Draagdoeken

               
Artikelen (  1 - 14 van 14 )
:
Welke draagtechniek past bij jou en je kleintje? We testen samen verschillende methodes in deze workshop van Colruyt Group Academy.Welke draagtechniek past bij jou en je kleintje? We testen samen verschillende methodes in deze workshop van Colruyt Group Academy.

Hoe moet je een draagdoek knopen?

  • Je kan je baby op meerdere manieren dragen. Er bestaan dan ook verschillende technieken voor het aandoen van je draagdoek. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende draagmethodes. Op het internet vind je tutorials die je helpen met het omdoen van je draagdoek. We raden aan om het knopen eerst even te oefenen met een pop voordat je de baby effectief draagt. Je kan ook een workshop Technieken om je baby te dragen bijwonen, gegeven door een ervaren consulent.
  • Dragen op de buik: deze intieme draagmethode is ideaal voor pasgeboren of kleinere baby’s die nog veel nood hebben aan fysiek contact met de ouders. In deze positie voelt je baby zich rustig en geborgen omdat hij heerlijk dicht bij je hart en huid blijft. Je draagt je baby rechtop op je buik, met z’n gezichtje naar jou toe (vooruit kijken zorgt nog voor te veel prikkels en is niet ergonomisch). Extra handig voor mama’s die borstvoeding geven!
  • Dragen op de heup: je baby op je heup / zij dragen is een heel natuurlijke en instinctieve positie. Deze methode is ideaal wanneer je baby zichzelf al rechtop kan houden (vanaf ongeveer 6 maanden à 1 jaar, afhankelijk van het draagsysteem) en wordt afgeraden voor pasgeboren baby’s. Door z’n beentjes en armpjes rondom jouw lichaam te slaan, kan hij zich gemakkelijk vasthouden. Hij zal ook meer rond kunnen kijken in deze positie. Als je baby al wat zwaarder is en je hem een lange tijd draagt, kan deze methode na een tijdje wel lastig worden.
  • Dragen op de rug: op de rug knopen wordt enkel aangeraden voor baby’s die hun hoofdje zelf overeind kunnen houden (vanaf ongeveer 6 à 12 maanden, afhankelijk van het draagsysteem). Deze positie is ideaal voor oudere baby’s die graag naar de omgeving kijken. Het grote voordeel voor jou is dat je veel bewegingsvrijheid hebt en je je kindje comfortabel kan dragen.

Waar kan je een draagdoek kopen?

Bij Dreambaby vind je een ruim aanbod aan draagdoeken van verschillende merken (zoals Babylonia en Je porte mon bebe). Bovendien hebben we zowel geweven draagdoeken als rekbare draagdoeken uit tricot. Tricot is een zeer rekbare stof en begint door te zakken als je baby te zwaar wordt. Daarom is een rekbare doek vooral ideaal voor jonge baby’s van max. 9 à 10 kg. Een geweven doek wordt meer aangeraden voor oudere baby’s omdat die minder rekbaar is dan eentje uit tricot. Ze geven meer steun en zakken niet door.

Welke draagdoek is ideaal voor de zomer?

Dat is afhankelijk van de stof van de doek. Een draagdoek van (bio)katoen is luchtdoorlatend en dus ideaal voor de zomer (vb. Je porte mon bebe rekbare draagdoek Basic, Je porte mon bebe rekbare draagdoek Originale). Ook de ecologische draagdoeken van Babylonia uit Newlife-vezels (van gerecycleerde PET-flessen) of bamboe zijn dankzij hun ademende eigenschappen heerlijk koel in de zomer (Babylonia Rekbare draagdoek Tricot-Slen Cool en Babylonia Rekbare draagdoek Tricot-Slen Bamboo).
Nog enkele tips voor de zomer:

  • Kleed jezelf en je baby licht aan (minder laagjes!)
  • Vermijd donkere kleuren
  • Draag een baby die zichzelf recht kan houden (6 à 12 maanden) op je rug. Zo heeft hij minder last van je lichaamswarmte
  • Zet je baby een zonnehoedje op

Welke draagdoek is geschikt voor een pasgeboren baby?

Alle draagdoeken die bij Dreambaby verkrijgbaar zijn, kan je al gebruiken vanaf de geboorte. Vooral de rekbare draagdoeken zijn erg comfortabel voor een pasgeboren baby.

Welke draagdoek mag je voor een tweeling gebruiken?

Heb je een tweeling of 2 kindjes die elkaar snel opvolgen? Met bepaalde draagdoeken kan je hen zonder problemen tegelijk dragen. Enkele draagdoeken die geschikt zijn voor tweelingen: Je porte mon bebe Basic , Je porte mon bebe Originale of Babylonia BB-sling. Let wel: sommige draagdoeken laten toe om je baby’s samen in 1 doek te dragen, andere zal je dubbel moeten aankopen (elke baby kan dan in 1 doek). Ga dit steeds na. Twee kindjes tegelijk dragen, vraagt natuurlijk wel een beetje techniek. Op het internet vind je verschillende tutorials van onze leveranciers. Dreambaby organiseert in samenwerking met Colruyt Group Academy ook een workshop Technieken om je baby te dragen, gegeven door een ervaren draagconsulent. Daar krijg je alle info, kan je zelf eens proberen en mag je al je vragen stellen!

