Water: hoeveel hebben jij en je baby ervan nodig?

Als je borstvoeding geeft, is genoeg water drinken nóg belangrijker. En net als jij heeft je baby ook nood aan z’n dagelijkse hoeveelheid vocht. Niet te veel, maar ook niet te weinig water.

2 tot 2,5 liter water per dag voor mama

Moedermelk bestaat voor 85 % uit water. Dat betekent dat jij zeker genoeg moet drinken. Een volwassene drinkt 1,5 liter water per dag om vochtverlies te compenseren. Reken daarbij het vocht dat je verliest door je baby te voeden. En we komen uit op ongeveer 2 tot 2,5 liter water per dag.

In kleine beetjes

Je drinkt best de hele dag door kleine glaasjes water. Zo hou je de productie van je moedermelk op peil. Tijdens het voeden, krijg je als mama vaak dorst. Je speekselklieren reageren omdat je lichaam water verliest. Ze geven minder speeksel af, waardoor je mond droger wordt en je dorst krijgt. Hét signaal om te drinken!

En hoeveel drinkt je baby?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vocht bereken je op basis van je baby’s gewicht (in kilo’s). Voor een baby tot 4 maanden geldt: 150 ml per kilo per dag. Voor een ukje van 3,5 kg is dat dus 525 ml per dag.

Nadien daalt dit lichtjes. Je baby’s vochtbehoefte wordt in principe gedekt door de moedermelk of door 6 flesjes van 75 à 90 ml per dag.

In samenwerking met:

Spa Reine is een geschenk van de natuur. Het gefilterde water van Spa ontspringt na een lange, ondergrondse reis in het hart van de Belgische Venen. Zo biedt Spa je alle zuiverheid van een uniek natuurlijk mineraalwater. Zijn constante samenstelling is uiterst zuiver en mineraalarm. En dat maakt Spa uitermate geschikt voor de voeding van de allerkleinsten.

Om toekomstige of jonge mama’s en hun kinderen van het zuivere water van Spa te laten genieten, hebben we het Spa Mama Baby-programma ontwikkeld. Deze unieke bron van tips, voordelen en “knuffelzachte” cadeautjes vind je op www.spa.be.