Puzzelen: prima voor de ontwikkeling

De puzzel gaat al decennia lang mee als favoriete speelgoedje. En dat is niet toevallig. Heel wat kinderen vinden puzzelen gewoon echt leuk. Bovendien stimuleert puzzelen de ontwikkeling van je kindje. Sarah Vanden Avenne, pedagoge bij Kind en Gezin legt uit.

Baby’s en puzzelen

Sarah Vanden Avenne: “Al vanaf zes maanden beginnen kindjes zelf dingen te grijpen. En dat is uiteraard een vereiste om te puzzelen. Tijdens het puzzelen oefenen de kindjes hun oog-handcoördinatie: de baby neemt iets vast en stopt het ergens anders in. Daarnaast wordt ook de fijne motoriek al puzzelend gestimuleerd. Net zoals het probleemoplossend vermogen. Hoe moet ik het puzzelstukje draaien tot het past? Wat hoort samen en wat niet? Proberen tot het lukt, ook dat is puzzelen.”

Puzzeluurtje in de klas

In de kleuterklassen wordt er flink wat afgepuzzeld. Meesters en juffen delen zelfs echte puzzeldiploma’s uit! Sarah Vanden Avenne: “Ook op kleuterleeftijd worden tijdens het puzzelen heel wat ontwikkelingsdomeinen gestimuleerd. De concentratie en het uithoudingsvermogen bijvoorbeeld. Ook het oplossingsgericht denken komt aan bod. De meeste kleuters houden van uitdagingen op hun niveau. Eens een bepaald niveau vlot gaat, zijn grotere en moeilijkere puzzels dan een uitdaging.”

Puzzelen leert samenwerken

Puzzelen heeft ook een sociale functie. Want kinderen puzzelen vaak samen met mama of papa, met de meester of juf of met leeftijdsgenootjes. En dan wordt er gepraat en contact gelegd. Laat je de kinderen om beurten een stukje neerleggen, dan leren ze ook om elkaar te helpen. En met een beetje geluk werken ze in alle rust samen.

Help, mijn kind puzzelt niet graag!

Sarah Vanden Avenne: “Je kind loop echt geen ontwikkelingsachterstand op omdat het niet graag puzzelt. Til er dus niet al te zwaar aan. Elk kind gaat op zoek naar een manier om zich functies en vaardigheden eigen te maken. Gebeurt dat niet door te puzzelen, dan zijn er nog zo veel andere spelletjes die specifieke motorische en cognitieve vaardigheden stimuleren.  Forceer niets, want misschien krijgt je kindje dan wel helemaal een afkeer van puzzels.”