Borstvoeding geven is een uniek moment tussen een mama en haar baby, al kan het ook heel wat vragen oproepen. Hoe ligt je baby comfortabel tijdens de borstvoeding? Wanneer weet je dat je kindje genoeg gedronken heeft? Hoe vaak per dag geef je borstvoeding? In dit blogartikel beantwoorden we al je vragen en verzamelen we heel wat handige tips en trucjes om je zo goed mogelijk voor te bereiden op borstvoeding.


Hoe geef ik borstvoeding?

Hoe geef ik borstvoeding?

Hoewel borstvoeding geven er op het eerste gezicht gemakkelijk uitziet, is dat niet altijd het geval. Maak je geen zorgen, met onze tips verloopt het allemaal zo vlot mogelijk voor jou én je baby.

Hoe ligt mijn baby comfortabel tijdens de borstvoeding?

Een comfortabele zithouding voor jou en lighouding voor je baby is de eerste stap naar een geslaagde borstvoeding. Zo komt je kindje snel tot rust, wat een goede voeding bevordert. Het lichaam moet goed ondersteund worden en er moet huidcontact zijn. Er bestaan verschillende goede posities om borstvoeding te geven, de bekendste is de madonnahouding. Er bestaan geen slechte houdingen, de kunst is om de houding te vinden waar jullie je het beste bij voelen.

De madonnahouding

De madonnahouding

Het hoofdje van je baby rust op je onderarm, aan dezelfde kant van de borst waaraan hij zich voedt. Je kindje ligt op zijn zij, met het buikje naar jou gericht. Voor wat extra comfort kan je altijd een borstvoedingskussen gebruiken.

De omgekeerde madonna

De omgekeerde madonna

Je houding lijkt sterk op die van de madonna, met als enig verschil dat de arm die je baby ondersteunt aan de andere kant ligt dan de borst die je gebruikt voor de borstvoeding.

Halfzittend

Halfzittend

Je mag achteroverleunen terwijl je kindje plat op je buik ligt. Dit is bij veel kersverse mama’s de allereerste borstvoedingshouding, vlak na de geboorte.

De rugbyhouding

De rugbyhouding

Je zit zelf rechtop en ondersteunt het hoofdje en lichaam van je kindje met je onderarm, langs je lichaam. Je andere arm rust op je kindje.

Liggend op je zij

Liggend op je zij

Jullie liggen allebei op je zij en kijken elkaar aan. Bovendien maken jullie huidcontact. Deze houding is perfect om ’s nachts borstvoeding te geven.

Hoe leg ik mijn baby aan?

Om complicaties te vermijden, moet het aanleggen op de juiste manier gebeuren. Hier zijn de verschillende stappen om je baby aan te leggen:

Hoe leg ik mijn baby aan?

Leg je baby in een comfortabele positie en ondersteun hem met je hand of arm ter hoogte van de nek en schouders. Het neusje moet zich ter hoogte van je tepel bevinden.

Hoe leg ik mijn baby aan?

Richt je tepel naar de bovenste lip van je baby zodat zijn mondje opengaat. Het hoofdje van je baby moet licht naar achteren gekanteld zijn om het mondje te openen.

Hoe leg ik mijn baby aan?

Je baby begint je tepel te zoeken met zijn mondje. Wanneer zijn mondje wijd open is, leg je hem snel aan de borst zodat je tepel goed in het mondje gedrukt is.

Hoe leg ik mijn baby aan?

Wanneer dit allemaal goed uitgevoerd is en een groot deel van je tepel in de mond van je baby zit, raakt de kin je borst en blijft het neusje vrij.

Hoe leg ik mijn baby aan?

In principe laat je baby je tepel weer los wanneer hij genoeg gedronken heeft. Om toch eerder te stoppen, plaats je je duim tussen het tandvlees om je tepel uit zijn mond te halen.

Tip: Het is belangrijk dat je borst diep genoeg in de mond van je baby zit. Dus niet alleen de tepel maar ook een groot deel van de tepelhof. Zo kan je baby makkelijk drinken en vermijd je pijnlijke tepelkloven.

Hoe vaak per dag moet mijn baby drinken?

Een gemiddelde baby drinkt 8 keer per dag (24u), de frequentie verschilt wel van het ene kindje op het andere. De beste oplossing is om je baby te voeden wanneer hij daar om vraagt. Hij voelt namelijk zelf goed aan wanneer hij honger heeft. De eerste twee weken vraagt hij vaak om de borst. Nadien kan er iets meer tijd liggen tussen twee borstvoedingen. Hoe vaak je borstvoeding geeft is niet belangrijk, wel hoeveel melk je baby drinkt en hoe vlot dat gebeurt.

Hoe weet ik of mijn baby genoeg gedronken heeft?

Als je jouw baby voedt wanneer hij daar om vraagt, zou hij normaal gezien elke dag genoeg melk moeten krijgen. Let op de volgende signalen, het kan zijn dat je kindje dan niet genoeg drinkt:

 • Er zit niet genoeg ontlasting in de luiers of luierdoeken: de eerste weken van zijn leven moet je baby minstens 3 keer per dag ontlasting hebben. Vanaf 6 weken verandert dat, afhankelijk van het kind. Gemiddeld rekenen we dan op 1 tot 6 luiers per dag. Voor urine alleen al spreken we van minstens 6 luiers per 24 uur.
 • Hij komt niet genoeg bij: de eerste dagen verliest je baby zo’n 5 tot 7 % van zijn geboortegewicht. De daaropvolgende weken komt er weer gewicht bij, ongeveer 20 tot 30 gram per dag. Op de 14de dag zal je kindje evenveel wegen als tijdens de geboorte om vanaf dan geleidelijk aan zwaarder te worden.

