Wat een vroedvrouw allemaal voor je kan doen

We volgen een dag in het leven van Caroline Van Doninck (36), Dreambaby-expert, zelfstandig vroedvrouw sinds 2011 en mama van Sander (11), Emma (9) en Fien (3). Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is ze een luisterend oor voor jonge mama’s, in persoon of op afstand, met haar uitgebreide expertise en kennis.

De zelfstandig vroedvrouw van de 21ste eeuw, een echte duizendpoot

Wat (bijna) iedereen denkt: “Een vroedvrouw staat naast de gynaecoloog tijdens de bevalling of werkt op een materniteit.” Caroline: “Maar we doen zo veel meer!”

Wat (te) weinig mensen weten, is dat een vroedvrouw:

  • even medisch bevoegd is als een gynaecoloog: “Net zoals een verloskundige in Nederland kan een vroedvrouw de zwangerschap, de bevalling en het kind (tot de leeftijd van 1 jaar) autonoom opvolgen. Zo weet een professionele vroedvrouw precies welke procedure ze moet hanteren bij hoogrisicosituaties, bijvoorbeeld in het geval van een moeilijke bevalling waarbij de vrouw heel erg bloedt.” Vroedvrouwen volgen jaarlijks bijscholingen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe medische richtlijnen.
  • persoonlijke begeleiding biedt, zowel op medisch als op emotioneel vlak: Zo kan je thuis of in het ziekenhuis bevallen met de hulp van een vertrouwenspersoon en krijgen onzekere nieuwe mama’s steun en advies op elk moment.
  • vaak ook heel wat andere vaardigheden heeft. Zo is Caroline Van Doninck:
    • bijgeschoold als relaxatietherapeute,
    • organisator van workshops babymassage,
    • uitbater van een mamacafé (met papabar).

“Ik heb op een bepaald moment besloten om geen bevallingen meer te doen, omdat ik altijd beschikbaar moest zijn. En dat was onmogelijk te combineren met 3 jonge kinderen,” legt ze uit.

Voor 9 u.: meteen beschikbaar

Tijdens het ontbijt maakt Caroline de brooddozen voor haar kinderen. Ze checkt meteen ook haar mailbox om te zien of er dringende zaken zijn binnengekomen.

Ze is amper aangekleed of ze krijgt al een eerste telefoon van een cliënt: Julie, een nieuwe mama die nog maar net thuis is van het ziekenhuis, panikeert omdat haar zoontje Mats niet wil drinken. Of ze even kan langskomen? Caroline: “Gelukkig houd ik altijd een gaatje vrij in de vroege ochtend voor dit soort vragen. Omdat mijn man en ik dit samen aanpakken, lukt het ons elke keer. Ik besluit met de auto naar de kleuterschool te gaan in plaats van te voet, zodat ik meteen kan doorrijden naar mijn eerste patiënte.”

9 u.: consultatie “3 dagen na de bevalling”

Julie heeft een moeilijke nacht achter de rug. Ze zit uitgeteld in de zetel. Haar borsten staan helemaal gespannen, ze heeft barstende hoofdpijn en zoontje Mats wil maar niet naar de borst happen. Caroline controleert haar buik, baarmoeder en bloeddruk (aan de lage kant). Maar als vroedvrouw volgt ze niet alleen de medische kant op, ze doet ook dienst als coach. Caroline stelt Julie gerust en stelt voor om het straks samen nog eens te proberen. Ze stuurt Julie naar de douche terwijl ze Mats overneemt.Caroline: “Een beetje rust doet wonderen: na die douche voelen haar borsten soepeler en is de stuwing afgenomen. Ik geef haar enkele tips over het aanleggen van de borst. En al gauw ligt Mats te drinken. Ik blijf nog even bij haar om zeker te zijn dat alles goed gaat.”

