Zonder traantjes naar de kleuterklas

Geen crèche meer, je kleintje wordt groot. Binnenkort gaat je ukje naar school! Voor het eerst naar de kleuterschool gaan is een grote stap. Hoe bereid je dat het best voor? Zal je kindje niet huilen? En wat met jijzelf? Met deze tips maak je van de eerste schooldag een vrolijke gebeurtenis.

Een nieuwe omgeving

Op de kleuterschool gaat een nieuwe wereld open voor je kleintje. Groter dan die van de crèche, en met meer kindjes. Laat je kleutertje dus stap voor stap wennen aan z’n nieuwe omgeving. Als je kindje al naar de crèche of onthaalmoeder ging, of een grote broer of zus op school heeft, zal de grote stap waarschijnlijk minder groot lijken voor je ukje.

Samen op verkenning

Je kindje heeft nood aan zelf zien wat hem of haar op school te wachten staat. Plan dus samen een bezoekje aan de nieuwe school. Leg tijdens dat bezoekje uit dat dit de plaats is waar ze zullen schilderen, dat die kleine bedjes voor de dutjes dienen of dat de speelplaats de plek is waar je ukje met nieuwe vriendjes zal spelen.

Een paar tips:

 • Informeer naar de gewoontes en afspraken op school.
 • Vraag naar de dagindeling van je ukje en vertel erover.
 • Als dat kan, is het een goed idee om al kennis te maken met de kleuterjuf of kleutermeester. 
 • En als je aan de school voorbijkomt, kan je al eens zeggen “kijk, dit is je school!”.

Praat erover met je kindje

Begin niet te vroeg over school te praten, maar wacht er ook niet mee tot de avond voor de eerste schooldag. Een maand op voorhand is een ideaal moment. Maar hoe pak je dat aan, zo’n gesprekje?

 • Benadruk het feit dat je kindje al groot is, omdat naar de crèche gaan bijna verleden tijd is. Let er wel op dat je je ukje niet onder druk zet door de indruk te geven dat naar school aan iets engs of moeilijks is.
 • Praat positief over de nieuwe school. Maak je kindje enthousiast over wat het zal leren, over vriendjes maken en de leuke juf of meester die verhaaltjes zal voorlezen enz. Vertel nooit over jouw slechte schoolherinneringen!
 • Voorleesboekjes kunnen helpen! Lees samen bijvoorbeeld ‘Wolfje gaat naar school’ of ‘De eerste schooldag van Milan’.

De eerste schooldag voorbereiden met een verhaaltje? Neem een kijkje in het assortiment Babyboekjes in de webshop.

Zindelijk of niet?

Op de eerste dag in de kleuterklas zijn kindjes meestal 2,5 jaar. Het kan dat je ukje dan nog niet helemaal droog is. Voor sommige scholen is dat geen probleem, andere scholen staan erop dat je kindje zindelijk is. Vraag na bij de school van je kind wat bij hen de afspraak is. Het zou jammer zijn om jullie eerste schooldag te moeten uitstellen.

De vakantie is het ideale moment voor de potjestraining. Maar zet je kindje niet onder druk om op tijd zindelijk te zijn. Als je ukje er niet klaar voor is, helpt het niet om het te forceren. 

Een plasje doen is leuker op een vrolijk potje. Ontdek ons assortiment in de webshop.

Een mooie boekentas

Samen een nieuwe schoolrugzak kiezen is ook een prima middel om je kleintje voor te bereiden op de eerste schooldag. Wat zal je ukje trots zijn om die nieuwe boekentas aan iedereen te tonen! 

Naar het klasje met een coole boekentas of rugzak? Neem een kijkje in de Dreambaby- of DreamLand-webshop.

Een nieuw ritme

Naar de kleuterklas gaan betekent ook: zich aanpassen aan een nieuw ritme. Vermijd een te bruuske overgang van vakantie naar school. Voorzie dus niet te veel activiteiten tijdens de laatste vakantieweek. Je kind heeft nood aan een goed slaapritme om z’n nieuwe leven op school de baas te kunnen.

D-day, van ‘s ochtends tot ‘s avonds

Eindelijk is het zover: de grote dag is er. Als dat lukt, is het een goed idee om zelf een dagje of een paar uur vrij te nemen. Zo heb je alle tijd voor je kersverse kleuter en hoef je je niet te haasten. 

‘s Ochtends: 

 • Sta op tijd op en ontbijt goed samen.
 • Kies voor je kindje kleren die makkelijk aan te trekken zijn.
 • Het rugzakje staat natuurlijk al klaar de avond voordien … Dan hoef je er alleen nog je ukjes lievelingsknuffel bij te stoppen!
 • Overloop samen nog eens het verloop van de dag.
 • Wees op tijd aan de schoolpoort! Je kindje went het best zo snel mogelijk aan het dagelijkse ritme en de nieuwe rituelen (in de rij staan, je rugzak aan de haak hangen enz.)
 • Maak het afscheid niet te lang. Wees kordaat, neem kort afscheid en vertrek, zelfs als er traantjes vloeien. Je mag gerust zijn: de juf of meester heeft dit vaker meegemaakt en weet wat te doen. En zelf huilen voor de ogen van je kleintje is natuurlijk geen goed idee.

Mama-uur: de school uitkomen en daar je mama of papa zien staan, da’s een belangrijk moment voor je ukje. Zorg dat je kindje weet wie wanneer zal staan wachten.

’s Avonds overlaad je je kleintje het best niet met vragen. Je kind zal zelf vertellen op eigen ritme wat hij of zij zich nog herinnert en wil vertellen. Want ook kleine kindjes houden graag iets voor zich …

Veel schoolplezier!