Handig

Een borstvoedingskussen: praktisch voor mama én baby

Lees artikel

Wat heb ik allemaal nodig om borstvoeding te geven?

Wat heb ik allemaal nodig om borstvoeding te geven?

Je hebt gekozen voor borstvoeding maar weet nog niet wat je allemaal nodig hebt om dat in de beste omstandigheden te doen? Hier is een handig overzicht met alle hulpmiddeltjes om er een aangename ervaring van te maken.

 • Een borstvoedingskussen helpt je om je baby op een comfortabele manier te ondersteunen tijdens de voedingen. Je kan zo’n kussen al gebruiken tijdens je zwangerschap en het helpt je ook nadien om een goede slaaphouding te vinden.
 • Een tepelzalf verzorgt en verzacht de tepels in het geval van kloven of scheurtjes, en verlicht pijn in de borst door het zuigen.
 • Borstkompressen, of zoogkompressen, zijn ideaal wanneer je overdag melk verliest Plaats ze in je bh om de melk te absorberen. Zo blijven je kleren droog en vlekvrij!
 • Voedingsbeha’s en borstvoedingskledij zijn onmisbaar om je kindje aan de borst te kunnen leggen. Een voedingsbeha houdt rekening met je cupmaat, terwijl je je baby gemakkelijk aan de borst legt. Aangepaste voedingskledij is minstens even praktisch. Je kan ze combineren met een eenvoudig T-shirt met V-hals of een topje dat je vlot aan en uit kan trekken.

Ook interessant

Alles wat je moet weten over afkolven

Lees artikel

Met welke problemen kan ik te maken krijgen?

Met welke problemen kan ik te maken krijgen?

Borstvoeding geven is een unieke ervaring die je met je baby deelt. Toch kunnen er altijd enkele problemen opduiken. Dat wil niet zeggen dat je bij het eerste obstakel al moet stoppen met borstvoeding: voor elk probleem bestaat een oplossing!

Kloven of scheurtjes

Ter hoogte van de tepels kunnen er zich kloofjes vormen. Doorgaans ontstaan ze omdat je baby in een verkeerde houding ligt tijdens de voeding. Voor dit frequente probleem bij mama’s die borstvoeding geven, bestaan er gelukkig genoeg oplossingen om de pijn te verzachten.

Wat kan je doen? Verlicht en verzorg je tepels met een tepelzalf, of draag tepelbeschermers terwijl je borstvoeding geeft.

Gezwollen borsten

Heb je grotere borsten en voelen ze hard en pijnlijk aan? Heb je plots koorts? Zeker tekens dat je borsten gezwollen zijn. Melk stapelt zich op in je borsten en kan voor een oedeem of zwelling zorgen. Wacht niet om je te verzorgen, want een verstopping kan snel veranderen in mastitis of borstontsteking.

Wat kan je doen? Geef tijdens de borstvoeding voorrang aan de meest gezwollen borst. Daarna kan je een pijnlijke borst masseren tot er melk uitkomt. Je kan ook borstkompressen plaatsen of je masseren tijdens een warme douche.

Onvoldoende melkproductie

Vertoont je baby tekens dat hij niet genoeg drinkt (weinig stoelgang en urine, gewichtsverlies, enz.)? Misschien maak je zelf niet genoeg melk aan. Je kan nagaan of je correct borstvoeding geeft, of er kan een medische verklaring zijn voor het gebrek aan melk.

Wat kan je doen? Voed je baby iets vaker. De aanmaak van melk werkt volgens het principe van vraag en aanbod. Hoe vaker je borstvoeding geeft, hoe meer melk je lichaam aanmaakt. Je kan altijd proberen te kolven.

Ook interessant

10 dingen die je moet weten over afkolven

Lees artikel

Wat zijn de voordelen van borstvoeding?

Wat zijn de voordelen van borstvoeding?

Borstvoeding is goedkoop, goed voor de planeet en het heeft heel wat andere voordelen voor jou en je baby:

Voordelen voor de baby

 • Moedermelk bevat antilichamen die je baby beschermen tegen ziekte.
 • Moedermelk past zich dag na dag aan de behoeftes van je kindje aan. De eerste melk, colostrum, is een dikke melk die het immuunsysteem stimuleert en je baby beschermt tegen infecties.
 • Moedermelk beschermt je baby tegen allergieën, ademhalingsproblemen (astma, verkoudheid, griep) en ontstekingen (eczeem, diabetes type 1).
 • Borstvoeding geeft je baby een veilig gevoel door het contact met je huid.

Voordelen voor mama

 • Je hebt altijd melk wanneer je kindje honger heeft. Die blijft bovendien altijd op de juiste temperatuur en is klaar om te drinken.
 • Door borstvoeding te geven, herstelt de baarmoeder zich sneller en neemt ze sneller haar oorspronkelijke vorm weer aan.
 • Door borstvoeding te geven, verlies je zo’n 500 kcal per dag. Handig dus om van zwangerschapskilo’s af te geraken.
 • Tijdens de borstvoeding maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan, dat stress tegengaat en je tot rust brengt.
 • Na een nachtelijke voeding reageert je lichaam op je hormonen zodat je nog sneller in slaap valt.
 • Je schept een intieme en unieke band met je baby.
Tip: Borstvoeding geven kan een hele opgave lijken, dat is een heel normaal gevoel. Zorg dat je steun krijgt van familie en vrienden. Laat je partner bijvoorbeeld enkele van je taken in het huishouden overnemen terwijl jij tijd spendeert aan jullie kindje.

Ook interessant

De voordelen van borstvoeding voor baby en mama

Lees artikel