10.30 u.: patiënten geruststellen, ook vanop afstand

Caroline: “Ik rep me naar de hogeschool waar ik lesgeef aan toekomstige vroedvrouwen. Ik ben wat te vroeg en  beantwoord ondertussen de mailtjes en sms’en van cliënten. Zo vraagt een moeder of het normaal is dat haar pasgeboren kleintje witte stipjes in zijn gezichtje heeft. Ze stuurt me een foto via Whatsapp. Duidelijk baby-acne en dus heel normaal. Ik stel haar gerust en zeg haar dat ik het morgen nog even nakijk tijdens onze eerder gemaakte afspraak. Mijn taak als vroedvrouw bestaat er vaak in om te kijken of iets normaal is of niet. Is dat niet zo en is er een mogelijk risico, dan stuur ik de cliënt door naar een arts.”

15 u.: “mama octopus”

Quality time met de kleinste en het huiswerk opvragen van de grootste.Caroline: “Ik voel me soms echt een octopus. Ik bel Tom, mijn man, nog even op om te vragen of hij zeker op tijd thuis zal zijn, want ik moet vanavond nog consultaties doen. Het blijft puzzelen! We proberen wel om ’s avonds altijd samen te eten … terwijl ik met één oog de klok in de gaten houd.”

18.15 u.: consultatie aan huis “voorbereiding op de bevalling”

Caroline: “Ik geef een koppel uitleg over de verschillende fasen tijdens een bevalling, de houdingen tijdens het baren en hoe ze zal moeten persen. Ook de rol van de partner komt uitgebreid aan bod. Samen doen ze enkele ontspanningsoefeningen.” Maar dan moet Caroline plots een vitale beslissing maken: “Cathy is 35 weken zwanger. Ik merk dat ze er niet met haar volle aandacht bij is en voortdurend over de rechterkant van haar buik wrijft (waar de lever zit). Ze heeft last van hoofdpijn. Dat ze ‘gewoon’ moe is, stelt ze zichzelf gerust maar ik vertrouw het niet en controleer haar bloeddruk. 18-11. Veel te hoog. Ik laat Cathy plassen op een urinestick en ontdek dat er eiwitten aanwezig zijn in haar urine. Ze ziet zwarte vlekken en haar vingers tintelen … een signaal dat ze vocht ophoudt. De combinatie van al deze symptomen wijst op het HELLP-syndroom, een vergevorderde zwangerschapsvergiftiging. Cathy houdt vol dat ze gewoon wat moet rusten. Ik sta op mijn strepen en waarschuw haar man dat zijn vrouw en zijn kindje in gevaar zijn. Twee uur later komt dochtertje Estelle ter wereld met een spoedkeizersnede …”

19.15 u.: wondzorg bij een patiënte

Deze ochtend had Caroline een afspraak gemaakt om een keizersnedewonde van een patiënte te gaan verzorgen en de hechtingen te verwijderen. 7 dagen na de bevalling, zoals de dokter had meegegeven.Caroline: “Ook wondzorg valt binnen ons takenpakket als vroedvrouw. Het ziet er goed uit. Ik controleer mama en baby en beantwoord haar vele vragen. Ik laat ook mijn gegevens achter zodat een vriendin van mijn patiënte een afspraak met me kan maken om haar borstabces te verzorgen.”

20 u.: consultatie “6 weken na de bevalling”

Even later belt Yasmina aan, een nieuwe mama die Caroline contacteerde toen haar zoontje 1 week oud was. Samir was erg suf en dronk onvoldoende. Caroline: “Bij het huisbezoek viel het me meteen op dat haar zoontje veel te warm was aangekleed, met de verwarming op maximum. Dat is absoluut af te raden, in verband met preventie van wiegendood. Zijn stoelgang was te droog, hij kreeg duidelijk te weinig vocht binnen en was ondervoed … ik belde meteen naar hun kinderarts in het ziekenhuis en Samir werd opgenomen op de afdeling pediatrie. Gelukkig kwam hij er na enkele dagen helemaal door. Als ik Samir onmiddellijk bij zijn thuiskomst had kunnen opvolgen, was dit waarschijnlijk niet gebeurd …”.

Borstvoedingskussens, buikbanden, weegschalen voor mama en baby … Deze artikelen en meer vind je in ons assortiment Voor mama in de webshop.