Wat is een goede kinderopvang?

De opvang is voor jezelf en voor je baby een heel nieuwe omgeving. Het is de eerste keer dat je je zoon of dochter bij ‘vreemden’ achterlaat. De medewerkers van een erkende of geattesteerde kinderopvang of een ervaren onthaalouder weten echter met welke bezorgdheden je worstelt. Ze zullen er alles aan doen zodat jullie zich zo snel mogelijk thuis voelen. En of baby tevreden is met de nieuwe situatie, zal je gauw genoeg merken. Je kan je spruit ook eens vroeger dan normaal afhalen en bekijken hoe hij zich in de groep gedraagt.

Baby leert de wereld ontdekken in een veilige omgeving

In een veilige, warme omgeving leert babylief hoe de dingen aanvoelen en wat je ermee kan doen. Al spelend leert hij zijn bewegingen te controleren. Hij leert zitten, kruipen, stappen en lopen. Geleidelijk zal hij ook fijne bewegingen leren maken. Spelen met puzzels, parels en blokken is daarvoor de ideale training.

Zoon- of dochterlief leert hier ook praten. De begeleiders stimuleren de taalontwikkeling door te verwoorden wat kinderen meemaken en te reageren op hun gebrabbel. Uiteindelijk komt dit de globale ontwikkeling en de zelfstandigheid van je kind ten goede.

Je kindje ontwikkelt sociale vaardigheden

In de opvang komt je kind in contact met leeftijdsgenootjes. Samen spelen ze en ontdekken ze stapsgewijs nieuwe dingen. Ze delen speelgoed, wachten hun beurt af, leren omgaan met gevoelens en minder leuke ervaringen maar ze leren evengoed genieten van wat ze allemaal al kunnen, waardoor ze vertrouwen leren hebben in zichzelf.

Aandacht voor verstandelijke ontwikkeling

Ook voor de verstandelijke ontwikkeling is er aandacht. Via aangepast spelmateriaal en leuke activiteiten leert baby stilaan voorwerpen van elkaar te onderscheiden, kleuren te herkennen, vormen te onderscheiden, personen en klanken te herkennen en verbanden te zien.