Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap? Niet met deze tips!

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft last van opgezwollen handen en voeten tijdens de zwangerschap, de boosdoener: vocht. Vocht vasthouden lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met een zwangerschap. Gevaarlijk is het meestal niet, maar het zorgt wel voor ongemak. Gelukkig ben je er na de zwangerschap even snel weer vanaf!
Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap? Niet met deze tips! 2024-03-19 14:12:21.150669

Hoe merk je dat je te veel vocht vasthoudt?

Vocht vasthouden, ook wel bekend als oedeem, kan je herkennen aan het zwellen van je ledematen. Aan je benen, enkels en voeten merk je het meestal het snelst, omdat vocht nu eenmaal eerder naar je benen zakt door de zwaartekracht, maar ook je armen, handen en soms zelfs je gezicht kunnen zwellen door het vocht. Oedeem is een zwelling onder de huid waardoor je huid ook echt gespannen kan staan. Als je met je vinger op je huid drukt, merk je dat de afdruk er heel even blijft in staan.

Het is een kwaaltje dat meestal komt opzetten in het 3de of laatste trimester. Bij warmer weer heb je er sneller en meer last van.

De oorzaken van vocht vasthouden

Oedeem is het gevolg van verschillende factoren die verband hebben met enkele fysiologische veranderingen in je lichaam.

Een eerste belangrijke factor tijdens de zwangerschap is het stijgende niveau van het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bloedvaten ontspannen en meer doorlaatbaar worden. Hierdoor kan het vocht gemakkelijker uit de bloedvaten lekken en zich ophopen in de weefsels.

Ook de toename van het bloedvolume zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Het extra bloed zorgt voor een grotere druk in je benen. Door de verhoogde druk op de bloedvaten kan vocht gemakkelijker uit de bloedvaten lekken en zich ophopen in de omliggende weefsels, waardoor zwelling ontstaat.

Naarmate je zwangerschap vordert, kan de groeiende baarmoeder de terugkeer van bloed vanuit je onderlichaam naar je hart belemmeren, waardoor vocht zich kan ophopen in je benen, enkels en voeten.

Wat kan je zelf doen om minder vocht vast te houden?

Hoewel het moeilijk te voorkomen is dat je vocht ophoudt, geven we je graag enkele tips hoe je dit ongemak kan verlichten:

  • Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar blijf voldoende water drinken! Het kan helpen bij het reguleren van je vochtbalans of om het overtollige vocht uit je lichaam af te drijven. Hoe meer water je drinkt, hoe vaker je zal moeten plassen.
  • Leg je benen omhoog. Regelmatig je voeten omhoog leggen, zeker als je lang hebt rechtgestaan, kan helpen tegen zwelling in je benen en voeten.
  • Blijf in beweging. Je hebt het misschien al vaker gelezen, maar beweging blijft belangrijk, ook als je zwanger bent. Wandelen of zwemmen bijvoorbeeld bevorderen de bloedcirculatie en helpen zo om vocht af te voeren.
  • Let op met zout. Zout zorgt ervoor dat je nog meer vocht zal vasthouden en dat willen we juist niet.
  • Draag steunkousen. Steunkousen oefenen druk uit op je benen waardoor het vocht minder kans heeft om op te hopen.
  • Hou het koel. De warmte kan de vochtophoping verergeren. Een verfrissend voetbadje kan helpen om het zwellen tegen te gaan.

TIP
Als je veel hinder ondervindt van gezwollen ledematen en vochtophoping en je hebt ook nog andere klachten, zoals hoofdpijn of misselijkheid, neem dan zeker contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Zwangerschapskalender

Edit link

Your tag

Community