Welk badje kies je voor je baby?

Er bestaan verschillende soorten babybadjes. Maar welk kies je nu best? Dat hangt een beetje af van de grootte van de badkamer, de aanwezighed van douche of bad en van de leeftijd van je baby. Ontdek de meest praktische oplossingen.

De ruimte in je badkamer

Afhankelijk van de ruimte in je badkamer, kies je voor een verzorgingsmeubel met bad of voor een apart badje dat je makkelijk kan opruimen. Heb je niet al te veel plaats, dan kies je voor een compact meubel of voor een apart badje dat je in het grote bad zet. Je kan het badje ook op plooibare poten zetten die makkelijk weg te bergen zijn. Heb je ruimte zat, dan kan je voor een apart bad kiezen, of voor een apart verzorgingsmeubel.

In het grote bad

Je kan ook het grote bad gebruiken voor je baby. Maar dan heb je wel wat praktische hulpmiddelen nodig:

 • Een badverkleiner maakt van je grote bad al meteen een babybad. Bijkomend voordeel is dat je minder water verbruikt.
 • Badzitje: vanaf de geboorte tot 8 maanden. Je kan het makkelijk in bad plaatsen en je baby zit comfortabel in bad met zijn hoofdje boven water.
 • Matras of opblaasbad: vanaf de geboorte tot 8 maanden. Comfortabel en makkelijk overal te gebruiken.
 • Drijvende opblaasmatras: voor baby’s van 3 tot 8 kilo. Helpt je om de baby te ondersteunen in bad, om hem makkelijk en veilig te kunnen wassen
 • Badring: sommige ringen kunnen al vanaf 6 maanden als je baby begint recht te zitten. Ondersteunt je baby.
 • Antislipmat: voor grotere baby’s. De mat neemt de temperatuur van het badwater over.

Opgepast: blijf altijd bij je baby in de buurt en hou hem in de gaten. Hij kan op elk ogenblik uitglijden, zelfs in een badring of op een antislipmat.

De voordelen van een bademmer

Een bademmer, ook wel Tummy Tub genoemd, is uitgevonden door een verzameling dokters, verloskundigen, vroedvrouwen en psychologen. Het is ideaal voor pasgeborenen en baby’s tot een jaar. 

 • Veilig: je baby zit rechtop en heeft toch bewegingsvrijheid.
 • Geborgen: je baby voelt zich als in een cocon en dat is een geruststellend gevoel.
 • Verhelpt buikkrampjes: de warmte van het water en de embryohouding helpen om de pijn van krampjes te verzachten en zelfs helemaal te doen verdwijnen.
 • Handig voor ouders: Je kan de emmer overal gebruiken en je kan je baby erin zetten en hem blijven vasthouden. Omdat de emmer doorzichtig is, kan je zien of de baby goed zit. En bovenal, de Tummy Tub neemt weinig plaats in.
 • Zuinig en ecologisch: je verbruikt weinig water. Bovendien behoudt de emmer heel goed de badtemperatuur.

Enkele nadelen:

 • Je moet de baby in zijn nek vasthouden met duim en wijsvinger. Het is goed mogelijk dat je je daar niet goed bij voelt en dat je liever de baby met je arm ondersteunt in een bad.
 • Het is moeilijker om de haren te wassen. Je spat meer met water en het is mogelijk dat je baby meer water in zijn ogen krijgt.
 • Het is moeilijker om het onderlichaam te wassen (benen, billen, voeten)

​Bad, badzitje, badring, … je vindt het allemaal in onze webshop 

In samenwerking met:

Zwitsal biedt een hele range verzorgende producten aan die dermatologisch en klinisch getest zijn en volledig hypoallergeen. Met de herlancering van Zwitsal willen we de consument begeleiden van in het winkelpunt tot in de badkamer. Door de optimalisatie van de huidige verpakking, informeren we de consument op een speelse manier tot wat het product toe dient. Verder kan je als ouder nu ook op de achterkant van elke verpakking leuke tips & tricks lezen die het badmoment nog aangenamer maken voor jou en je kleintje.