Zelf je baby masseren: hoe doe je dat nu?

Een massage heeft zoveel voordelen voor je baby. Maar misschien ben je wel bang om te veel kracht te gebruiken, je kindje pijn te doen of verkeerde bewegingen te maken. Begrijpelijk: een baby vraagt nu eenmaal een speciale behandeling. Onze expert vertelt je over de juiste bewegingen. Aarzel niet om raad te vragen aan je kinderarts of kinesist als iets je niet duidelijk is.

De juiste volgorde

Line Lison, expert in sportbegeleiding en massage: “Wij leren babymassage altijd in een bepaalde volgorde aan, omdat ouders het op die manier ook beter onthouden en die volgorde als een houvast zien. Maar laat die gerust afhangen van wat jouw baby leuk vindt. Een baby die bijvoorbeeld niet graag op zijn buik ligt, masseer je ook beter niet op de buik. En de ene baby geniet van een voetmassage, de andere baby vindt daar helemaal niets aan. Als ouder merk je dit al snel. Dan pas je best de massage aan.”

Massage voor een baby tot 6 weken

Voor pasgeboren baby’s, jonger dan 6 weken, gaat het eerder over een contact met de huid, door zachtjes te bewegen en strelen. Na 6 weken kan je dan de huidspieren een beetje beter beginnen masseren, uiteraard zonder te overdrijven. 

Babymassage: stap voor stap

1. Begin met de borstkas en buik

 • Leg je baby op zijn rug en smeer je handen in met massageolie. 
 • Leg je handen op zijn borst en streel naar de zijkant van het lichaam. 
 • Streel daarna van de rechterschouder naar de linkerheup en van de linkerschouder naar de rechterheup.
 • Draai als laatste met je platte hand cirkels over het buikje van je baby.

2. Daarna zijn armen, handen en vingers aan de beurt

 • Neem de hand van je baby in je linkerhand en omcirkel met je rechterhand zijn elleboog ter hoogte van de oksel. Zo vorm je een ring met je hand. Laat het glijden tot aan zijn pols en omgekeerd. 
 • Omcirkel met je twee handen de schouder van je baby en maak kleine draaibewegingen terwijl je naar zijn hand toewerkt. 
 • Masseer de vingers door de hand van je baby tussen je twee handen te leggen. Leg jouw duimen in de palm van zijn hand. Glijd met je duimen van pols naar de uiteinden van zijn vingers.

3. Tijd voor de benen en voetjes

 • Plaats je hand schuin op de buik van je baby en laat het zachtjes naar de billen toe glijden. Oefen tegelijk een beetje druk. Druk minder hard als je hand aan de lies en billen van de baby komt. Wissel voortdurend van hand af.
 • Vorm, zoals wanneer je de arm masseert, opnieuw een ring met je hand en laat je hand glijden van de heup tot de voet. 
 • Masseer de onderkant van de voet met de onderkant van je duim. Maak cirkelbewegingen van de hiel naar de tenen. 

4. Rug en zitvlak

 • Masseer deze zone alleen als het hoofdje van je baby helemaal ontspannen is. Gebruik dezelfde techniek als bij de buik. 

5. Eindig met het gezicht

 • Omsluit de schedel van je baby met beide handen en begin bij het voorhoofd. Wees wel altijd heel voorzichtig met de fontanel! Wrijf met de duimen zachtjes van het midden tot de slapen. Masseer dan (heel zachtjes) de slapen tot aan de oren in kleine cirkels. Vergeet ook de rand van de oortjes en de oorlelletjes niet.
 • Wrijf dan met je vingers over de wenkbrauwboog. Zak zachtjes af tot onder de ogen en streel de plaats van de sinussen.  
 • Zet je weg verder naar het mondje en masseer van het midden van de bovenlip naar de wangen en van de kin naar de onderkaak. Zo ontspan je je baby’s gespannen spieren van het zuigen.

Laura, mama van Otis (8 maanden): “De eerste keer toen ik Otis masseerde, was een ramp. Hij was toen bijna drie maanden oud. Maar gaandeweg ging het steeds beter. Otis genoot en ik merkte dat ik steeds rustiger werd.”

Tip: als je niet zelfzeker genoeg bent, kan je eerst oefenen met een pop.

Babymassage in de praktijk leren? Schrijf je in voor een workshop Babymassage bij Colruyt Group Academy. 

In samenwerking met:

Weleda staat voor puur natuurlijke verzorgingsproducten zonder synthetische toevoegingen. De producten zijn goed voor jou én goed voor de wereld, al meer dan 90 jaar.