Van stemmingswisselingen tot kraamtranen

Je wordt zwanger, je krijgt een kind en daarna gaat het leven gewoon weer verder. Het lijkt simpel. Toch is dit heel ingrijpend én emotioneel. Het is dan ook volkomen normaal dat zwangere of pas bevallen vrouwen gevoeliger zijn. Psychologe Nina Mouton legt uit waarom.

Het zullen de hormonen wel zijn, zeker?

Nina: “Zwangere vrouwen krijgen dit vaak (en tot vervelens toe) te horen, maar het klopt wel? Een vrouw produceert tijdens de zwangerschap veel meer progesteron en oestrogeen, waardoor ze last kan hebben van stemmingswisselingen en onverwacht heftige emoties. Maar die verdwijnen meestal met het stabiliseren van de hormonenspiegel na de bevalling. Een hele geruststelling dus. Maar alleen de hormonen als schuldige aanduiden is te makkelijk. Want mama worden is sowieso een kwetsbare periode die veel onzekerheid en dus ook veel gevoelens met zich meebrengt.”

Droog je kraamtranen maar

Nina: “Zo’n drie dagen na de bevalling krijgen veel vrouwen het emotioneel zwaar. Ze zijn heel gevoelig en huilen vaak. Dat zijn kraamtranen of de babyblues. Ook dit heeft met de hormonen te maken: na de geboorte daalt de hoeveelheid progesteron en oestrogeen weer, wat een emotionele rollercoaster in gang zet. Laat die gevoelens er gewoon zijn, huilen is niets om je voor te schamen.”

Het taboe: prille mama’s moeten gelukkig zijn

Nina: “Het journaal vermijden om je te beschermen tegen het vreselijke nieuws uit de wereld? Doen! Het is normaal om emotioneler te zijn tijdens een zwangerschap en na een bevalling. Pas wanneer je je intens verdrietig of angstig voelt, of juist niets meer voelt, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een vroedvrouw, huisarts of psycholoog. Prille mama’s minimaliseren hun gevoelens vaak, want je ‘moet’ namelijk gelukkig zijn in die periode. Dat taboe moeten we doorbreken, iedere mama heeft recht op haar eigen gevoel.”

Snik, waar is mijn schoen?

Nina: “Elke zwangerschap is anders, het is niet omdat je vaak huilde tijdens je eerste zwangerschap, dat je tweede ook zo zal zijn. Maar elke vrouw wordt wel kwetsbaarder door het moederschap. Je kijkt dan met een andere blik naar de wereld.”

Ook de deze Dreambaby-mama’s hebben het meegemaakt:

Nathalie: “Tijdens mijn zwangerschap heb ik zelfs gehuild bij een reclame voor luiers op tv.”

Aurélie: “Aan de ontbijttafel met mijn man en mijn zoontje van twee begon ik plots te huilen van puur geluk. We wisten meteen wat er aan de hand was. Een zwangerschapstest bevestigde ons vermoeden: ik was zwanger.”

Christelle: “Tranen met tuiten huilen omdat ik mijn schoen niet vond: check!”

Emilie: “Ik moet maar naar mijn baby kijken en ik krijg al tranen in mijn ogen. Zo intens.”

Maria: “Zelfs als ik een compliment kreeg, barstte ik in tranen uit.”

Pink jij een traantje weg bij het bekijken van babyfoto’s? Of krijg je een krop in de keel van je baby’s eerste gipsafdruk? Neem een kijkje in onze webshop en bundel je mooiste herinneringen en souvenirs.