Potjestraining voor beginners

Zoveel dreumesen, zoveel manieren van droog worden. Hoe hebben andere mama’s de potjestraining aangepakt en wat zijn hun ultieme tips?

Onder-broekje

Met de luiers van tegenwoordig voelen kindjes vaak niet dat ze nat zijn. Je kunt dat voordeel volgens mama Nadine gebruiken bij de potjestraining: “Doe je kindje eens een onderbroekje onder de luier, dan voelen ze dat vaak wel. Bij Pjotr heeft dat geholpen.”  

Mama Lies: “Na het eten zette ik Kobe altijd even op het potje. Daarna deed ik hem altijd een gewoon onderbroekje en een oefenbroekje aan voor ongelukjes. Begon hij te ‘friemelen’, dan zette ik hem weer snel op het potje.”

Geef het goede voorbeeld

Mama Femke: “Als ik moest plassen, liet ik altijd de deur van het toilet open. Mijn kleine meid wilde ook groot zijn net als mama, dus nam ik het potje mee en zette dat naast me. Zij wilde dan ook proberen.” Ben je de wanhoop toch nabij, vertrouw dan op je kindje zelf. 

Familiair met het meubilair

Introduceer het potje ruim op voorhand als onderdeel van de spulletjes van je kleintje. Mama Brigitte: “Het potje stond hier al langer in de living. Voor Linde diende het de eerste maanden zelfs als zeteltje om in te lezen! Daarna zijn we er steeds meer mee gaan oefenen totdat Linde begreep wat ze moest doen.”

Alles op zijn tijd

Mama Bieke: “Je moet je vooral niets aantrekken van wat anderen zeggen, want je kindje zal pas proper worden als de tijd er rijp voor is en zal het dan zelf ook aangeven. Wel kan je je kindje stimuleren, maar het beslist zelf wanneer het er aan toe is.”

Uit de broeken, in de boeken

Een boekje kan voor de nodige inspiratie en ondersteuning zorgen zoals bij mama Kelly: “Ik kocht het boekje ‘Zindelijk in 1 week’ van Gina Ford. Ik heb er veel uit gehaald ter voorbereiding. Na drie dagen had ik een zindelijke peuter...”

Extra tips:

  • Geef je kindje voldoende tijd.
  • Heeft je kleintje geen zin? Forceer niets en probeer het later gewoon opnieuw.
  • Start op een rustig moment met de training.
  • Vraag regelmatig aan je kind of het moet plassen.
  • Laat je kindje nooit langer dan vijf minuten op het potje zitten.

Een plasje doen is leuker op een vrolijk potje. Ontdek ons assortiment Op het potje en de WC in de webshop.