Waarom verstoppertje spelen goed is voor je kindje

Kiekeboe spelen: het lijkt een banaal spelletje, maar eigenlijk is het heel educatief. Je kindje leert bijvoorbeeld dat mama en papa niet verdwijnen omdat hij ze even niet ziet. Het helpt dus tegen verlatingsangst. En ook is het goed voor de ontwikkeling van het inlevingsvermogen.

Weg! Of toch niet?

Voor een baby is het simpel: wat hij niet ziet, bestaat niet. Pas vanaf 7 maanden leert je kleintje gaandeweg dat het speeltje dat je net achter je rug verstopte, misschien toch niet écht weg is. Oefenen en aanmoedigen is dan de boodschap. Verstop jezelf achter je handen, het gordijn of de deur, kom tevoorschijn en roep “kiekeboe!” Leuk voor jou, maar vooral hilarisch en goed voor je kindje. Het helpt je kind over scheidingsangst heen: papa is dus niet echt weg als hij eventjes uit het zicht verdwijnt. Misschien gaat het slapengaan nu ook een stuk vlotter.

Achter de handjes

Is je kindje al een jaar, dan verstopt hij zichzelf misschien al eens. Hij begint dus al te begrijpen dat jij dingen anders ziet dan hijzelf. Een grote stap. Want je kindje verplaatst zich in jou. Het ontwikkelt langzaamaan zijn inlevingsvermogen. Dat verstoppen is vaak gewoon de handjes voor de ogen doen. ‘Als ik jou niet zie, kan jij mij ook niet zien’, gaat er in dat hoofdje om. En dat duurt nog een tijdje. Zelfs kindjes van drie verstoppen zich nog vaak achter hun handjes.

… 8, 9, 10

“Wie niet weg is, is gezien!”. Ook oudere kindjes (én volwassenen) spelen heel graag verstoppertje. Alleen eropuit trekken om een verstopplek te vinden geeft een gevoel van zelfstandigheid en is best spannend. Maar het leukst is dat iemand je komt zoeken. Jouw blijdschap als je je kindje vindt, bevestigt hem dat je om hem geeft.

Even helemaal alleen

Vind je je kindje soms onder een dekentje? Of weggekropen in een speeltentje? Dat is niet abnormaal. Veel kindjes vinden het fijn om zich voor prikkels te verstoppen. Zo sluiten ze zich even af van de drukte om zich heen. Sommige baby’s slapen zelfs liefst met een doekje over hun hoofd.  

Een andere manier van verstoppertje spelen? Probeer eens een boekje met flapjes uit onze webshop. Ook dit is spannend en een leuke oefening voor je kleintje!

In samenwerking met: Chamo

Chamo is een groothandel voor babyartikelen die levert aan klanten in de Benelux en die opgestart is in 2005. Onze producten zijn zorgvuldig geselecteerd op fabrikant, maar ook op en vooral op kwaliteit, innovatie en originaliteit en voldoen allemaal aan de Europese veiligheidsnormen.