Mijn eerste tandjes

Baby is tussen de zes en negen maanden als hij zijn eerste tandje krijgt. Nu ja, ‘hij’… zoals dat in veel biologische aangelegenheden het geval is, komen bij meisjes de eerste tandjes doorgaans iets sneller piepen dan bij jongens. Hoe dan ook, twee jaar later heeft je kleine spruit meestal al twintig bijters in zijn mond zitten. Lang blijft dat echter niet zo. Zodra je kindje zes jaar oud is, komen zijn tanden een na een los te zitten.

Even flink doorbijten

Een nieuwe fase in het leven gaat vaak met wat kleine ongemakken gepaard en dat is bij tanden krijgen niet anders. Door de druk van de tandjes op het tandvlees voelt het pijnlijk aan en kan het zijn dat zoon- of dochterlief minder eetlust heeft. Omdat zijn oor dicht bij dat pijnlijke kaakbeen ligt, kan het best dat je kindje ook daar last heeft. Aangezien baby meer speeksel doorslikt, kan hij tegelijk last hebben van slappe stoelgang. En ook al is het oorzakelijk verband niet echt duidelijk, de temperatuur van sommige kinderen gaat licht de hoogte in.

Lichter of rood van kleur  

Vaak is je baby de dagen voor het doorbreken van het eerste tandje hangerig en kauwt hij op alles wat hij in handen kan krijgen. Als je in zijn mondje kijkt, zie je dat het tandvlees misschien wat lichter van kleur geworden is omdat de spanning daar is gestegen. Omgekeerd kan het ook dat de zone net roder is omdat er misschien al een kleine opening in het tandvlees is waarlangs bacteriën zijn binnengedrongen. Hoe dan ook zullen er oneffenheden ontstaan.

Bijtringen brengen verkoeling en verlichten de pijn bij het doorkomen van baby’s eerste tanden.