Wanneer is je baby klaar voor vaste voeding?

Wanneer je baby tussen vier en zes maanden oud is, kan je beginnen met vaste voeding. Een leuk en spannend moment. Want nieuwe smaken ontdekken, is een grote stap in de ontwikkeling van je kindje. Je kindje geeft zelf aan of het klaar is voor deze nieuwe fase. Zo herken je de signalen.

  • Je kindje wil meer borst- of flesvoeding dan normaal
  • Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen
  • Je kindje heeft veel interesse voor jouw eten en volgt de lepel van je bord naar je mond
  • Je kindje wordt ’s nachts weer wakker, terwijl het juist al doorsliep

Waar begin je mee: groenten of fruit? 

Verschillende wetenschappelijke studies wijzen uit dat met groenten beginnen een aantal voordelen heeft. Het belangrijkste voordeel is dat je kindje op latere leeftijd nieuwe groentesmaken beter leert accepteren. Fruit leren proeven gaat sowieso makkelijker. Laat je baby dus gerust kennis maken met een variatie aan groenten. Zeker vanaf 18 maanden, want dat is het moment waarop de smaakontwikkeling echt begint. Voor de gezondheid van je baby is zowel fruitpap als groentepap oké.

Nieuwe smaken blijven proberen

Een baby moet wennen aan nieuwe smaken. Soms moet je een smaak wel tien keer aanbieden voor hij het lekker vindt. Haak dus niet meteen af wanneer het niet lukt. Probeer telkens maar één soort ‘nieuw eten’ uit. Zo krijgt je kindje tijd om te wennen aan een nieuwe smaak. En zo merk je ook snel of je baby iets niet verdraagt of een allergische reactie vertoont.

Wennen aan de lepel

Stribbelt je baby wat tegen bij de eerste lepeltjes? Dat is normaal: hij leert nu happen in plaats van zuigen. Hij moet niet alleen wennen aan nieuwe smaken, maar ook aan het eten van een lepeltje. Daarmee help je je kindje het best als je het lepeltje horizontaal in zijn mond steekt. Strijk het niet af aan zijn gehemelte. Laat je kindje het eten er zelf van af happen. Zo leert hij namelijk optimaal zijn mondspieren gebruiken en bepaalt hij zelf het tempo waarin hij eet. 

In samenwerking met:

Nutricia behoort tot een van de toonaangevende bedrijven van de wereld in de markt voor babyvoeding. Nutricia draagt met haar baby- en kindervoeding bij tot een normale groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 36 maanden. Hiervoor stelt zij diepgaande kennis en een breed scala aan producten beschikbaar, afgestemd op de specifieke behoeften van ieder kind in elke leeftijdsfase.

Naast voedingsmiddelen is bij Nutricia uiteraard ook goede service erg belangrijk. Jullie kunnen dus terecht met al je vragen bij de Nutricia voedingskundigen op het gratis nummer 0800 16 685.