Spelen doet wat met je kind

Samen spelen is leuk, maar ook heel belangrijk. Spelen betekent leren. Je kindje krijgt de prikkels en stimulans om altijd een stapje verder te gaan. Op welke vlakken ontwikkelt je kleintje zich als het vaak en vrij kan spelen?

Spelen doet bewegen

Van ongecontroleerd trappelen, tot zelf puzzels maken of knippen … Als je kindje speelt, wordt zijn oog-handcoördinatie steeds beter. Spelen heeft een positief effect op de grove en later ook de fijne motoriek.

 • Je baby die met zijn armpjes zwaait en met zijn beentjes trapt, oefent heel intens zijn spieren.
 • Laat je baby regelmatig op zijn buik spelen. Zo leert hij zijn hoofdje oprichten en controle houden over ellebogen, schouders en romp. Het is de eerste aanzet tot rollen, kruipen, zitten en later staan.

Tip! Ligt je baby niet graag op zijn buik? Probeer jezelf dan eens als levend speeltapijt. Niets zo interessant als mama’s gezicht en niets zo zacht als mama’s buik! Leg je baby op oogafstand (met een kussen onder je hoofd) en steun zijn bips met je hand. De elleboogjes kan je mooi onder de schouders plaatsen.

 • Grijpen is een goede oefening voor schouder-, hand- en vingerspieren. Je kleintje leert zo alsmaar fijnere bewegingen uitvoeren.
 • Lopen, rennen, springen, vallen, opstaan … en weer doorgaan! Je kindje is een doorzetter en beheerst zijn bewegingen steeds beter.

Spelen leert denken

Tijdens het spelen staat de cognitieve ontwikkeling niet stil. Je kindje leert logisch denken, beter onthouden, verbanden leggen, creatief zijn en zich concentreren. Ook zijn taalgebruik gaat er sterk op vooruit. Spelen is leren mag je hier heel letterlijk nemen. Je kindje ontwikkelt de vaardigheden om stilaan wat zelfstandiger te worden.

 • “Hé, dit karretje rijdt als ik aan het touwtje trek!” Dit soort spelletjes leren je kindje het verband tussen oorzaak en gevolg.
 • Kiekeboespelletjes zijn ideaal om mensen te leren herkennen of voorwerpen te onthouden. Samen op zoek gaan naar een verstopt speeltje leert dat dingen blijven bestaan, ook al zie je ze niet. 
 • Water is nat, sneeuw is koud, als een ei valt is het stuk … Je kindje ontdekt de eigenschappen van voorwerpen en materialen in zijn spel.
 • Spelen geeft je kleintje inzicht in wat het wel en niet met een voorwerp kan doen. Een klein doosje past in het grote, maar niet omgekeerd. Een hoge toren maak je door blokken op elkaar te plaatsen …

Spelen leert emoties verwerken

Je kleintje komt tijdens het spelen in contact met veel emoties. Kirren van plezier, teleurstelling als iets niet lukt, boosheid als een speeltje wordt afgenomen, trots als hij helemaal alleen een puzzel heeft gemaakt … Al deze gevoelens krijgen een plaatsje en je kindje ontdekt dat anderen ook wensen en emoties hebben. Stilaan leert hij wat mag en niet mag. Wat de spelregels zijn. En aan welke afspraken hij zich moet houden.

 • Confronteer je kindje tijdens het spelen met duidelijke grenzen. Tekenen mag op een blad, maar niet op het behangpapier.
 • Spelenderwijs leert je kleintje dat sommige dingen niet kunnen. Bijvoorbeeld speelgoed stuk maken of andere kindjes pijn doen.

Spelen leert omgaan met andere mensen

In het begin is je kindje sterk op zichzelf gericht en betrekt het anderen niet vaak bij zijn spel. Dat verandert rond de leeftijd van twee jaar. Je peuter is benieuwd en krijgt interesse in wat anderen doen. Maar toch nog vooral vanuit zichzelf. Kan ik dat ook spelen? Wil ik dat speelgoed ook? Het naast elkaar spelen primeert nog op echt samenspel. Toch is naast elkaar spelen een belangrijke stap in de sociale ontwikkeling. Peuters observeren en imiteren elkaar en leren daar veel van.

Pas rond drie jaar worden andere kindjes echt bij het spel betrokken. Je kleuter hecht zich dan ook aan vriendjes of vriendinnetjes op school. Die ‘vriendschappen’ gaan vaak nog gepaard met conflicten. Samen spelen, samen delen? Je ukje begrijpt het wellicht ook nog niet altijd even goed.

 • Taalspelletjes helpen je kindje om te leren praten. Samen zingen of versjes opzeggen is leuk en leerrijk tegelijk.
 • Een kleuter bootst graag grote mensen na. Stimuleer deze fantasie- of rollenspellen. Ze leren je kleintje hoe volwassenen met elkaar omgaan en hoe hij zich later moet gedragen in bepaalde situaties.

Naar buiten!

Een wandeling in het bos, kliederen in de tuin … Beperk het gebruik van tv, iPad en computer en laat je kindje buitenspelen. Zo wordt het vindingrijk en creatief. En niets dat gezonder is en beter voor de ontwikkeling.

 • Gezondheid: kindjes die buitenspelen zijn minder vaak ziek en lopen minder risico op overgewicht.
 • Motorische ontwikkeling: buitenspelen is bewegen en dat is goed voor de spierontwikkeling en behendigheid.
 • Cognitieve ontwikkeling: van een tak een wandelstok maken, een eikelhoedje gebruiken als toverfluit … Buitenspelen bevordert creatief denken en probleemoplossend gedrag.
 • Sociale ontwikkeling: buitenspelen doe je nooit alleen. Ravotten en kattenkwaad uithalen met vriendjes. Moet kunnen, toch?

​In samenwerking met: Playgro

​Playgro is een innovatief  merk op het gebied van babyspeelgoed : de zintuigen worden geprikkeld en de verbeelding gestimuleerd. Age for Stage helpt de ouders om de juiste keuze te maken in functie van de ontwikkeling van je baby.