Vitamine D: daarom is de zon tóch belangrijk!

Het is een dilemma: zonnen of niet zonnen? Want hoe schadelijk te veel uv ook is, de zon is ook de belangrijkste bron van aanmaak van vitamine D door ons lichaam. Dus hoe vinden we een evenwicht en stellen we ons toch voldoende bloot aan die essentiële voedingsstof?

Zonnevitamientjes zijn belangrijk vanaf de geboorte 

Vitamine D, ook zonnevitamine genoemd, speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium en fosfor door het lichaam. Je baby heeft er vanaf het begin heel wat van nodig om sterke botten en tandjes te krijgen. Op latere leeftijd voorkomt vitamine D osteoporose. Ons lichaam maakt die essentiële voedingsstof voor 80 % zelf aan door blootstelling aan de zon en 20 % halen we uit voeding. Het lijkt dus eenvoudig om er genoeg van op te nemen. Niets is minder waar …

Hoe genoeg vitamine D opnemen?

We beschermen ons goed tegen uv-stralen (houden zo!), leven minder buiten en de zon schijnt in onze regio minder dan 6 maanden … Resultaat: meer dan 30 % van de mensen in Noord-Europa heeft een tekort aan vitamine D!  Wat kunnen we daaraan doen?

  • Ga elke dag minstens 15 minuten naar buiten tussen 11 en 15 u. Want vooral dan maakt je lichaam vitamine D aan. Zorg ervoor dat je hoofd en handen onbedekt zijn. 
  • Stimuleer je kinderen om minstens één hobby buiten te beoefenen. 
  • Zet elk weekend buitenactiviteiten op het programma: wandelen, picknicken, tuinieren, fietsen …
  • Kies regelmatig voor voeding rijk aan vitamine D zoals vette vis , granen of eierdooiers.

Wie heeft wat nodig?

Iedereen heeft vitamine D nodig. En normaal is de juiste voeding en regelmatig in de zon lopen voldoende om die bouwstof aan te maken. Toch nemen baby’s tot zes maanden, zwangere vrouwen, mama’s die borstvoeding geven en 70-plussers er best systematisch een supplement van in. Hoeveel? Dat beslist je arts! Sowieso win je altijd eerst zijn advies in als je denkt dat je een tekort hebt aan vitamine D.

Wist je ook dat?

  • Hoe raar ook, mensen met een getinte of donkere huid hebben vaker een tekort aan vitamine D. Door hun pigmentatie hebben ze 6 tot 10 keer meer uv-stralen nodig om vitamine D aan te maken.  
  • Ook vegetariërs en veganisten behoren tot de risicogroepen door hun vleesloze of zelfs volledig plantaardige voedingsgewoonten.
  • Op de leeftijd van 20 maken we ongeveer 250 microgram vitamine D aan als we 20 minuten in de zon lopen. En maar 20 microgram als we 80 zijn …
  • Snel opeenvolgende zwangerschappen zijn een aanslag op vitamine D: je derde ukje bijvoorbeeld loopt een groter risico op een tekort dan je eerstgeborene.
  • Ken je wat ze noemen ‘O-benen’? Of mollige baby’tjes waarvan de beentjes doorbuigen? Vaak is dat ook te wijten aan een tekort aan vitamine D.
  • Vitamine D versterkt in het algemeen ook ons immuunsysteem en gaat zo mee de strijd aan met die vervelende winterkwaaltjes.

Een goed evenwicht vinden tussen zonnen en niet zonnen? Ontdek al onze kleine helpers om baby maximaal te beschermen tegen uv-stralen.