Praten tegen je buik, het mag!

Het gehoor is het meest ontwikkelde zintuig bij een foetus. Een foetus van 20 weken kan al geluiden horen. En na zeven maanden hoort het kindje in je buik zowel interne als externe geluiden en reageert het op wat het hoort.

Mama’s vertrouwde stem 

Luidop praten tegen de baby die nog in je buik zit, klinkt misschien wat vreemd. Toch is het een echte aanrader. De stem van mama is voor je kindje heel goed te horen. De stem bereikt hem van buiten de baarmoeder, net zoals de stemmen van papa en broer of zus of het geblaf van de hond. Maar de foetus hoort de stem van mama ook nog eens door de trillingen die het van binnenuit krijgt. Als je kindje dan geboren wordt, zorgt mama’s stem meteen voor herkenbaarheid en dus veiligheid. Ook muziek die je tijdens je zwangerschap vaak hebt opgelegd, herkent een pasgeborene.

Wist je ook dat …

  • … je ongeboren baby heel gevoelig is voor muziek? Is er muziek, dan verandert het hartritme en begint de foetus te bewegen.
  • … je baby vanaf dag 3 na de geboorte kan reageren als je als mama zijn naam zegt?

Gedempte geluiden in de baarmoeder

Natuurlijk hoort een baby al het geluid gedempt in de baarmoeder. Benieuwd hoe dat is? Je kan het het beste vergelijken met wat jij hoort als je onder water duikt. Je hoort dan ook het geluid van bijvoorbeeld de spelende kinderen of iemand die je roept, maar op een gedempte manier. En hoewel alles gedempt wordt, kan de baby in je buik toch flink schrikken van plots of heel hoog lawaai. Het bezorgt hem zelfs extra stress. En dan kan hij wel eens flink beginnen stampen.

Wist je ook dat …

  • … een pasgeboren baby de eerste uren of zelfs de eerste dag even niets kan horen? Dat komt omdat er nog vruchtwater achter het trommelvlies zit. Maar na een dag hoort je baby al beter dan in de baarmoeder.

Daarom praten mensen hoger tegen kleintjes

Heel wat mensen spreken spontaan een toontje hoger tegen baby’s. En dat is niet toevallig. Baby’s hebben het meeste aandacht voor hogere stemmen. En wie wil nu niet de aandacht van zo’n kleintje? En toch houdt een baby ook van zachte, rustige geluiden. Een baby wordt op slag rustig als je hem op je borst legt. Zo hoort hij je hartslag. Een vertrouwd geluid dat hij zich herinnert van in de baarmoeder.

Bescherm gevoelige oortjes

Het gehoor van een kind is veel gevoeliger dan dat van een volwassene. Is het geluidsvolume hoger dan 85 decibel, blijf dan met je kind uit de buurt. Ter vergelijking: bij een popconcert haal je al gauw 100 decibel. Wordt een kind wel blootgesteld aan te veel lawaai, dan kan er gehoorschade optreden. Oordopjes voor kinderen zijn geen aanrader. Oorbeschermers zijn een betere oplossing. 

Wist je ook dat …

  • … het vruchtwater en de buikwand maar 5 dB dempen? Let dus als je zwanger bent extra op met lawaai. Geluiden die voor jou schadelijk zijn, zijn dat ook voor je baby!

Je kindje meenemen naar een muziekfestival? Dan mogen aangepaste oorbeschermers  zeker niet ontbreken. Je vindt ze in onze webshop.

Gehoortest

Goed horen is voor je baby heel belangrijk. Want bij kinderen met gehoorverlies, verloopt de taalontwikkeling trager. Ga dus zeker naar de gehoortest van Kind en Gezin, enkele weken na de geboorte. Zo weet je snel of alles in orde is. En kan je indien nodig kort op de bal spelen.

De gehoortest is volledig pijnloos voor je kleintje. Is de test negatief, dan wordt hij na ongeveer een week herhaald. Eventueel volgt er nog een derde test met een ander apparaat. Als ook die test negatief is, dan moet je kleintje zeker naar de oorarts.

Luidruchtige speeltjes: mama verwenst ze soms, maar baby vindt ze top! Ontdek onze muzikale trekspeeltjes en ander speelgoed met geluid in de webshop.