Opgepast, kruiper in huis!

Zodra je baby in staat is om zich eerst sluipend en schuivend en vervolgens kruipend te verplaatsen, breekt een periode aan dat ouders voor het eerst in het jonge leven van hun zoon- of dochterlief de woorden “PAS OP!” uitslaan. Nadat hij maandenlang hulpeloos op zijn rugje lag te glimlachen, wil hij nu immers volop profiteren van zijn nieuwe mogelijkheden om zich te verplaatsen en op ontdekking te gaan. Je kan je interieur daar maar beter op voorbereiden.

Bereid je interieur voor op de ontdekkingstochten van je baby

Plots kan je jongste schat dingen die hij gisteren nog niet kon. Je zal zien, zijn favoriete bestemmingen tijdens zijn eerste ontdekkingstochten zijn: het salontafeltje met de scherpe hoeken en het mooie tafelkleedje, de televisiekast met lades die als trapjes kunnen dienen en ook de stekkers in het stopcontact zien er zeer aantrekkelijk uit. Waakzaamheid is bijgevolg aangewezen. Bedenk echter ook dat de situatie misschien pas gevaarlijk wordt als baby schrikt omdat jij in paniek roept … dat hij moet oppassen.

Tips om de kruip- en klimfase veilig door te komen

  • Alles wat op kruiphoogte staat, kan je beter aan een inspectie onderwerpen. Zware, breekbare, dure en gevaarlijke voorwerpen verhuis je een paar meter omhoog of bewaar je een paar maanden achter slot en grendel.
  • Verwijder afhangende tafelkleedjes, want daar wil baby zich beslist aan optrekken.
  • Zorg dat baby’s vingertjes niet tussen de deur terecht kunnen komen. Hang er bijvoorbeeld een dikke handdoek over zodat ze niet volledig kunnen dichtklappen. 
  • Ladekasten zijn even uitdagend als de Mont-Blanc voor een bergbeklimmer. Doe ze op slot.
  • Verwijder drink- en eetbakjes van de hond of de poes.
  • Door zelf de trap op te klimmen traint je kindje zijn evenwichts- en coördinatievermogen. Laat hem dus gerust naar boven klauteren maar blijf achter hem aan lopen.
  • Plaats een hekje bovenaan de trap om te vermijden dat hij ook het ook omgekeerd probeert, met zijn hoofd eerst. Leer hem op zijn poep naar beneden komen en loop in dat geval voor hem uit.
  • Zorg zelf voor veilige klauteruitdagingen in de vorm van een stevige wasmand, een kartonnen doos, een stapel kussens,…
  • Zorg voor een comfortabel kruippakje of klauterkledij. Het zit gemakkelijk en geeft je baby  voldoende bewegingsruimte.