Verstandig eten … Maar niet voor 2!

De test is positief! Je begint aan een prachtige periode die je leven helemaal op z’n kop zal zetten. 9 maanden lang heeft je lichaam een nieuwe missie: je kleintje alles geven om te groeien en uiteindelijk geboren te worden. En dat besef roept bij veel mama’s vragen op, onder andere over voeding. Voedingsdeskundige Marieken Callebaut legt uit: “Je hoeft niet voor twee te eten. Je porties verdubbelen hoeft dus niet. Maar hou er wel rekening mee dat alles wat jij eet in het lichaam van je kindje terechtkomt.”

Zwangerschap en voeding: 7 gouden regels

 1. Varieer in je voeding. Zo krijgt je kleintje veel verschillende voedingsstoffen binnen. 
 2. Eet regelmatig kleine porties.
 3. Kies voor volkorenproducten (brood, pasta …).
 4. Eet voldoende groenten, fruit en peulvruchten.
 5. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. 
 6. Probeer twee keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Vis is een goede bron van omega 3-vetzuren (die het lichaam niet zelf kan aanmaken), die de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van je kindje stimuleren. 
 7. Vermijd rauw vlees en zachte kazen van rauwe melk

Marieken: “Hoe meer groenten en fruit je eet, hoe meer vitamines en mineralen je kind krijgt. Wat je tijdens je zwangerschap eet, heeft een rechtstreekse invloed op jouw gezondheid en die van je baby. Veel toekomstige mama’s houden daar dan ook heel bewust rekening mee. Ze willen hun kindje de beste start geven en daar hebben ze heel veel voor over.” 

Een evenwichtig dagmenu: wat schaft de pot?

 • 2 stuks fruit (200 gram)
 • 4 porties groenten (200 g)
 • 6 sneetjes brood (210 g)
 • 4 porties aardappelen, rijst of pasta (200 g)
 • 1,5 sneetjes kaas (30 g)
 • 450 ml melkproducten
 • 125 à 250 g vlees, vis, gevogelte, eitjes of vleesvervangers
 • 1 soeplepel boter of olie (15 g)
 • 1,5 à 2 liter vocht (water, melk)

(bron: www.voedingscentrum.nl)

6 essentiële voedingsstoffen

 1. Foliumzuur: helpt voorkomen dat je baby geboren wordt met een open ruggetje (spina bifida). Je vindt het in spinazie, erwtjes, bonen, broccoli …
 2. IJzer: heeft een positieve invloed op de hersenontwikkeling en het geboortegewicht van je kindje. Je vindt het in rood vlees, peulvruchten, zwarte chocolade …  
 3. Vitamine C: bevordert de opname van ijzer in het bloed. Je vindt het in vers sinaasappelsap. Tip: drink een glas sinaasappelsap bij een ijzerrijke maaltijd om de opname van ijzer te bevorderen. Koffie en thee daarentegen verminderen de opname van ijzer. 
 4. Calcium: zorgt voor de opbouw van een stevig skelet. Je vindt het in zuivelproducten en groenten. 
 5. Vitamine A: goed voor de huid, de ogen, de groei en de weerstand. Je vindt het in wortelen, tomaten, eieren … 
  Tip: Te veel vitamine A tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor je baby. Vermijd daarom producten op basis van lever. 
 6. Vitamine D: maakt je botten en tanden sterker en zorgt dat je lichaam calcium en fosfor kan opnemen uit je voeding. Je vindt het in vette vis, eieren, margarine …

Powerfood voor wat extra energie voor de bevalling

Een beetje futloos, vermoeid, uitgeput … en ongeduldig om eindelijk je baby in je armen te houden? “Tijdens de laatste zwangerschapsweken heeft je lichaam iets meer calorieën nodig. Blijf je even actief als voordien, dan heb je 250 calorieën extra nodig. Tijdens deze laatste weken groeit je baby immers in korte tijd heel snel,” legt Marieken uit. 

Hét moment dus om wat extra energie op te doen met powerfood. Want bevallen vraagt heel wat extra kracht (en uithouding). 

Kom tijdens de laatste dagen of weken goed op krachten met:

 • Bananen: extra koolhydraten en vitamine B die je extra energie geven
 • Mueslirepen: extra koolhydraten voor meer energie en noten boordevol vitamine B en mineralen
 • Boterham met een glas sinaasappelsap: de vitamine C in het fruitsap zorgt dat het ijzer in de boterham beter wordt opgenomen
 • Yoghurt met vers fruit: het ene rijk aan calcium, het andere aan vitamine C
 • Warme chocolademelk: jawel! In chocolade zit het mineraal koper, dat ervoor zorgt dat ijzer wordt omgezet in hemoglobine. Hemoglobine speelt een belangrijke rol bij het zuurstoftransport in het lichaam en geeft je dus een energieboost!

In samenwerking met:

Nutricia behoort tot een van de toonaangevende bedrijven van de wereld in de markt voor babyvoeding. Nutricia draagt met haar baby- en kindervoeding bij tot een normale groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 36 maanden. Hiervoor stelt zij diepgaande kennis en een breed scala aan producten beschikbaar, afgestemd op de specifieke behoeften van ieder kind in elke leeftijdsfase.

Naast voedingsmiddelen is bij Nutricia uiteraard ook goede service erg belangrijk. Jullie kunnen dus terecht met al je vragen bij de Nutricia voedingskundigen op het gratis nummer 0800 16 685.