Zuiderse kalfsrolletjes met pompoen en linzen

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 kalfsescalopes (beenhouwerij)
  • 4 sneetjes parmaham
  • 1/2 kastanjepompoen
  • 1 citroen
  • 4 takjes verse salie
  • 150 g parmezaan (blok)
  • 4 eetl. Pijnboompitten
  • 300 g droge zwarte linzen
  • 20 ontpitte zwarte olijven (blik)
  • 7 dl groentebouillon (1,5 blokje opgelost in 7 dl heet water)
  • 7 eetl. Olijfolie
  • 1 eetl. olijfolie extra vierge
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Voorbereiding (20 min.)

  1. Bedek de kalfsescalopes met vershoudfolie en klop platter met een deegrol of glazen fles.
  2. Rasp de parmezaan.
  3. Rooster de pijnboompitten in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
  4. Doe de parmezaan, de zwarte olijven, de pijnboompitten en 3 eetl. olijfolie in een blender en mix tot een grove tapenade.
  5. Schil de pompoen en snij in plakjes van ± 1/2 cm dik.
  6. Snipper de blaadjes van 2 takjes salie fijn. Pluk de blaadjes van de andere takjes en hou apart.
  7. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen (u hebt 3 eetl. sap nodig).
  8. Spoel de linzen onder koud water.

Bereiding (40 min.)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Schik de pompoenschijfjes naast elkaar op een bakplaat. Besprenkel met 2 eetl. olijfolie en kruid met zwarte peper en zout. Bestrooi met de fijngesnipperde salieblaadjes en zet 25 à 30 min. in de voorverwarmde oven.
  3. Leg ondertussen op elk stukje kalfsescalope een sneetje parmaham. Lepel over de hele lengte wat tapenade en rol stevig dicht. Prik eventueel vast met een prikkertje (rol aan de langste kant om een lang rolletje te krijgen).
  4. Kook de linzen 30 à 40 min. afgedekt gaar in de groentebouillon.
  5. Voeg op het einde van de kooktijd de citroenzeste en het citroensap toe. Kruid met zwarte peper en zout.
  6. Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak de kalfsrolletjes 2 à 3 min. goudbruin aan alle kanten.

Afwerking

Verdeel de pompoenschijfjes over 4 borden en lepel er wat van de zwarte linzen op. Snij de kalfsrolletjes in sneetjes en verdeel over de borden. Werk af met de extra vierge olijfolie.

Vegetarische variant

Serveer de geroosterde pompoen en de linzen met comtékoekjes:

Meng 300 g geraspte comté, 1 bosje fijngesnipperde lente-uitjes, 1 fijngesnipperd plantje platte peterselie met 4 eetl. paneermeel en 2 losgeklopt eieren. Kneed er koekjes van met de hand en bak ze goudbruin in de pan.

In samenwerking met:

Werk van vele handen
Vóór een recept in onze folders, kookboeken en op onze website belandt, gaat het door vele handen. Al die mensen kneden het met veel zorg en passie tot een echt Colruyt-recept. Een recept dat inspireert. Een recept dat stap voor stap en op een duidelijke manier wordt uitgelegd. En vooral een recept waarmee iedereen in weinig tijd lekkere gerechten op tafel zet, voor elke gelegenheid.