Samen slapen, mag dat?

Je baby is al een jaar oud maar slaapt nog altijd niet goed door. Je bent aan het einde van je krachten en hebt je nachtrust hard nodig. De verleiding is groot om je kindje bij jou in bed te leggen. Maar is dat nu wel zo’n goed idee? En is het wel veilig voor je kind? We vroegen raad aan Ilse De Block, directeur van de Opvoedingslijn.

Je doet in feite niets verkeerd

Ilse De Block: “Het is heel normaal dat je ook voor jezelf zorgt en voor eventuele broertjes en zusjes. Door je baby bij jou in bed te leggen, breng je weer wat rust in het gezin. En af en toe is het ook gewoon gezellig. Maak wel goede afspraken met je partner en wees erop voorbereid dat het misschien niet makkelijk zal zijn om achteraf je kindje weer in zijn eigen bedje te krijgen.”

Veiligheid eerst

Tot de leeftijd van 1 jaar raadt Kind en Gezin af om je baby bij jou in bed te leggen. Het risico op verstikking is groter en je kindje kan te warm krijgen of wegzakken in je matras of dons. Ook mag je er niet aan denken dat je in je slaap op je kleintje rolt! 

Wat je wel kan doen is je baby dicht in je buurt laten slapen. Zet zijn wiegje naast je bed of koop een sidebed. Dat is een babybedje dat je aan het ouderlijke bed kan vastmaken. Zo ligt je kindje bij jullie en heeft het toch zijn eigen plekje, matras en dekentje. Dat is veel veiliger dan bed sharing.

Alleen en toch samen? Ontdek onze sidebedjes in de webshop. 

Hoe leer ik mijn kindje weer alleen slapen?

Ilse De Block: “Als je kindje een tijdje bij jullie heeft geslapen, moet het opnieuw leren alleen in te slapen. Geef het daar de tijd voor. Laat je baby gerust even zeuren, zowel bij het naar bed gaan, als wanneer hij ’s nachts wakker wordt. Laat wel voelen dat je er bent: even geruststellen is vaak voldoende om weer tot rust te komen. Wees kordaat en zorg voor een vast avondritueel. En voel je niet schuldig als je je baby achterlaat in zijn eigen bedje. Kindjes hebben voelsprieten daarvoor en zullen op je gevoelens inspelen.”

Duurt de aanpassingsperiode lang?

Ilse De Block: “Dat hangt van kind tot kind af: soms is één nachtje voldoende om te wennen, soms duurt het weken. Wil je echt dat je kind leert om alleen te slapen, dan moet je nu even doorbijten.”

Meer info? Bel naar de Opvoedingslijn: 078/15 00 10 of mail naar opvoedingslijn@groeimee.be