Draagzakken

           
Artikelen (  1 - 35 van 35 )
:
Welke draagtechniek past bij jou en je kleintje? We testen samen verschillende methodes in deze workshop van Colruyt Group Academy.Welke draagtechniek past bij jou en je kleintje? We testen samen verschillende methodes in deze workshop van Colruyt Group Academy.

Uitstapjes om nooit meer te vergeten

Gebruik #lovedreambaby, tag @dreambaby_be en deel je mooiste herinneringen met ons.

Meer inspiratie

Welke draagzak is geschikt voor een pasgeboren baby?

De meeste draagzakken die bij Dreambaby verkocht worden, kan je al gebruiken vanaf de geboorte van je baby (vanaf 3 à 3,5 kg). In sommige draagzakken moet je daarvoor een verkleinkussen gebruiken (vb. Ergobaby 360 Cool Air), in andere heb je geen verkleinkussen nodig. Bij die draagzakken kan je gewoon de breedte van het zitje en/of het pand aanpassen (vb. ERGObaby Adapt), of is de draagzak in de hoogte en breedte aanpasbaar (vb. Tula Free-to-grow). De Babylonia Flexia beschikt over 3 panden, geschikt voor 3 verschillende leeftijdsfases (waaronder eentje voor baby’s van 0-3 maanden). Je kan het pand makkelijk wisselen dankzij de ritssluiting. Bepaalde newborn draagzakken, zoals de BabyBjörn Mini, werden zelfs speciaal ontworpen om te gebruiken tijdens de eerste levensmaanden van je baby.

Welke draagzak gebruik je best bij rugklachten?

Als je ernstige klachten hebt over je rug, ga je best te rade bij je huisarts of een draagconsulent. Je kindje dragen kan best comfortabel zijn als je de draagdoek of draagzak op een goede manier gebruikt:

  • Verdeel het gewicht goed over je heupen, rug en schouders zodat je rug zo weinig mogelijk extra belast wordt.
  • Een draagdoek kan je mooi opentrekken, zodat het gewicht van je baby beter verdeeld wordt.
  • Een draagzak met brede en stevige banden, zoals die van Tula, zal extra ondersteuning bieden.
  • Draag je kindje symmetrisch (over beide schouders).
  • Rugdragen voelt voor de meeste mensen met rugpijn het prettigst aan, maar let erop dat je je baby niet te hoog op de rug draagt. Je zal merken dat het ter hoogte van de tailleholte een pak comfortabeler is.

Waarom is een draagzak goed voor je baby?

Je baby dragen heeft veel voordelen:

  • Baby’s hebben veel behoefte aan fysiek contact met de ouder(s). Je hartslag, geur of ademhaling zijn herkenbare en dus geruststellende factoren.
  • Dragende papa’s ervaren vaak een versterkte band met hun baby.
  • De groei van je baby’s spieren en gewrichten wordt gestimuleerd door gedragen te worden in kikkerhouding.
  • Je baby wordt op jouw ooghoogte overal bij betrokken, wat de taal- en sociale ontwikkeling bevordert.
  • Je hebt de handen vrij.
  • Het neemt geen plaats in (in tegenstelling tot een wandelwagen).
  • Je baby rechtop dragen werkt verlichtend voor reflux of krampjes.
  • Baby’s die gedragen worden, huilen veel minder.

Wanneer mag je je draagzak op de rug gebruiken?

Je baby op de rug dragen wordt enkel aangeraden voor baby’s die hun hoofdje zelf overeind kunnen houden (vanaf ongeveer 6 à 12 maanden, afhankelijk van het draagsysteem). Deze draagtechniek is dan ook ideaal voor oudere baby’s die graag naar de omgeving kijken. Lees zeker eens ons artikel ‘De verschillende draagmethodes’ om alles te weten te komen over rug-, buik-, en heupdragen.

Waarom is een ergonomische draagzak belangrijk?

Ergonomisch dragen houdt in dat je je baby in zijn meest natuurlijke houding vervoert, namelijk de M-houding (of ook wel kikkerhouding genaamd). De beentjes van je baby zijn geplooid, lichtjes gespreid en opgetrokken. De knieën moeten hoger zitten dan de billetjes. Het rugje is steeds bol en volgt zo de natuurlijke kromming van de ruggengraat. Je baby’s hoofdje ligt comfortabel tegen je lichaam. De voordelen van ergonomisch dragen zijn talrijk:

  • Het stimuleert de natuurlijke ontwikkeling van je baby’s heupjes.
  • Het is de meest ontspannen houding voor je baby.
  • Het kan krampjes verlichten.
  • Het is minder zwaar voor de schouders en rug van de ouders.

