8 tips voor een sunproof zomer

Niets leuker dan samen spelen in de zon. Maar wil je dat je baby later geen schade ondervindt, dan moet je hem vanaf het prille begin maximaal beschermen tegen zonnebrand. Met deze acht tips geniet je kleintje op een veilige manier van de zomer.

1. Het goede moment afwachten

Dermatologen raden aan om kindjes jonger dan een jaar niet rechtstreeks bloot te stellen aan de zon. Vanaf 1 jaar kunnen blote armpjes en beentjes voor een korte periode en niet tussen 11 en 15 u. Rond de leeftijd van 3 jaar mag je kleintje al eens helemaal in de zon, maar zeker niet te lang en op voorwaarde dat hij goed beschermd is.

2. Ook insmeren in de schaduw

Smeer je baby in 30 minuten voor jullie in de zon gaan en herhaal dit om de twee uur. Ook na het zwemmen en afdrogen smeer je opnieuw. Je kindje kan ook verbranden in de schaduw. Bescherm hem dus ook onder de parasol of als het bewolkt is. Kleertjes alleen houden niet alle uv-stralen tegen en zelfs door de autoruit kan zonlicht schadelijk zijn. Hou daar dus zeker rekening mee.

3. De juiste zonnecrème kiezen

Het gevoelige huidje van je ukje vraagt om een hoge beschermingsfactor. Kies voor een zonnecrème die speciaal ontwikkeld is voor kinderen. En met een SFP van minimum 30! 

4. Afwerken met een laagje kledij

Doe je kindje na het smeren een wijd T-shirtje aan en zet hem een pet of zonnehoedje op dat ook de ogen en de nek beschermt. Zijn de kleertjes nat?  Vervang ze dan door droge. Want die laten minder uv-stralen door.

5. Een goede zonnebril kopen

Opgelet, fragiele zone! Bescherm de oogjes van je kleintje met een goede zonnebril mét CE-label en uv-filter. In Midden-Europa volstaat meestal filtersterkte 2. Aan de zee is sterkte 3 zinvol. Bij het skiën kies je het best voor een bril met sterkte 4.

6. Inwendig hydrateren

Als het warm is moet je kindje zeker voldoende drinken. Leg je baby dus extra aan als je borstvoeding geeft of verhoog het aantal flesjes. Wees ook alert voor de signalen van uitdroging: normaal plast een baby zes keer per dag en zijn urine moet lichtgeel gekleurd blijven.

7. Uitwendig hydrateren

Smeer je kindje na een dagje zon in met een verkoelende aftersun, ook als hij niet verbrand is. Geen hydraterende crème in huis? Dan helpt een nat washandje natuurlijk ook.

8. … En zelf het goede voorbeeld geven!

Kinderen imiteren graag. Als je kleintje jou goed en regelmatig ziet smeren, zal dat voor hem net zo evident worden als handen wassen of tanden poetsen.

Volop zomer? Ontdek al onze kleine helpers om baby maximaal te beschermen tegen de zon.