Eerste keer naar de crèche? Mama… droog je traantjes!

En dan breekt plots dát moment aan: terug gaan werken. Stiekem vind je het wel leuk om je collega’s terug te zien, maar je kleintje alleen laten? Dat knaagt toch wel een beetje. Daarom doe je er alles aan doen om de beste opvangplek te vinden. Maar hoe ga je zelf om met die grote verandering?

De juiste plek

Je baby brengt binnenkort heel wat tijd door in de crèche of bij de onthaalmoeder. Logisch dat alleen het allerbeste plekje goed genoeg is. Maar hoe zoek en vind je een goeie match?

 • Praktisch – Hoe ver ligt de kinderopvang van je huis en kan je er makkelijk passeren van en naar het werk? En zijn de openingsuren verenigbaar met je eigen schema?
 • Prijs – Dat je per dag betaalt, lijkt je misschien logisch. Toch is het niet altijd zo simpel. Ga bij het kiezen na hoeveel je écht moet neertellen. Dagbedragen kunnen namelijk schommelen en afhankelijk van je situatie, kan je recht hebben op verminderd tarief. Moet je betalen als je kind onverwacht afwezig is? Zijn er bijkomende kosten als pamperverwerking en wasserij?
 • Verzorging – Is er genoeg materiaal aanwezig voor alle kindjes? Moet je zelf spullen voorzien zoals luiers en vochtige doekjes?
 • Netheid – Liggen de ruimtes er netjes bij? Maakt het personeel een verzorgde indruk? Zijn er huisdieren aanwezig bij de onthaalmoeder? En, als dat het geval is, zitten ze dan afgezonderd van de kindjes?

Voor de grote dag…

Yes! Je hebt de perfecte plek gevonden. Maar hoe bereid je jezelf voor op die grote verandering?

 • Wennen – Breng je liefste schat een aantal weken op voorhand een paar uurtjes naar de crèche of onthaalmoeder. Zo raakt hij snel vertrouwd met de plek die voor even zijn tweede thuis wordt. In het begin ga je nog mee, nadien gaat hij alleen. En wat doet mama in tussentijd? Zoek je collega’s op of geniet van welverdiende me-time.
 • Nieuwe gewoontes – Zodra jij terug aan het werk gaat, ziet je ochtend er helemaal anders uit. Opeens moet je op een vast uur opstaan, je klaarmaken, zorgen voor ontbijt, … Probeer deze ‘nieuwe rituelen’ al een paar weken van tevoren uit te voeren.
 • Oppasboekje – Schaf een leuk boekje aan waarin je alles kan neerschrijven over de gewoontes van je baby. Geef het boekje nadien aan de verzorgers. Zij schrijven dan op hun beurt ook hun ervaringen neer. Leuk om verhalen uit te wisselen en een mooie herinnering voor later!
 • Vertrouwen doet wonderen – De verzorgsters weten heus wel waar ze mee bezig zijn. En ze vinden het niet erg om al je prangende vragen te beantwoorden. Een goeie band met de verzorgsters van de crèche of de onthaalmoeder kan echt wonderen doen.

Het grote moment!

Het is zover. Je kindje gaat een hele dag naar de crèche of onthaalmoeder. Hoe ga je best om met dat moment?

 • Kort afscheid – Zo is je kleintje niet verward als mama of papa er niet meer is. En natuurlijk: hoe langer het afscheid, hoe moeilijker het ook voor jou wordt!
 • Telefoneren – Vraag aan de verzorgsters wanneer je het best kan informeren. Een telefoontje ’s middags kan je zeker en vast geruststellen.
 • Weg met schuldgevoelens – Voltijds aan je carrière timmeren: daar put jij kracht uit. Als vrouw én als mama. Dat klinkt niet bij iedereen als muziek in de oren. Voel je vooral niet schuldig. Want hoe beter jij je in je vel voelt, hoe beter dat voor je kindje is.

Toch wat gemis

Mis je je kleintje toch tijdens de week? Dan zijn er altijd oplossingen om toch meer tijd  samen door te brengen.

 • Creatief met je werkuren - Misschien kan je je werkuren aanpassen, een dag per week van thuis uit werken of een paar dagen overwerken in ruil voor een vrije middag.  
 • Praktische hulp – Neemt al dat huishoudwerk dierbare tijd in beslag? Schakel dan je partner in of denk eens na over een poets- of strijkhulp.
 • Op een lager pitje –  Hoeft dat werken voor jou (even) niet? Kijk dan samen met je werkgever wat de opties zijn. Loopbaanonderbreking, parttime of 4/5 werken?
 • Hulp van je partner – Kan je je door de aard van je job niet meteen flexibel organiseren? Bekijk dan de mogelijkheden met je partner.

Voor de eerste keer naar de crèche of onthaalmoeder? Van rugzakjes en knuffels tot verzorgingstas, je vindt alles wat je nodig hebt voor dat grote moment in onze webshop.