De draagzakken die bij Dreambaby verkocht worden, zijn allemaal ergonomische draagsystemen. Ze bieden ondersteuning van knie tot knie en hebben een flexibel rugstuk.

Hoelang mag je een draagzak gebruiken?

Hoe oud je kindje moet zijn om in een draagzak vervoerd te worden, is eigenlijk niet de beste vraag. Je houdt beter rekening met het gewicht. Ter illustratie: in bijna elke draagzak mag je een pasgeboren baby dragen, maar het aanbevolen minimale gewicht ligt meestal tussen 3 en 3,5 kg. Een vroeggeboren of kleine baby zal dat gewicht soms nog niet bereikt hebben. De meeste draagzakken mag je gebruiken tot je peuter 20 kg weegt. Sommige draagzakken, zoals de BabyBjörn One Cotton Mix, hebben een draagcapaciteit van 15 kg. Draagzakken die speciaal voor jonge baby’s ontworpen zijn, zoals de BabyBjörn Mini, kan je maar tot 11 kg gebruiken.

Wat is het best: een draagzak of draagdoek?

Zowel met een draagzak als met een draagdoek kan je je baby ergonomisch dragen. Beide dragers hebben zo hun voor- en nadelen. Hieronder vind je een overzicht. Aan jou om uit te maken wat voor jou belangrijk is!

  • Voordelen draagdoek: Je hebt geen last van banden of sluitingen die pijn zouden kunnen doen. Een draagdoek past zich mooi aan je lichaam aan en zit voor iedereen comfortabel, ongeacht je grootte. Het gewicht van je baby wordt goed verdeeld over je schouders, rug en bekken. Borstvoeding geven kan je heel discreet doen terwijl je baby in de draagdoek zit. Er is geen leeftijdsgrens voor je baby als je hem in een doek draagt. Bovendien is het een ideale draagmethode als je thuis bent omdat een doek heel beweeglijk is.
  • Nadelen draagdoek: Je draagdoek omdoen vraagt wat meer tijd dan een draagzak. Je zal ook even moeten oefenen vooraleer je de knooptechniek vlot onder de knie hebt.
  • Voordelen draagzak: Een draagzak is ‘kant-en-klaar’ en kan je dus heel snel en makkelijk aan- en uitdoen. Een model met heupgordel is ideaal om je rug en schouders te ontlasten. Sommige draagzakken zijn voorzien van een kapje om het hoofdje van je baby te beschermen.
  • Nadelen draagzak: Bandjes en sluitingen kunnen soms pijnlijk of vervelend zijn (voorgevormde schouderbanden en sluitingen kan je minder goed aanpassen aan je lichaam). Ook de verdeling van het gewicht over je schouders, rug en bekken is afhankelijk van het type draagzak.

Welke draagzak moet je kiezen?

Om te weten welke draagzak de beste is voor jou, sommen we enkele zaken op waar je op kan letten als je je draagdoek gaat kopen:

  • Gewenste draagmethode: Niet elke drager is geschikt voor alle draagmethodes. Sommige zakken draag je enkel op de buik, andere zijn geschikt voor buik- en rugdragen en nog andere kan je zowel op de buik als op de heup en rug dragen. Bepaal dus eerst welke methode je wil toepassen en kies dan een aangepaste draagzak. Meer info over de verschillende draagmethodes vind in ons artikel.
  • Gewicht van je baby: Elke draagzak heeft zijn maximaal draagvermogen. Bij sommige zakken is dit 11 kg (ideaal tijdens de eerste maanden), bij andere is dit 15 of 20 kg (tot ongeveer 3 jaar).
  • Comfort en materiaal: Bepaalde draagzakken hebben gewatteerde schouderbanden voor extra comfort. Maar ook het materiaal kan verschillen. Veel gebruikte materialen zijn: katoen (ademend en zacht), biologisch katoen (ademend, zacht en milieuvriendelijk), polyester (sterk en vormvast, maar neemt geen vocht op) en elastaan (flexibeler door rekbaarheid).

Wat doe je je baby best aan in een draagzak?

Hou rekening met het weer. Als het warm is, weet dan dat een draagzak een extra laag vormt voor je baby. Daarenboven voelt je baby ook jouw lichaamswarmte. Zorg dus dat je kindje het niet te warm krijgt. Bij zonnig weer kan je best zonnecrème en een hoedje voorzien (sommige draagzakken hebben een zonnekapje). Tijdens de winter zijn een muts en handschoenen voor je baby geen overbodige luxe.

Mag je in de auto een draagzak aan hebben?

Nee. Voor de veiligheid van jou en je baby is het gebruik van een draagdoek of –zak in de auto niet toegelaten.