Op reis met je kleine uk

Je baby is misschien nog maar enkele weken oud, maar hij is al groot genoeg om te reizen. Echt waar? Zelfs met al die organisatiestress en barstensvolle koffers? Ja! Tijl De Bock, Creative & Content specialist bij Neckermann, legt ons uit dat ook de allerkleinsten niet aan de regel ontsnappen: verandering van omgeving is ideaal om te ontspannen.

Kies bewust je bestemming

De slaagkans van je babyvakantie hangt sterk af van deze keuze. Ga voor bestemmingen:

 • met een gematigd klimaat (zeker als je baby minder dan 18 maanden oud is, in een te warm klimaat loopt hij het risico te dehydrateren).
 • met maximum drie uur tijdsverschil (om het ritme van je baby niet te verstoren). 
 • die niet té ver zijn voor een kindje van twee of drie jaar. Daarna kan je al wat verder gaan als de bestemming geen vaccinaties vereist en als er geen malaria of buikgriep voorkomt.   
 • waar geen speciaal paspoort voor vereist is (dat kan je checken op http://diplomatie.belgium.be).

Boarding time!

Neem voor je baby zes maanden is, nooit het vliegtuig, zelfs niet voor een korte afstand. De longen van je baby’tje verdragen de luchtdruk niet altijd even goed. Daarna kan je wel met hem de lucht in … Je kijkt ernaar uit en je ziet er tegenop. Want zal de reis, hoe kort ook, toch niet te lang zijn voor hem?

Laura, mama van Juliette (1 jaar) vertelt over haar ervaring: ”6 maand na de bevalling, in mei, zijn we naar Spanje vertrokken. Niet te warm, super ontspannend en goedkoop want met een baby kan je buiten de schoolvakanties op reis!”.

Dit zijn de top 5 vliegbestemmingen met kinderen (max 4 u. vliegen)

 1. Menorca (Balearen) 
 2. Antalya (zuidwesten van Turkije aan de Middellandse Zee) 
 3. Mallorca (Balearen) 
 4. Gazipasa (zuidoosten van Turkije, Golf van Antalya)
 5. Costa de Almeria (zuidoostkust van Spanje)

En vergeet ook de Griekse eilanden niet.

Naar de andere kant van de wereld?

Wacht tot 10 maanden voor langere reizen. Caroline, mama van Arthur (1 jaar), nam haar kleintje mee naar de Verenigde Staten ook al was hij nog maar 8 maanden: “We hadden een nachtvlucht geboekt … maar Arthur heeft 4 u. lang gehuild. Dat nooit meer! Volgende keer vertrekken we ’s morgens, zo storen we niemand meer in hun slaap.”

Vertrek je op een regelrecht avontuur, check dan bij je kinderarts welke vaccinaties nodig zijn. Let er ter plaatse ook op dat je kindje voldoende gehydrateerd blijft (en vermijd kraantjeswater). 

Zen voor het opstijgen

De ideale zitplaatsen om te vliegen met een kleintje zijn volgens Neckermann tussen de 5de en de 10de rij. Reis je ver, voorzie dan een tussenstop, zo kan je in de beste omstandigheden de borst geven. Je kan dan ook even de benen strekken en tot rust komen. 

Maar regel nr. 1 voor een rustige reis is eigenlijk heel eenvoudig : ontspan en breng je goede humeur mee naar de luchthaven. Jouw gedrag zal dat van je baby beïnvloeden. Woon je ver van de luchthaven of vertrekt het vliegtuig voor dag en dauw, verblijf dan een nachtje op hotel in de buurt. Misschien heb je ook wel het geluk om met een maatschappij te reizen waarvan de crew een speciale opleiding kreeg om reizigers met kinderen bij te staan.

Profiteer ook van het prioritair instappen. De meeste grote maatschappijen doen dit voor ouders met kinderen. Zo kan je je op je gemak installeren.

Joepie, ik vlieg!

Je bent zen. Blijf het ook gedurende de hele vlucht met deze tips: 

 • Geef je kindje wat te drinken en/of zijn tutje tijdens het opstijgen en landen. Er is dan veel beweging, lawaai en drukverschil (pijn aan de oortjes!). Op die manier leid je je kindje af en zorg je er ook voor dat de druk in de oortjes beter geregeld wordt. 
 • Neem 3 of 4 extra luiers mee in je handbagage. Zeer nuttig in geval van vertraging. 
 • Voorzie een splinternieuw speeltje om de aandacht af te leiden indien nodig. Zorg dat het niet te klein is, zodat je het niet kwijt bent als je het laat vallen.  
 • En negeer vooral de boze blikken van medereizigers. Steek gewoon je tong uit, hou het luchtig!  

Liever met de auto?

Het lievelingsspeeltje of -dekentje helemaal onderaan in de koffer, baby die huilt maar “geen idee waarom …” Vandaag kan je ermee lachen, op het moment zelf net iets minder. Deze simpele tips zorgen ervoor dat de rit vlot verloopt en je (min of meer) fris op de bestemming arriveert: 

 • Rijd eerder ‘s avonds of ‘s nachts, alleszins op het moment dat je kleintje klaar is om te gaan slapen: het zal veel rustiger zijn en minder last hebben van de stress die zo’n reis meebrengt. Neem ook regelmatig een pauze, even het autozitje uit.
 • Doe je kindje lichte kleertjes aan: de temperatuur in de wagen kan snel oplopen (zet de airconditioning ook niet te hoog).  
 • Sla geen pauzes over en zorg ervoor dat je kleintje voldoende drinkt.
 • Installeer je kindje in een aangepast autozitje … en zet het nooit op je schoot!

En waarom niet op wintervakantie?

Hou je van de bergen, dan is de kans groot dat dat ook geldt voor je kleintje. Enkele handige tips: 

 • Hou altijd zoute neusdruppeltjes bij de hand: op grote hoogte is de luchtdruk anders dan op zeeniveau (vandaar die oorpijntjes) en virussen (zoals verkoudheden) zijn er hardnekkiger.
 • Ga niet boven 2000 meter met een kindje jonger dan 1 jaar. Het zou zich duizelig kunnen voelen doordat er minder zuurstof in de lucht zit. Of voorzie 4 dagen om te acclimatiseren tussen 1000 en 2000 meter. 
 • Speciale zonnecrème voor de winter, een zonnebrilletje en een hoed zijn onmisbaar: de oogjes en huid van je baby’tje zijn hypergevoelig voor de felle winterzon en de intense uv-stralen. 
 • De ‘uitstekende’ lichaamsdelen (handjes, voetjes, oortjes) moeten goed beschermd zitten. Je kindje beweegt immers minder en krijgt het dus sneller koud.
 • Je kleintje moet regelmatig drinken en de lipjes moeten ingesmeerd worden met een lipbalsem: de koude, droge lucht versnelt uitdroging.