Zo overleef je crèchestress

Voor veel mama’s is het even slikken om voor het eerst hun kindje naar de opvang te brengen. Toch kun je met een paar simpele voorbereidingen en tips die eerste scheiding tussen jou en je kindje zonder kleerscheuren doorkomen.

Loslaten

De eerste crèchedag kan voor stress zorgen omdat het jullie eerste grote loslaatmoment is en iedereen in het gezin een nieuwe dagstructuur krijgt. Sarah Vanden Avenne, pedagoog bij Kind en Gezin: “Ook je kindje kan die crèchestress oppikken, maar elk kind komt hier met jullie vertrouwen en ondersteuning zeker door.”

Goed voorbereid

Bereid je voor door een opvangvoorziening te vinden waar je achter staat. Leer er de begeleiders en gewoontes kennen door er op voorhand al één of meerdere keren met jullie kindje op bezoek te gaan. Zo went iedereen meteen aan elkaar. Vertel de leiding ook over eet-, slaap- en knuffelrituelen die je thuis hebt zodat de leiding goed op je kleintje kan inspelen.

De eerste keer

Sarah Vanden Avenne: “Straal vertrouwen uit bij het brengen en halen. Neem kort en duidelijk afscheid zonder tranen. Zeg je kindje letterlijk dat je zeker weet dat het in goede handen is in de crèche. Zo geef je je kleintje flink wat zelfvertrouwen. Aan de toonhoogte en het gevoel dat je in je woorden legt, merkt je kindje dat ook jij er het volste vertrouwen in hebt en dat crèchestress niet nodig is.”

Happy kindje?

Ben je ongerust, spreek dan af wanneer je eventueel even mag bellen. Praat ook regelmatig met de leiding. Of ga je kindje wat vroeger halen en kijk onopvallend door de ramen waar het mee bezig is. Volg hierin vooral je eigen intuïtie en gevoel. Uit het gedrag van je kindje valt immers niet alles af te leiden.

Extra tips:

  • Weet dat de meeste kinderen snel wennen aan de opvang. Panikeer niet meteen bij een minder goede dag, wennen aan de crèche kost een paar dagen.
  • Vraag naar bepaalde rituelen van de crèche (bijvoorbeeld samen ‘smakelijk eten’ zingen voor het eten) en pas die thuis ook toe zodat je kind sneller kan wennen.
  • Voorzie een tweede exemplaar van de favoriete knuffel, zodat bij plotseling zoekraken je kindje snel getroost is.