Vrije tijd en OnderwegIn de auto

SOS Wagenziek

Veel kindjes voelen zich onderweg niet zo lekker, vooral in de auto. En zo kan een rit snel een heuse calvarietocht worden, voor je ukje én voor jou. Met Dreambaby’s praktische tips en trucjes maak je de reis minder vervelend voor je kleintje.

Nooit met lege maag

Op reis vertrekken doe je het best nooit met een lege maag. Maar ook wàt je eet is belangrijk: kies de juiste voedingsmiddelen en voorzie tijd om te verteren.

  • Voor het vertrek kies je voor een lichte maaltijd met weinig vet.
  • Vermijd zoete, vette of zure producten onderweg. Ook melkproducten zijn geen goed idee (behalve natuurlijk je baby’s melk). Hetzelfde geldt voor fruitsap en koolzuurhoudende drankjes.
  • Wat neem je wel mee? Droge voedingsmiddelen zoals rijstwafels zijn ideaal. Sommige fruitsoorten of wat komkommer kunnen zeker ook. En water mag natuurlijk niet ontbreken – met mate.

Frisse lucht!

Verlucht je auto regelmatig, vooral als hij nieuw is. De geur van een nieuwe wagen versterkt namelijk het misselijkheidsgevoel. Las ook regelmatig een pauze in onderweg om samen frisse lucht te happen.

Kijkers in de goede richting

Te hard concentreren kan je ukje misselijk maken. Probeer dus om je kindje af te leiden. Want wagenziek zijn zit ook een beetje in ‘t hoofd.

  • Geef je kind geen boekjes.
  • Herinner je ukje er af en toe aan om voor zich te kijken en stel hem gerust.
  • Als je kind groot genoeg is, kan je samen spelletjes spelen waarbij je naar buiten kijkt. Denk maar aan: blauwe auto’s of Belgische nummerplaten spotten.
  • (Kalme) muziek verzacht de zeden. Of smeer je stembanden en zing vrolijk samen.

Rij vlot

Vermijd bruusk rijden, rem niet onnodig en neem je bochten voorzichtig. 

Vertrek voor dag en dauw

’s Nachts reizen is ideaal om met je kindje op reis te vertrekken. Het is minder warm in de auto en je ukje slaapt rustig.

Let erop dat je kind voor de reis goed uitgerust is om de rit de baas te kunnen. In z’n comfortabele autostoel doet hij zeker een dutje.

Trucje uit de oude doos

Met een wattenpropje in één oor (het rechteroor voor linkshandige ukjes, het linkeroor voor rechtshandige) neemt je kindje minder geluiden in zich op, en verminderen de bewegingen in het evenwichtsorgaan. Want net daardoor wordt je kind snel duizelig of misselijk.

En: zorg voor een plastic zakje voor het geval dat wagenziekte plots toch de kop opsteekt …

Gerelateerde blogberichten

Onderweg met je baby: de belangrijkste accessoires voor je autostoel

Lees artikel