De eerste keer op het potje

Wanneer en hoe begin je best met potjestraining? Dreambaby geeft een overzicht van de beste tips en tricks. Ontdek hier alles wat je moet weten om je kleintje zindelijk te maken!

Zindelijkheidstraining, wanneer begin je eraan?

Over het algemeen kan je starten met potjestraining vanaf 20 maanden. Toch hangt het startmoment sterk af van kind tot kind. Fixeer je zeker niet te hard op de leeftijd. Wanneer je kind er klaar voor is, komt het vanzelf.

Om te weten of jouw kleintje er klaar voor is, kan je letten op deze drie zaken.

 1. Veranderingen in het poep- en plasgedrag. Vanaf 12 maanden vermindert stilaan de neiging tot reflexmatig plassen en poepen bij baby’s. Je zal merken dat je baby zijn plasje beter kan ophouden en het plassen bewust op gang kan brengen. Ook het aantal vieze luiers zal verminderen. 
 2. Veranderingen in je baby’s reactie op een vieze luier. Wanneer ze 2 à 3 jaar oud zijn ondervinden kindjes dat het een natte broek of een volle luier hebben niet fijn aanvoelt. Ze zullen hun vieze luier zelf proberen af te doen of je duidelijk maken dat ze verschoond willen worden.
 3. Je baby begint interesse te tonen in het potje. Ook moet je kleintje al voldoende taal kunnen begrijpen om een verband kunnen leggen tussen “pipi doen” en het potje.  

Kleine hulpmiddelen

 • Koop een stevig en comfortabel potje. Je kan ook wat speelgoed en knuffels rond het potje zetten zodat je kleine spruit zich er direct thuis voelt. Voor de ouders is een potje met een uitneembare binnenkant heel handig.
 • Een WC-brilverkleiner kan je gebruiken als je kleintje al wat groter wordt. Zo kan je ukkie net als de grote mensen op de WC zitten. Nog handiger zijn de 3-in-1-potjes die je later kan omvormen tot wc-brilverkleiner. 
 • Oefenbroekjes zijn ideaal voor zindelijkheidstraining. Je kleintje zal zelf de nattigheid beter kunnen voelen, maar dankzij de waterdichte laag blijven ongelukjes beperkt.

Hoe begin je eraan?  7 gouden tips:

 1.  Start tijdens de vakantie of aan het begin van een verlengd weekend. Je baby wordt immers niet vanzelf zindelijk, je hebt tijd nodig om met je kleine schat bezig te zijn.
 2. Zet je kind nooit onder druk om op het potje te gaan. Wanneer je merkt dat het niet lukt of dat je baby nog niet geïnteresseerd is, kan je het beter nog een maand uitstellen.
 3. Koop een leuk prentenboek over op het potje gaan. Dit kan je baby helpen om te praten over op het potje te gaan en zo mogelijke angstgevoelens weg te nemen. Leg het boek in de buurt van het potje, zo zal je kind beter het verband kunnen leggen.
 4. Leer te herkennen wanneer je kind op het potje wil. Dit kunnen ze aangeven met bepaalde gebaren, mimiek, bewegingen of woorden.  
 5. Moedig je kindje aan om op het potje te gaan. Elk succesvol plasje kan je belonen met een complimentje, daarna kan je je kindje telkens een sticker voor op de stickerkaart geven.  
 6. Zet je kind vaak op het potje. Je kan gebruik maken van een alarm om hen eraan te doen herinneren tijdens het spelen. Herhaal het plasritueel op ook geregelde tijdstippen zoals bijvoorbeeld na elke maaltijd of voor het slapengaan. Uiteindelijk zullen ze zelf aangeven wanneer ze moeten gaan.
 7. Binnenshuis kan je je kind zonder luier laten rondlopen. Op deze manier zullen ze veel makkelijker hun behoefte leren ophouden en op het potje willen gaan.