Mmm, een lekker flesje

Voeding speelt een belangrijke rol bij de hersenontwikkeling en immuniteit van je kleintje. De juiste flesvoeding is dus cruciaal. Wat moet je baby zoal krijgen? En hoe pak je dat aan?

Ze zijn zo snel groot

Een waarheid als een koe: kinderen groeien alsof het niets is. Vooral tijdens de eerste 3 levensjaren. En dan hebben we het niet alleen over lengte en lichaamsgewicht, maar ook over de hersenen. Wist je bijvoorbeeld dat het gewicht en volume van de hersenen verdrievoudigt in het eerste levensjaar? En dat elke seconde 700 nieuwe hersenverbindingen worden gelegd?

Een druk bovenkamertje

Jouw kindje heeft een aangeboren drang om zo snel mogelijk zichzelf en de wereld om zich heen te ontdekken en te begrijpen. Daarvoor moet hij zich bewust worden van zichzelf, leren redeneren, verbanden leggen en zaken ordenen. Deze cognitieve ontwikkeling verloopt in een duizelingwekkende vaart en daarom moeten de hersenen voldoende energie krijgen. Dat doe je door je baby te prikkelen met aandacht en liefde, maar ook door de juiste voeding aan te bieden.

De juiste voeding

Borstvoeding is zonder twijfel het beste voor je baby. Maar wat als je om welke reden dan ook toch de fles boven de borst verkiest? Dan is het ontzettend belangrijk om voor de juiste flesvoeding te kiezen. Zo ondersteunt ijzer de normale hersenontwikkeling van je kindje, maar ook onverzadigde omega-vetzuren, zoals ALA (omega 3-vetzuur), zijn nodig voor zowel de ontwikkeling van de hersenen als van het zenuwstelsel. En dan zijn er nog de vitamines A, C en D: deze ondersteunen de hersenontwikkeling en stimuleren het immuunsysteem.

Een gezonde portie ijzer

IJzer blijft een belangrijke bouwsteen voor elke baby. Het zorgt voor de opbouw van het immuunsysteem, de aanmaak van rode bloedcellen én het ondersteunt de cognitieve ontwikkeling. Geef je de borst niet, is het dus belangrijk om voor ijzerrijke flesvoeding te kiezen.

Wat na 1 jaar?

Tijdens de peutertijd ontwikkelt je kind zich zeer snel. Peuters hebben om die reden een relatief grotere behoefte aan specifieke voedingsstoffen dan volwassenen. Met een maagje dat 5 keer kleiner is, hebben ze behoefte aan 4 keer meer calcium, 6 keer meer ijzer en 7 keer meer vitamine D. Een evenwichtig en gevarieerd menu is dan ook een must, maar vormt vaak een hele uitdaging. Gelukkig kan groeimelk, voorzien van de aangepaste hoeveelheid vitamine D, eiwitten en mineralen zoals ijzer, de oplossing bieden!

Dit moet je weten over het immuunsysteem van je baby

  • Al tijdens de zwangerschap leg jij als mama de basis voor het immuunsysteem van je kindje door via de placenta antilichaampjes door te geven.
  • Zolang je baby in je buik zit, vormt jouw afweer ook de afweer voor je baby.
  • Je kindje wordt nagenoeg steriel geboren. Via het contact met jou, bijvoorbeeld via je huid en de melkklieren, komt je kleintje aan de nodige beschermende bacteriën.
  • De eerste moedermelk bevat wel 200 verschillende soorten bacteriën.
  • Na de geboorte ontwikkelt je baby een eigen immuunsysteem. Gunstige bacteriën in de darmen vormen hiervoor een belangrijke basis en daarom is de juiste voeding zo ontzettend belangrijk. 

Wist je dat …

  • De hersenen tijdens de eerste 1.000 dagen van ons leven met 1 gram per dag groeien?
  • Bij flesvoeding mineraalarm drinkwater de beste optie is? Flessenwater met ‘geschikt voor de bereiding van zuigelingenvoeding’ op het etiket is een veilige keuze.
  • Foliumzuur innemen tijdens de zwangerschap essentieel is om je baby te beschermen tegen aangeboren afwijkingen aan het hart, ruggenmerg én de hersenen?

Zin in een lekker flesje? Je vindt alle flesjes en spenen in ons assortiment Eten & drinken.