Veiligheidsdraagmand of autostoel: wat is de beste keuze?

Voor je pasgeboren kindje heb je de keuze om een draagbare autostoel of een veiligheidsdraagmand te gebruiken tijdens de autoritten. Wat is de veiligste optie? Dreambaby brengt je op de hoogte.

Wat is een veiligheidsdraagmand?

Je mag een draagmand niet verwarren met een veiligheidsdraagmand. Een traditionele draagmand dient enkel om op het onderstel van je wandelwagen te plaatsen. Een veiligheidsdraagmand kan je op je wandelwagen plaatsen, maar dient daarnaast ook om je baby met de auto te vervoeren. De veiligheidsdraagmand kan geïnstalleerd worden op de achterbank van je auto in de lengterichting zodat het hoofdje van je baby naar de binnenkant van de auto gericht is.

In tegenstelling tot een traditionele draagmand, wordt een veiligheidsdraagmand officieel erkend om je baby in te vervoeren: ze is uitgerust met accessoires die ervoor zorgen dat ze veilig geïnstalleerd kan worden in de auto en bevat daarnaast een veiligheidsharnas om je baby binnenin vast te maken.

Let op! Niet alle wandelwagens hebben een bijbehorende veiligheidsdraagmand.

Beter een veiligheidsdraagmand of een draagbare autostoel?

In België mag je een draagbare autostoel of een veiligheidsdraagmand gebruiken om je pasgeborene in te vervoeren.

Het is in een autostoel, met de rug naar de weg geplaatst, dat je kind het best beschermd wordt bij een schok. Het gebruik van een veiligheidsdraagmand in de auto wordt zelfs verboden in het merendeel van de Europese landen.

Verder neemt een veiligheidsdraagmand meer plaats in op de achterbank en kan deze enkel gebruikt worden tot 5 of 6 maanden (maximum 10 kg). Daarna ben je verplicht om te investeren in een autostoeltje.

Het grote voordeel van een veiligheidsdraagmand is het comfort. In feite kan je kleintje volledig vlak slapen wanneer hij vervoerd wordt. Het is dus ideaal voor dutjes tijdens lange autoritten. Bovendien hoef je je kind niet wakker te maken om het uit de auto te nemen en het in zijn wandelwagen te leggen.

Een autostoeltje is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet slecht voor de rug van je baby. Maar het dient wel enkel gebruikt te worden tijdens verplaatsingen in de auto en niet als bedje of relax.

Idealiter gebruik je dus een draagbaar autostoeltje voor in de auto en een draagmand voor op de wandelwagen zodat je baby hierin kan slapen tijdens wandelingen of tijdens familiebezoekjes.