Vrije tijd en OnderwegDragen

De verschillende soorten draagdoeken

Hoe kies je de beste draagdoek voor jou en je baby? Een rekbare of geweven draagdoek, sling of mei tai, weet jij ook niet meer wat kiezen? De medewerkers van Dreambaby helpen je om de juiste keuze te maken.

Rekbare draagdoeken

Een rekbare draagdoek is een lang doek van rekbaar tricot dat diagonaal én in de breedte rekt. Je kan je baby op je buik, je heup en later zelfs op je rug dragen. En dit steeds in de ergonomische M-houding. Voor al deze posities hoef je maar 1 basisknoop aan te leren, ideaal als je nog geen ervaren drager bent. Bovendien knoop je eerst de draagdoek en vervolgens plaats je je kindje erin. Een rekbaar draagdoek is ideaal om vanaf de geboorte te gebruiken. Bovendien is hij ook de comfortabelste oplossing om premature en kleinere baby’s te dragen.

De meeste rekbare draagdoeken zijn geschikt tot minstens 15 kg. Ben je van plan om je kind extra lang te dragen of wil je een ouder kindje dragen? Dan kies je beter voor een geweven draagdoek, zo kan je je kleine spruit ook nog dragen als hij groter wordt.

Geweven draagdoeken

Een geweven draagdoek is een lang doek van geweven katoen dat enkel diagonaal rekt. Door zijn weeftechniek kan je deze doeken lange tijd gebruiken en zijn ze ook geschikt voor zwaardere kinderen.

Een geweven draagdoek kan op zeer veel verschillende manieren geknoopt worden om je baby op je buik, heup of rug erg ergonomisch te dragen. Deze draagdoek doe je aan met het kind tegelijkertijd (dit vergt wel enige oefening). De knoopwijze hangt altijd af van de positie. Een geweven draagdoek is dus eerder geschikt voor de meer ervaren drager. Ook een tweeling kan je dragen in een geweven draagdoek.

De (ring)sling of de draagdoek met een ring

De sling of draagdoek met een ring kan je veel makkelijker en sneller aandoen dan een klassieke draagdoek. Bovendien is het met een sling ook zeer praktisch.

Je kan de sling al vanaf de geboorte gebruiken en je baby in een liggende of rechte positie dragen dicht bij je borst. Wanneer je baby groter wordt, is de sling ook perfect om je kleintje op je heup te dragen, tot 15 kg (3 à 4 jaar). Deze natuurlijke positie is nooit zo comfortabel als met een sling, toch kan de onevenwichtigheid van het gewicht je parten spelen als je je baby lang moet dragen.

De mei tai: tussen draagdoek en draagzak

De mei tai combineert de voordelen van een draagdoek en een draagzak. Qua stof is de mei tai even comfortabel voor je baby als een draagdoek en geeft hetzelfde gevoel. Kant-en-klaar om te dragen: de mei-tai is net zoals een draagzak snel en makkelijk om aan te doen.

Met de mei tai kan je je baby zowel op je heup, je buik als je rug dragen vanaf de geboorte tot je kindje 15 kg weegt (3 à 4 jaar).

Bekijk de Draagdoeken en Draagzakken

Colruyt Group Academy

Workshop: technieken om je baby te dragen

Ik schrijf me in