Wat als … het bad angstaanjagend is

Wat als je kindje doodsbang is in bad? Of wanneer het schrik heeft om te gaan logeren? Twee mama’s vertellen hun verhaal en onze expert, kindertherapeute Lies Ledegen, geeft tips en trick voor bange kindjes.

Olivia (2) is bang in bad

Bea (34): “Mijn dochtertje is doodsbang in bad. Bij vele ouders is het badje het ultieme relaxmoment, maar niet bij ons. Olivia huilt de hele buurt bij elkaar en komt pas tot bedaren als we de badkamer verlaten. Wat kan ik als moeder doen?”

Onze expert: “Misschien is ze minder bang als je samen in bad gaat? Laat haar op je buik liggen en zo wennen aan het water. Of ze kan ook gewoon bang zijn van het afvoerstopje? Dat komt wel vaker voor. Laat haar zelf het stopje uittrekken als ze uit het bad is. Dan ziet ze hoe enkel het water verdwijnt, maar niet het badeendje.”

Finn (6) durft niet te gaan logeren

Barbara (42): “Vorige week was het weer zover. Vol goede moed ging Finn bij zijn vriendje slapen. Maar enkele uren later kreeg ik een telefoontje van de moeder van dat vriendje. Finn was niet te bedaren. Hoe kan ik hem laten genieten van logeerpartijtjes?”

Onze expert: “Laat hem eerst even oefenen op een plek waar hij meer thuis is. Bij oma en opa bijvoorbeeld. Bereid hem ook voor op de heimwee die zal komen, en zoek dan samen naar een oplossing. Misschien kan zijn favoriete knuffel troost bieden? Of iets van mama? En vertel de moeder van het vriendje wat ze het best kan doen. Even knuffelen. Of een glas warme melk. Jij kent jouw zoontje het best.”

Hik hik hik, wat heb ik lekker schrik

Is je kind bang in bed? Spreek dan af dat je om de tien minuten even langskomt om te kijken of alles ok is. Herhaal dit met steeds langere tussenpozen tot je kindje slaapt. Dit geeft je kind rust en vertrouwen. Ook een leuk versje kan de angst draaglijker maken, vooral als je het voor het slapengaan samen opzegt:

Schrik voor muizen,
schrik voor mieren,
schrik voor spinnen en voor pieren.
Schrik voor geesten,
schrik voor enge, vieze beesten.
Schrik voor bliksem,
schrik voor donder, schrik voor
spoken op zolder.
Schrik voor licht en
schrik voor donker.
Hik, hik, hik.
Wat heb ik lekker schrik!

(Denise De Veylder)

Samen een boekje lezen is niet alleen knus en gezellig, maar helpt je kindje vaak beter in te slapen. Kies leuke verhaaltjes uit de babyboekjes in onze webshop.