Van babyblues naar postnatale depressie

Na de bevalling word je flink geplaagd door je hormonen. Neem daarbij nog eens slaapgebrek en onzekerheid als mama, en je begrijpt waarom je last hebt van babyblues, ook wel kraamtranen genoemd. Dat is heel normaal. Maar een postnatale depressie is wel ernstig. Wat is nu het verschil tussen beide?

Babyblues: even moeilijk

Babyblues zijn de moeilijke dagen die bijna elke mama net na de bevalling meemaakt. Die worden veroorzaakt door hormonale instabiliteit, slaapgebrek, onzekerheid en het plotse gevoel van verantwoordelijkheid.

Symptomen van babyblues

De belangrijkste symptomen zijn:

  • wisselend humeur, overgevoeligheid, somber gestemd
  • lusteloosheid en gebrek aan interesse
  • geen eetlust
  • slaapproblemen
  • futloosheid, vermoeidheid

Je bent niet alleen

Ongeveer 70 tot 80 % van alle kersverse mama’s is na de bevalling licht depressief. Het is dus veel meer regel dan uitzondering. 

Bovendien stellen vrouwen die aan de babyblues ontsnappen zich ook allerlei vragen. Is het normaal dat ik geen babyblues heb? Heb ik wel een moederinstinct? Ben ik gemaakt om een moeder te zijn? Niemand blijft dus helemaal gespaard. 

Postnatale depressie: een stap te ver

Als de symptomen van babyblues langer dan 15 dagen duren, of omgekeerd, als ze pas een paar weken na de bevalling de kop opsteken, moet je goed oppassen. Misschien ben je wel in een postnatale depressie beland. Zo’n depressie staat de vorming van een normale band tussen moeder en kind in de weg. 

Symptomen van postnatale depressie

De symptomen zijn een stuk ernstiger dan bij babyblues:

  • Hypergevoeligheid die in angstbuien overslaat
  • Chronische vermoeidheid
  • Mogelijke zelfmoordgedachten

In dat geval moet je je door een gespecialiseerd medisch team laten behandelen. 

Zoek hulp

Om te beginnen: verberg of ontken zeker niet dat je je depressief voelt. Praat er in de kraamkliniek over met de personen die je vertrouwt, maar ook met de verpleegsters en de psychologen. Ze zijn er om je te helpen.

Vraag zeker ook hulp aan je partner, je ouders, je vrienden. Daar is niks mis mee. Want een zwangerschap is een zware beproeving. En het helpt ook niet dat je hormonen na de bevalling flink instabiel zijn. Laat je dus goed verzorgen.

En tot slot: heb vertrouwen in jezelf. Een mama, dat word je stap voor stap. Misschien ben je in het begin nog een beetje onhandig met de baby. Misschien lukt het niet meteen om hem goed te voeden, een badje te geven, te verzorgen. Maar hoe meer je die dingen doet, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.