De beste slaapplekjes voor je baby

Wist je dat een baby in 3 jaar evenveel slaapt als een volwassene in 8 jaar tijd? Pasgeboren baby’s slapen zo’n 16 tot 20 uur per dag. Wanneer ze 3 tot 12 maanden oud zijn, slapen ze 10 à 11 uur ’s nachts en doen ze twee tot drie dutjes overdag. Omdat baby’s veel tijd slapend doorbrengen, kan je hun slaapplekje best zo comfortabel mogelijk maken. Hier vind je een handig overzicht van alle verschillende slaapplekjes.

Een wiegje voor je pasgeboren baby

Waar kan je je baby nu het best te slapen leggen? Tijdens de eerste 6 maanden zijn baby’s zo klein dat een babybedje veel te groot zal lijken voor hen. In een wiegje voelt een pasgeboren baby zich het veiligst, aangezien het een stuk kleiner is dan een babybed. Een wiegje is meestal L 90 x B 40 cm groot en heeft een bodem die niet verstelbaar is.

Om een pasgeboren baby te slapen te leggen, heb je de keuze tussen een standaard wieg, een schommelwieg of een bedside crib. Een bedside crib of co-sleeper is een wieg die naast of aan het bed van de ouders bevestigd kan worden. Deze wieg kan aan één kant open zodat je ’s nachts je baby er gemakkelijk uit kan nemen om borstvoeding te geven. Een co-sleeper is dus super handig, zo moet je ’s nachts niet meermaals uit je bed om je baby eten te geven..

Kies je voor een babybedje vanaf de geboorte ? Maak dan het bedje kort en stevig op. Je baby’s voetjes moeten tot tegen het voeteneind van het bed komen, zo kan je kleine spruit niet onder z’n dekentje glippen.

Na ongeveer zes maanden zal je baby flink gegroeid zijn waardoor een wiegje voortaan te klein is. Je schakelt dan best over naar een babybed of meegroeibed om je baby wat meer ruimte te geven.

Een babybed of meegroeibed, wat is het voordeligst?

Als bedje voor je kleintje heb je de keuze tussen een gewoon babybed of een meegroeibed. Een meegroeibed is een babybed dat je kan ombouwen tot een eenpersoonsbed wanneer je kind groter wordt. Afhankelijk van het merk zijn er zijplanken inbegrepen of beschikbaar waarmee je het babybedje kan omvormen. Dit doe je door de hoofd- en voetsteun van het bedje in de andere richting te draaien en twee lange zijplanken toe te voegen. Een meegroeibed is zowel een uiterst praktische als economische oplossing, het kan immers blijven dienen van voor de peutertijd tot na de pubertijd.

Een babybed heeft standaard de volgende afmetingen: L 120 x B 60 cm of L 140 x B 70 cm. De bodem kan versteld worden in twee of drie standen, afhankelijk van de groei van je baby. Wanneer je baby nog klein is gebruik je best de hoogste stand. Zo kan je je kleintje er makkelijk in leggen en terug uit nemen. Als je baby groter en bewegelijker wordt, zet je het babybed best in een lagere stand zodat je kleintje er niet kan uitvallen.

Voor de bodem van het babybedje zijn er twee soorten: een geperforeerde plaat of een lattenbodem. Een vaste lattenbodem laat de matras goed verluchten en heeft bovendien een zeer goede prijs-kwaliteit. Een geperforeerde plaat is goedkoper, maar ventileert minder dan een lattenbodem.

Wanneer je kindje te groot wordt of wanneer hij ’s nachts uit zijn babybed probeert te klauteren, wordt het tijd om over te schakelen naar een groot bed. Bij de meeste kindjes gebeurt dit op de leeftijd van ongeveer 2 tot 3,5 jaar.

Een babypark om in te spelen

Een park is ideaal om je baby in te laten spelen, maar is minder geschikt om als vaste slaapplaats te dienen. Om een goed slaapritueel te ontwikkelen laat je je baby het best op een verschillende plaats spelen en slapen. Als je je baby hierin toch eens een middagdutje wil laten doen, zorg er dan voor dat je een goede matras hebt die voldoende dik is. Ook moet je er rekening mee houden dat de matras op de bodem van een park iets minder goed kan verluchten dan op de bodem van een babybed. De bodem van een park is verstelbaar in 2 of 3 standen. Wanneer je baby groter wordt, kan je de bodem lager zetten en de matras vervangen door een parklegger.