Vraag & antwoord: borstvoeding

Binnen een maand ga ik terug werken, maar ik wil graag borstvoeding blijven geven. Hoe pak ik dit aan en wat zijn mijn rechten?

Christel Geebelen, lactatiedeskundige bij Kind&Gezin:

“Je hoeft niet met borstvoeding te stoppen als je terug gaat werken. Sowieso kun je ’s ochtends en ’s avonds borstvoeding blijven geven. Overdag kun je afgekolfde moedermelk meegeven aan de kinderopvang."

Moeders die graag verder willen gaan met het geven van borstvoeding na de werkhervatting, kunnen gebruik maken van de zogenaamde borstvoedingspauzes. Blijkt het onmogelijk om borstvoeding te geven of af te kolven op jouw werkplek, dan heb je de mogelijkheid om vier maanden ouderschapsverlof op te nemen na je bevallingsverlof. Sommige moeders hebben, omwille van de aard van hun werk die mogelijk een gezondheidsrisico inhoudt voor een baby die moedermelk krijgt, recht op borstvoedingverlof. Meer info vind je via de website van de federale overheid of via de website van Kind en Gezin.

Wat doe ik als ik wil overschakelen op kunstvoeding?

Wil je je borstvoeding volledig stopzetten voor je terug gaat werken, vervang dan geleidelijk aan elke borstvoeding door een kunstvoeding. Twee à drie weken zijn ruim voldoende om je melkproductie volledig te stoppen, al kun je wel gedurende een aantal weken tot maanden nog af en toe enkele druppeltjes melk verliezen. Dat is niets om je zorgen over te maken, het stopt vanzelf. De ochtendvoeding is de laatste borstvoeding die je vervangt door een kunstvoeding, omdat je meestal 's nachts meer melk aanmaakt. Onthou echter dat je op elk moment kunt stoppen met afbouwen en gedeeltelijk verder kunt borstvoeding geven, of de melkproductie zelfs terug kunt stimuleren. Eenmaal de melkproductie volledig is gestopt, wordt dat moeilijker. In de brochure ‘Borstvoeding’ van Kind en Gezin kun je lezen over hoe je dit precies aanpakt. 

Hoe laat ik mijn kindje makkelijk van de borst naar de fles overschakelen?

De meeste kindjes drinken meteen aan een fles en drinken nadien ook weer zonder problemen aan de borst. Sommige kindjes zijn wat kieskeuriger en verkiezen de borst. Dit zijn vaak kindjes die ook een fopspeen weigeren. In dat geval kun je een van de volgende tips proberen.

  • Zet je comfortabel in een zetel of stoel en plaats een bankje onder je voeten. Leg je baby tegen je bovenbenen zodat hij je kan aankijken terwijl je de fles aanbiedt. 
  • Probeer eens een ander speentje: rubberen spenen zijn zachter dan siliconen spenen. 
  • Breng het speentje op lichaamstemperatuur of dompel het even in de melk. 
  • Raak zachtjes de bovenlip van de baby aan met de speen, zoals dit ook bij borstvoeding gebeurt. 
  • Knijp een beetje in de speen om de melkstroom te bevorderen. 
  • Leid je kindje af door te praten, te zingen of te aaien. Rondlopen met je kindje, voor de spiegel gaan staan of de fles in aluminiumfolie wikkelen zijn efficiënte afleiders.
  • Let op het gedrag van je baby. Alleen een ontspannen baby drinkt goed. Is hij overstuur, stop dan en troost je kindje eerst. Probeer het later, als je baby terug ontspannen is, nog eens opnieuw. Sommige baby’s drinken goed aan een fles als je die aanbiedt wanneer ze maar half wakker zijn.
  • Soms lukt het beter als je kindje grote honger heeft, terwijl een ander kindje net dan zal weigeren. Zoek voor jouw kindje het beste moment om met de fles te oefenen.
  • Wees vastberaden, maar forceer niets. Lukt het echt niet, dan kun je andere manieren van voeden proberen. Vanaf de leeftijd van 5 à 6 maanden kun je je kindje ook leren drinken aan een gewone beker of met een lepeltje leren eten van een papje.

Waar vind ik meer informatie over afkolven?

Info over manueel kolven of kolven met een kolfapparaat kun je vinden op de website van Kind en Gezin of in de brochure van Kind en Gezin over borstvoeding. Je kunt ook altijd contact opnemen met de Kind en Gezin-Lijn of een extra huisbezoek vragen van je regioverpleegkundige of je vroedvrouw. 

Zorgeloos borstvoeden: Dreambaby helpt je op weg! Ontdek ons assortiment Borstvoeding in de webshop.