 1 baby betekent natuurlijk ook: meer dan 1 bedje en matras. Voorzie voor alle bedjes voldoende hoeslakens, zodat je bij ongelukjes niet plots voor een lege linnenkast staat. meer kasten en commodes heb je niet nodig. In een extra ruime kast met 3 deuren passen al heel wat babyspulletjes!


Een meerling: borst- of flesvoeding?

Een meerling op komst: 15% korting