Omwille van een staking bij Bpost kan het zijn dat je pakje iets langer onderweg is. Onze excuses.

Wat je moet weten over tweelingen

Steeds meer zwangere ouders krijgen te horen dat er niet één, maar twee baby’s op komst zijn. Hoe komt dat? Hoe ontstaat een tweeling? En wat is het verschil tussen eeneiig en twee-eiig? We zetten enkele feiten en cijfers over duobaby’s op een rijtje.
Wat je moet weten over tweelingen 2024-03-13 12:59:38.273084

Het zit in de genen. Of toch niet?

Dat je als vrouw twee eisprongen kan hebben in dezelfde cyclus, is vaak genetisch bepaald. Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij het krijgen van een twee-eiige tweeling. Zijn er tweelingen in de familie of maak je deel uit van een twee-eiige tweeling, dan heb je zelf een grotere kans om meer dan één baby op de wereld te zetten. Die genetische aanleg erf je voornamelijk via moederskant. Of het krijgen van een eeneiige tweeling ook erfelijk is, is veel minder duidelijk. Hier speelt toeval een grotere rol.


Naast de juiste genen, dragen ook deze factoren bij tot het ontstaan van een (twee-eiige) tweelingzwangerschap:


  • Zwanger worden op latere leeftijd
  • Het ondergaan van een vruchtbaarheidsbehandeling met hormonen (KI of IVF)
  • Ras: zwarte vrouwen krijgen vaker een tweeling dan blanke of Aziatische vrouwen


Waarom lijkt een tweeling (niet) op elkaar?

Sommige tweelingen zijn als twee druppels water, andere lijken veel minder op elkaar. Het verschil zit in het aantal eitjes waaruit ze zijn ontstaan. Eeneiig of twee-eiig: biologisch betekent dit een wereld van verschil.


Een eeneiige tweeling


Die komt voort uit dezelfde eicel en dezelfde zaadcel. Het bevruchte eitje splitst zich om een nog onbekende reden en de twee delen ontwikkelen zich apart verder. Een eeneiige tweeling is dus genetisch identiek. De kindjes zijn altijd van hetzelfde geslacht, hebben dezelfde bloedgroep en lijken qua uiterlijk heel erg op elkaar.


Een twee-eiige tweeling


Die ontstaat als twee afzonderlijke eicellen bevrucht worden door verschillende zaadcellen. Je zou kunnen zeggen dat baby’s van een twee-eiige tweeling gewoon broertjes en zusjes zijn die op dezelfde dag werden geboren. Ze hebben 50 % van hun genen gemeen. Hun geslacht kan verschillend zijn en ze hebben vaak een ander uiterlijk. 


Hoeveel kans heb je op een tweeling?

Bij jonge, blanke vrouwen leidt ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen tot een tweeling. Voor een eeneiige tweeling is dat maar 1 op de 250. Drielingen komen nog veel minder vaak voor. Maar bij 1 op de 8.000 bevallingen. In zeldzame gevallen raakt een vrouw spontaan zwanger van meer dan 3 kinderen. Maar die kans is klein. 


Wist je dat …

  • 40 % van de tweelingen tussen 1,5 en 2,5 jaar een eigen taaltje heeft dat alleen zij lijken te verstaan? Dat verdwijnt op het moment dat de kinderen gewoon leren praten.
  • ongeveer 25 % van de identieke tweelingen elkaars spiegelbeeld zijn? Met moedervlekken of zelfs organen op exact de tegenovergestelde plek. Of de één linkshandig en de ander rechtshandig.
  • een identieke tweeling nooit dezelfde vingerafdrukken heeft? Vanaf de 6de week van de zwangerschap vormen zich unieke lijnen en kloven op hun vingertoppen.
  • je meer kans hebt op een meisjestweeling dan een jongenstweeling? Hoe meer baby’s, hoe kleiner de kans dat er een jongen bij zit.
  • er wereldwijd ongeveer 50 miljoen tweelingen zijn?
  • het gemiddelde geboortegewicht van een tweelingmeisje 2.483 gram is en van een tweelingjongen 2.684 gram?
  • je een tweeling het makkelijkst kan onderscheiden aan de navel? Navels zijn littekens en die zijn altijd uniek.
  • zowat driekwart van de tweelingen prematuurtjes zijn? Geboren tussen week 35 en week 38 van de zwangerschap.


Populaire artikelen

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel