OntwikkelingSpelen en leren

Spelen met je kindje: de leukste speeltips voor peuters

“Mama, ik vervéél mij!” Wat doe je tijdens vakanties, als de crèche gesloten is of tijdens andere periodes waarin je kindje(s) vaak thuis zijn? Je kindje(s) bezighouden kan soms een hele klus zijn, maar het is ontzettend belangrijk voor hun ontwikkeling. Wij verzamelden de leukste tips in dit blogartikel.

Buiten spelen

Bij mooi weer blijft buiten spelen de leukste en beste activiteit om samen te ondernemen. Je hoeft daarvoor helemaal niet ver te gaan: een tekening maken met stoepkrijt kan gewoon aan je voordeur of op je terras.

En wie zegt dat zoektochtjes in de tuin alleen met Pasen kunnen? Verstop mandarijntjes in de tuin en laat je kindje rustig zoeken. Teken grappige gezichtjes op de mandarijnen voor dubbel plezier.

Blijft het zeker nog een paar uur droog? Trek dan eens samen de natuur in. Een boswandeling of bezoekje aan het park doet altijd deugd. Zelfs wanneer je kindje veel in de buggy zit, kan hij al volop genieten van de frisse lucht en mooie natuur rondom hem.

TIP: Neem een grote plastic zak mee waarin je kindje van de glijbaan kan glijden. Zo blijven de kleren (relatief) proper ;).

Meer speeltips en inspiratie

...vind je in onze speelbingo.

Download de bingo hier en vink ze allemaal af!

Download

De living als binnenspeeltuin

Met het juiste speelgoed kunnen kindjes urenlang binnenspelen. Rondkijken en rollen op het speeltapijt, torens bouwen, een tekenfilm kijken… Alles kan!

TIP: Weet je niet goed welk speelgoed je koopt voor welke leeftijd? In de webshop is het speelassortiment netjes gesorteerd op leeftijd.

Is je kindje even uitgekeken op zijn speelgoed? Maak dan eens een kussenparcours in de woonkamer. Zo kan je kindje springen van kussen naar kussen, kruipen onder stoelen en racen naar de finish waar een kopje chocomelk hem opwacht.

Kent je kindje al kleuren? Dan kan je in de woonkamer speelgoed of blaadjes in verschillende kleuren neerleggen. Zet je in de zetel en noem een kleur naar keuze. Laat je kindje zo snel mogelijk het voorwerp of blaadje van dat kleur aanduiden en eventueel brengen. Intussen kan jij even genieten van een koffie of thee ;).

Sensory play: al spelend je zintuigen gebruiken

Bij sensory play gaan kinderen spelenderwijs hun zintuigen en fijne motoriek oefenen. Je kan hiervoor speciaal speelgoed kopen of je kan aan de slag met een paar eenvoudige spullen die je in huis of in de supermarkt vindt.

Je vindt oneindig veel voorbeelden op Google en Pinterest, maar ook wij geven er graag enkele mee:

Lavalamp

Maak van een (leeg) shampooflesje een kleine lavalamp zonder licht. Fascinerend om naar te kijken en om mee te bewegen.

Gekleurde rijst

Voelen, zien, horen… Alle zintuigen worden geprikkeld door te spelen met gekleurde rijst. Superleuk voor kindjes om in te wrijven, verschillende kleuren te mengen of om in potjes te doen en mee te rammelen. Tip: hou de stofzuiger dichtbij ;).