Welke drager kiezen?

Je baby dragen? Het biedt tal van voordelen voor jou én je kindje. Na de geboorte hebben zowel mama als baby nood aan veel lichamelijk contact. Wat is hiervoor idealer dan een draagdoek of draagzak?

Waarom je baby dragen?

Baby’s hebben een grote behoefte aan veel en intiem contact met de ouder(s). Ze voelen zich veilig en geborgen dicht bij mama of papa. Je stem, geur, lichaamswarmte, geluid van de ademhaling en de hartslag zijn vertrouwde factoren voor je kleintje. Ze geven hem een troostend en rustgevend gevoel.

Bovendien bevordert het dragen van een baby de motorische ontwikkeling en de natuurlijke houding van je kindje. Je baby neemt zo deel aan jouw activiteiten. Baby’s die gedragen worden, zien de wereld dus vanop jouw ooghoogte. Dit stimuleert de taalontwikkeling en sociale ontwikkeling. Wordt je baby moe? Dan sluit hij z’n oogjes en valt hij tegen je borst in slaap.

Je baby dragen is voor mama en papa zeer praktisch en het biedt tal van voordelen. Het is vaak veel handiger dan een grote wandelwagen, denk maar aan een drukke winkelstraat of (rol)trappen… Je hebt als ouder de handen vrij om iets anders te doen zoals licht huishoudelijk werk, winkelen of grote broer/zus een handje geven. Geef je borstvoeding? Dan werkt het dragen van een baby bevorderend voor de vraag en het aanbod. Door je baby rechtop te dragen, breng je ‘m verlichting bij reflux en/of krampjes.

Voor papa’s is het ook aangeraden om baby’s te dragen. Dit versterkt het vadergevoel op een unieke manier én hij kan een even sterke band opbouwen met baby als mama.

Het dragen van je baby is zeer handig bij de komst van een tweede kindje. Zo kan je perfect met 2 kindjes samen op stap: grote broer/zus in de buggy of aan je hand en baby in de draagzak.

Baby’s die vaak gedragen worden, huilen veel minder. Een blije baby betekent natuurlijk een blije mama en papa!

Ergonomische houding

Bij het dragen in een draagdoek of –zak is het heel belangrijk dat je baby steeds in een ergonomische houding gedragen wordt. Dit wordt de M-houding of ook wel de ‘kikkerhouding’ genoemd. De beentjes zijn geplooid, lichtjes gespreid en opgetrokken. De knieën moeten hoger komen te zitten dan de billetjes. Zo staan de beentjes in hun natuurlijke stand. Het rugje van de baby is steeds bol, het volgt de natuurlijke kromming van de ruggengraat. Je baby’s hoofdje ligt comfortabel tegen jouw lichaam. Deze houding is ideaal vanaf de geboorte.

  • Baby zit in een natuurlijke positie
  • Natuurlijke ontwikkeling van de heupen
  • Meest ontspannende houding voor je baby
  • Kan verlichting brengen bij krampjes
  • Schokken tijdens het stappen worden door het hele lijfje opgevangen
  • Het ergonomisch dragen is ook voor de ouder minder zwaar voor rug en schouders

Een ergonomisch draagsysteem moet ondersteuning bieden van knie tot knie en een draagzak moet een flexibel rugstuk hebben.

Soorten

Draagdoek – Draagzak – Rugdrager

Draagdoek

Bij een draagdoek zitten baby’s steeds in de ergonomische M-houding. Je kan je baby vanaf z’n geboorte dragen in een draagdoek. Als drager heb je geen last van banden of sluitingen die pijn kunnen doen. Ze passen altijd en zitten voor iedereen comfortabel, ongeacht je grootte. Het gewicht van je baby wordt goed verdeeld over je schouders, rug en bekken. Hierdoor is het voor de ouder(s) ook aangenaam.

Geef je borstvoeding? Dan kan je dit discreet doen terwijl je baby in de draagdoek zit.

Een draagdoek aandoen vraagt wat meer tijd dan een draagzak. Je hebt ook enige oefentijd nodig, maar eens je het knopen onder de knie hebt, word je er heel handig in!

Types draagdoeken

Er bestaan 2 soorten draagdoeken: de rekbare en geweven draagdoek.

Rekbaar draagdoek

Een rekbaar draagdoek is een lang elastisch doek van rekbaar tricot dat diagonaal én in de breedte rekt. Je kan je baby liggend, op je buik, je heup en later zelfs op je rug dragen. Voor al deze posities hoef je maar 1 basisknoop aan te leren, ideaal als je nog geen ervaren drager bent. Bovendien knoop je eerst de draagdoek en vervolgens plaats je je kindje erin. Een rekbaar draagdoek is ideaal vanaf de geboorte.

De meeste rekbare draagdoeken zijn geschikt tot minstens 15 kg. Ben je van plan om je kind extra lang te dragen? Dan kies je beter voor een geweven draagdoek, deze gaan mee tot lang in de peutertijd.

Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek is een lang doek van geweven katoen dat enkel diagonaal rekt. Door z’n weeftechniek kan je deze doeken lange tijd gebruiken en zijn ze ook geschikt voor zwaardere kinderen.

Een geweven draagdoek kan op zeer veel verschillende manieren geknoopt worden om je baby op je buik, heup of rug te dragen. Deze draagdoek doe je aan met het kind tegelijkertijd. De knoopwijze hangt altijd af van de positie. Je kan zelfs een tweeling dragen in een geweven draagdoek. Een geweven draagdoek is dus eerder geschikt voor de meer ervaren drager. Ook een tweeling kan je dragen in een geweven draagdoek + link (naar draagdoeken op de website) naar handleiding.

Draagzak

Een draagzak is een ‘kant-en-klare’ manier van dragen en is zeer handig in gebruik. Je kan hem heel snel aan- en uitdoen.

De graad van de ergonomie en de verdeling van het gewicht over je schouders, rug en bekken, als ouder, hangt af van het type en de draagwijze. Een model met heupgordel is ideaal om je rug en schouders te ontlasten. Door de voorgevormde schouderbanden en sluitingen kan je een draagzak iets minder goed aanpassen aan de vorm van je lichaam dan een draagdoek. Met elke draagzak kan je je baby op je buik dragen, afhankelijk van het model kan je ‘m ook op je rug of heup dragen. Bij sommige modellen kan je je baby ook met z’n gezichtje naar buiten dragen. Het is aangeraden deze positie alleen aan te nemen voor korte periodes wanneer je baby minstens 5-6 maanden is en alleen wanneer het kind wakker is.

Je baby zit niet in elk type draagzak even ergonomisch. De ergonomie kan ook vaak verschillen tussen de mogelijke draagwijzen.

Een draagzak kan vanaf de geboorte, maar bij sommige modellen heb je voor de eerste maanden wel een verkleinkussen nodig.

Bij regen of koude kan je een wintercape over je draagzak bevestigen, zo kan je je kleintje steeds beschermen tegen de wind, koude en regen.