Ooit te oud om te spelen?

“Dat is een auto, mama!”, zegt je kleuter als hij een cirkel op een blad tekent. Aan levendige verbeelding heeft hij alvast geen gebrek. Maar hoe evolueert die fantasie? Neemt ze langzaam af met de jaren? Of zijn wij als volwassenen nooit te oud om te spelen?

Doen zoals mama

Al tussen 18 maanden en 3 jaar leeft je kleintje zich helemaal uit in zijn verbeelding. Hij roert in een pan zoals hij jou ziet doen, of hij laat pop ‘drinken’. Dit naspelen van gebeurtenissen breidt zich steeds verder uit naar echt fantasiespel. ‘Mama’ geeft ‘baby’ een flesje, verschoont de luier en dan moet baby slapen. Dit ‘doen alsof’ is heel belangrijk voor je peuter. Het leert hem al een beetje hoe de wereld in elkaar zit.

Over ridders en prinsessen

De fantasie van kleuters is onbeperkt, vooral tussen 3 en 6 jaar. Je zoontje loopt de hele dag rond in zijn superheldenpakje, een kartonnen doos wordt voor je dochter een prinsessenkasteel … Hun verbeelding speelt zich steeds verder van de directe leefwereld af. Ze verzinnen zonder moeite de gekste verhalen. Eerst spelen ze alleen, vanaf de tweede of derde kleuterklas mogen ook andere kinderen meedoen.

Tip! Kleuters zijn soms bang van hun eigen verzinsels. Monsters onder het bed zijn voor hen echt. Help je kleintje die fantasie een plaats te geven. Verjaag samen de monsters of toon overdag dat het bewegende gordijn helemaal niet verandert in een spook.

Back to reality

Kindjes in de lagere school hebben best nog veel fantasie, maar die verdwijnt wat naar de achtergrond. De realiteit is voorlopig interessanter. Volwassenen moeten iets meer moeite doen om hen mee te krijgen in een fantasiespel. 10 tot 12-jarigen zijn heel kritisch. Ze vragen zich ook af wat anderen van hen zullen denken. 

Fantasie is alles

Sommige pubers hebben meer fantasie dan andere, net zoals volwassenen. Maar verdwijnen doet fantasie op ‘latere’ leeftijd zeker niet. Kijk maar naar kunstenaars, schrijvers, … Zij ‘spelen’ met woorden, ideeën, beelden en gedachten. Niets hoeft te zijn zoals het is. We kunnen volop dromen, denken en fantaseren.

“Fantasie is belangrijker dan kennis” – Albert Einstein

Fantasie is essentieel. Het is de grond van ons leven. Via de fantasie in de kindertijd verwerken we indringende ervaringen. Door fantasie worden we verliefd, komen grote verhalen tot leven (in boeken, films …). Het is door fantasie dat we dansen, dat muziek gemaakt wordt … Het is volgens Einstein zelfs zo dat door fantasie wetenschap ontstaat.

Boeiende verhaaltjes voor de allerkleinsten? Ontdek ons ruime assortiment Babyboekjes in de webshop.