Waar je peuter gek op is

Speeltjes met geluid en licht: jij vindt ze soms vreselijk, maar je kleintje is er dol op. En dat is geen toeval. Want speelgoed dat felgekleurd is, veel kabaal maakt en uit speciale stofjes bestaat is leerrijk en stimuleert de ontwikkeling.

Zien: contrastrijke kleuren

Pas als je baby 4 weken is, kan het een eerste kleur zien: rood. Daarna volgen geel en groen. Eens je kindje 3 maanden is, ziet het evenveel kleuren als een volwassene. Maar om die kleuren goed van elkaar te kunnen onderscheiden, hebben kinderoogjes meer contrast nodig. Dat verklaart meteen waarom je kleintje houdt van felgekleurd speelgoed.

Voelen: speciale stoffen en bijzondere vormen

Hoe opvallender het speelgoed, hoe liever je kind het heeft. En dan hebben we het niet alleen over felle kleuren. Ook speelgoed dat speciaal aanvoelt, scoort goed bij kleintjes. Een zachte stof, of net iets ruwer, met ribbels … Geef een voelboekje aan je kind en hij is een hele tijd zoet. Maar schuif hem gerust ook wat huisgerei uit verschillende (onbreekbare) materialen toe. Er gaat een hele wereld voor je kindje open.

Horen: rare geluiden en blinkende lichtjes

Speelgoed met gekke geluidjes of flitsende lichtjes. Veel mama’s en papa’s zijn er niet zo wild van. En toch helpen ze je kindje om te ontdekken en na te denken. Hij leert er verbanden mee leggen: als ik op dit knopje druk, hoor ik een geluidje of brandt er een lichtje. 

Al spelend een pittige peuter worden

Horen, zien en voelen … Het is de basis van uren speelplezier. En veel heeft je kleintje niet nodig. Met deze tips help je hem al spelend zichzelf te ontwikkelen:

  • Hang een spiegeltje boven de luiertafel: wie is dat daar? Wat een gekke snoet! … Wedden dat je kleintje rustig blijft liggen als je hem verschoont.
  • In de keuken aan het werk? Geef je kindje een houten lepel en laat hem trommelen. Je kindje zal ontdekken dat een pot net iets anders klinkt dan een kartonnen doos.
  • Een spelletje waarvoor je niets nodig hebt: een taalspelletje! Laat je kindje kleine woorden of dierengeluiden herhalen. Of zing samen liedjes of zeg versjes op.
  • Overstelp je kindje niet met speelgoed. Het is beter om af en toe eens ander speelgoed uit te halen. Zo blijven de aandacht en de fantasie geprikkeld.
  • Ga met je kindje op ontdekkingstocht in kleurrijke (voel)boekjes. Haal er gerust grote broer of zus bij. Want samen is het des te leuker.
  • Kiekeboespelletjes en dingen verstoppen: het lijkt onschuldig, maar het is heel educatief. En je kleintje doet niets liever!
  • Trekt je baby zich al goed recht? Zet hem af en toe in een loopstoeltje en laat hem de omgeving verkennen. En ook al staat je hart stil: ook de klimfase is belangrijk. Op voorwaarde dat het veilig blijft natuurlijk.

Speelringen, grijpballen, rammelaars of speeltafels. Ontdek de leerrijke Oball- en Bright Starts-speeltjes van Chamo in de webshop. Met hun vrolijke kleuren trekken ze al van in het begin de aandacht van je baby. Zet je kleintje veilig in het draaibare zitje van de Zippity Zoo en je hebt even de handen vrij!:

In samenwerking met: Chamo

Chamo is een groothandel voor babyartikelen die levert aan klanten in de Benelux en die opgestart is in 2005. Onze producten zijn zorgvuldig geselecteerd op fabrikant, maar ook op en vooral op kwaliteit, innovatie en originaliteit en voldoen allemaal aan de Europese veiligheidsnormen.