Samen spelen, samen delen

Spelen is voor een baby heel belangrijk. Hij leert de eigenschappen van voorwerpen en materialen, hij leert denken en verbanden leggen. Even belangrijk is wat hij leert over hoe mensen met elkaar omgaan, bijvoorbeeld door samen met andere kindjes te spelen. Maar dat is soms lastig. Want wat als je kindje zijn speelgoed niet wil delen?

Samen spelen

Samen spelen en rekening houden met een ander kind, dat is voor je kleintje erg moeilijk. Hij heeft nog maar net geleerd dat hij een eigen persoontje met een eigen wil is. Hij begrijpt nog niet dat anderen de dingen op een andere manier zien. Dat kan je ook niet forceren: een kind leert pas geleidelijk aan om rekening te houden met anderen. 

Wat peuters wel al goed kennen, is ‘van mij!’. Dat maakt samen spelen net zo moeilijk: ze willen vaak hun speelgoed niet delen met een ander kindje. Met alle gevolgen van dien. Maar speelgoed delen kan je wel aanleren, stap voor stap.

Samen delen

“Sommige kindjes delen van nature heel goed, anderen hebben het er moeilijk mee.”, zegt Yana De Meulder, zaakvoerder van een crèche. “Zij protesteren als een ander kind met ‘hun’ speelgoed aan de haal gaat. Of een kind broertjes of zusjes heeft speelt hierin een rol, maar het karakter is nog belangrijker.” 

Yana De Meulder: “Kinderen moeten echt leren delen. Wij gaan soms bij de kinderen zitten terwijl ze spelen en grijpen dan af en toe in. ‘Samen spelen, samen delen’ is een zinnetje dat wij hier heel vaak moeten herhalen.”

De tips van onze expert

Yana De Meulder heeft heel wat trucjes en technieken om de kindjes in haar crèche te leren delen. Ze gaf ons deze tips:

  • Zorg voor variatie: kinderen die af en toe iets nieuws ontdekken, maken minder ruzie. Wij stoppen bijvoorbeeld af en toe een bak speelgoed voor een paar weken in de kast. Daarna is dat voor de kindjes nieuw speelgoed. 

  • Is een bepaald speeltje erg populair? Gebruik dan een kookwekker of timer zodat elk kindje zijn beurt moet afwachten.

  • Ruzie over een speeltje? Kom niet altijd meteen tussenbeide. Kinderen moeten leren ruzie maken en ruzies bijleggen. Je kunt hen wel vanop een afstandje aanmanen: “Samen spelen, samen delen”.  

  • De ruzie raakt maar niet opgelost? Probeer de kinderen af te leidendoor iets vergelijkbaars aan te bieden.

Kinderen leren pas uit zichzelf delen als ze vier à vijf jaar zijn. Leg ze regelmatig uit dat ze moeten delen en doe dat op hun niveau. Hou het bij een paar zinnen, want langer kunnen ze zich niet concentreren. Ook al valt het je kleintje heel moeilijk, blijf hem stimuleren om te delen. Want een kind dat niet leert delen, zal dat nooit uit zichzelf gaan doen en wordt verwend. 

Via onze Facebookpagina vroegen we jullie hoe goed jullie kindjes kunnen delen. Een greep uit de reacties: 

Nele: “Mijn dochter van 19 maanden wil niks delen. Speelt ze met een emmertje van een ander kind, dan wordt ze kwaad als dat kindje het terug wil. Ik corrigeer haar dan altijd. Als je je kinderen niet leert delen, worden het egoïstische volwassenen.”

Lindsey: “Ik heb het een beetje moeilijk met het idee dat ze móéten delen. Als onze zoon iets wil delen, dan mag hij dat en dan zeg ik ook hoe flink hij is. Maar ik wil mijn kind niet verplichten om alles te delen. Ik laat hem de keuze: wil hij delen (wat hij meestal wel doet) dan mag hij dat. Maar als hij net fijn met iets aan het spelen is, moet dat andere kindje maar even wachten. Alle kinderen moeten toch leren dat ze niet zomaar alles kunnen krijgen wat ze willen?”

Shana: “Onze zoon (20 maanden) deelt heel goed uit zichzelf: iets té goed zelfs, want hij deelt zijn koekjes tot hij niets meer over heeft voor zichzelf.”

Liesbeth: “Onze oudste dochter (4) heeft een paar spulletjes die echt van haar zijn, waar haar jongere zus (1) nog niet mee kan of mag spelen. Al spelend hebben we hen geleerd dat al het andere speelgoed van hen allebei is en dat ze moeten delen. Als er toch ruzie van komt, zetten we het speelgoed weg en kan niemand ermee spelen.”

Silke: “Een aantal dingen hoeven mijn kinderen echt niet te delen, die zijn van hen. En als ze met hun eigen speelgoed spelen, hoeven ze dat niet af te geven aan een ander.”

Nele: “Met mij en haar papa wil ze altijd delen. Ze geeft uit zichzelf een stukje van haar koek af. Met andere kindjes is dat een ander verhaal. In de crèche heeft ze geleerd om op haar strepen te staan als ze met iets wil spelen.”

Debbie: “Mijn zoon (21 maanden) had het in het begin lastig om te delen met zijn zus (6 maanden). Nu gaat het beter: als hij lastig doet over een stuk speelgoed, neem ik het gewoon weg. Dat weet hij.”

Nathalie: “Mijn dochter van 21 maanden is enorm lief en zorgzaam. Iedereen mag een stuk van haar koekje en met haar speelgoed spelen. Vooral voor haar zusje van 4 maanden zou ze alles doen.”

Carine: “Mijn zoon kan zonder problemen delen, behalve zijn ‘speciale’ speelgoed, dat heel dierbaar voor hem is. Wij respecteren dat en verbieden zijn jongere broertjes om met dat speelgoed te spelen.”

Samen spelen, samen delen. Maar waarom is spelen zo belangrijk? Ontdek wat spelen doet met je kind.