Welke draagdoek kan je best kopen?

Geen idee hoe je een draagdoek moet kiezen? Wij helpen je op weg:

  • Het verschil tussen een geweven of een rekbare draagdoek: een rekbare draagdoek is ideaal vanaf de geboorte en is de comfortabelste oplossing om premature en kleine baby’s te dragen. Je hoeft maar 1 basisknoop aan te leren, ideaal voor beginners dus. Bovendien knoop je eerst de draagdoek en vervolgens plaats je je kindje erin. Een tricot slen kan je zelfs gerust thuis al aandoen en dan later je kindje erin zetten, zodat je de doek niet hoeft de knopen op straat. Meestal zijn deze rekbare dragers geschikt voor baby’s tot 15 kg (comfortabel gewicht: max. 9 kg). Een geweven draagdoek kan je dankzij de weeftechniek lange tijd gebruiken en is dus ook geschikt voor zwaardere kindjes. Deze doek kan op zeer veel verschillende manieren geknoopt worden, afhankelijk van de positie. Je kan ‘m niet vooraf knopen en dat vergt enige oefening (geschikt voor de meer ervaren drager). Je kan in een geweven doek ook een tweeling dragen (of 2 kindjes die elkaar snel opvolgen).
  • Het verschil tussen een BB-sling en een BB-tai: een BB-sling is een draagdoek met een ring die je makkelijker en sneller aandoet dan een klassieke draagdoek. De BB-tai combineert de voordelen van een draagdoek en een draagzak. Qua stof is de doek voor je baby even comfortabel als een draagdoek. Daarnaast is hij, zoals een draagzak, snel en makkelijk om aan te doen.
  • Maak jouw materiaalkeuze: ben je milieubewust? Kies dan voor een draagdoek uit ecologisch materiaal zoals bamboe, biokatoen of Newlife-vezels (van gerecycleerde PET-flessen).

Waarom is een draagdoek goed voor je baby?

Je baby dragen heeft veel voordelen:

  • Baby’s hebben veel behoefte aan fysiek contact met de ouder(s). Je hartslag, geur of ademhaling zijn herkenbare en dus geruststellende factoren.
  • Dragende papa’s ervaren vaak een versterkte band met hun baby.
  • De groei van je baby’s spieren en gewrichten wordt gestimuleerd door gedragen te worden in kikkerhouding.
  • Je baby wordt op jouw ooghoogte overal bij betrokken, wat de taal- en sociale ontwikkeling bevordert.
  • Je hebt de handen vrij.
  • Het neemt geen plaats in (in tegenstelling tot een wandelwagen).
  • Je baby rechtop dragen werkt verlichtend voor reflux of krampjes.
  • Baby’s die gedragen worden, huilen veel minder.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan babydragers verbonden. Op de fiets of in de auto mag je je baby nooit in een draagdoek vervoeren. Ook tijdens het sporten, koken of tuinieren wordt een drager afgeraden. Bovendien duurt het soms even voor je de knooptechniek vlotjes onder de knie hebt. Aan jou om te beslissen of die enkele nadelen opwegen tegen de vele voordelen!

Is een draagdoek veilig?

Als je een draagdoek op de juiste manier gebruikt, is het een heel veilige manier om je baby te vervoeren. We geven je enkele veiligheidsadviezen:

  • Draag je kindje altijd in de ergonomische M-houding. Meer informatie hierover vind je in ons artikel ergonomisch dragen.
  • Om te weten of je kindje goed in z’n draagdoek zit, moet je zijn hoofdje kunnen kussen.
  • Een draagdoek vormt een extra warmtelaag voor je baby. In combinatie met jouw lichaamswarmte, kan het voor je baby in de zomer soms best warm worden. Kleed je kindje dus niet te warm en voorzie zonnecrème en een hoedje.
  • Vergeet niet je kleintje in de winter een muts en handschoenen aan te doen.
  • Laat de mond en neus van je baby altijd onbedekt zodat hij goed kan ademen.
  • Gebruik geen zelfgemaakte draagdoeken. Die zijn niet getest op giftige stoffen en geven geen garantie op voldoende stevigheid.
  • Draag je baby niet als hij ziek is. Heeft je kindje een bepaalde aandoening, raadpleeg dan een arts voor advies.
  • Gebruik geen draagdoek op de fiets of in de auto.
  • Draag je kindje niet tijdens intensieve of potentieel gevaarlijke activiteiten (sporten, koken, …).

Wanneer moet je een draagdoek afbouwen?

Hoelang je een draagdoek kan gebruiken, hangt af van jouw lichaam en het gedrag van je kindje. Er is in principe geen leeftijdsgrens, dus volg je gevoel. Een rekbare draagdoek zal echter na een tijd niet meer voldoende stevigheid bieden en gebruik je best niet meer zodra je baby meer dan 15 kg weegt (comfortabel gewicht: max. 9 kg). Een geweven doek kan je over het algemeen langer gebruiken.