Kies je flesje: tips om makkelijker te kiezen

Flesjes en spenen vind je in allerlei vormen en maten. Ontdek hier welk flesje het best bij jouw kindje past.

Grote keuze

Welke flesjes en spenen het best bij jullie zullen passen, hangt in grote mate van je kindje af. Dat betekent niet dat een flesje kopen, gokken is: wat je baby ook wil, er zijn altijd flesjes die bieden wat jullie zoeken.

Een eerste, erg praktische tip is: kies voor een fles en een speen van hetzelfde merk. Zo ben je zeker dat ze perfect op elkaar zullen aansluiten en dat de fles niet gaat lekken. Maar hoe kies je nu tussen al die soorten flessen en spenen? En zijn er flessen en spenen die de moederborst en het principe van borstvoeding benaderen? Of die reflux tegengaan?

Kiezen voor een kunststof of een glazen fles?

Kunststof flessen

Dreambaby = 100 % Bisfenol A vrij
Bisfenol A of BPA is een stof in polycarbonaat, een sterke en onbreekbare soort kunststof. Daarom kozen producenten vroeger polycarbonaat voor zuigflessen.

Wetenschappers stelden nadien vast dat BPA schadelijk is, en dat het kan vrijkomen, bijvoorbeeld bij opwarmen of steriliseren van flesjes. In de eerste helft van 2011 verbood de Europese Commissie flesjes met BPA, maar Dreambaby heeft al in januari 2010 beslist om enkel nog producten zonder BPA aan te bieden.

Een handje helpen

Voor baby’s die te vroeg geboren zijn of die niet genoeg kracht hebben om helemaal zelf te drinken, zijn er de Natural Touch-flessen van Nûby. Deze flessen zijn gemaakt van een buigzame en knijpbare silicone. Daardoor kan jij je baby een handje helpen om makkelijker te drinken.

Glazen flessen

Glazen flessen zijn natuurlijk ook BPA-vrij. In ons assortiment vind je glazen flessen van NUK en Chicco. Wil je toch liever een fles die minder makkelijk breekt, dan belooft Dreambaby Bisfenol-vrij drinkplezier!

Siliconen of rubberen spenen?

Bij de keuze voor een fles kan je even stilstaan bij het materiaal van de spenen. Silicone heeft als voordelen dat het geur- en kleurloos en iets beter te reinigen is. Deze spenen zijn ook steviger en gaan langer mee. Latex of natuurrubber daarentegen geeft een specifieke smaak en geur af, maar is erg zacht en soepel.

Melktoevoer regelen

De verschillende spenen en merken hebben nog hun eigen varianten. Je keuze wordt bepaald door de melktoevoer die voor jouw baby het meest geschikt is. Die wordt bepaald door het aantal gaatjes in de speen.

Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld een langzame melktoevoer nodig, net zoals kindjes die ook borstvoeding krijgen. Je baby is dan namelijk gewoon om meer moeite te doen voor de melk stroomt, en kan zich bij een snelle melktoevoer verslikken.

Grotere kindjes raken dan weer gefrustreerd door een te trage melktoevoer en willen sneller drinken. Voor hen kies je dus beter een speen voor snelle melktoevoer.

Waar jouw baby zich het best bij voelt, ontdek je gaandeweg. Daarom kan je ook kiezen voor spenen met een variabele melktoevoer. Zo kan je altijd meteen inspelen op wat je baby wil.

Net als bij mama!

Producenten van flesjes en spenen willen met hun producten het gevoel en het principe van borstvoeding benaderen. Zo willen ze het makkelijker maken om over te stappen op flesvoeding of om fles- en borstvoeding te combineren.

 • Net zoals bij borstvoeding moet je baby bij de Calma-spenen van Medela een vacuüm creëren. Stopt hij met zuigen, dan stopt dus ook de melkstroom. Zo kan je baby af en toe pauzeren, alweer net zoals hij bij borstvoeding doet. Daardoor kan je borstvoeding blijven geven, maar je kindje toch af en toe een flesje geven. Deze spenen passen enkel op Medela-flessen.
 • Nûby ontwikkelde met de Natural Touch-lijn een extra soepele speen om de mix tussen borst- en flesvoeding vlot te laten verlopen. De elastische speen beweegt mee met de natuurlijke zuigbeweging van je baby. Bovendien heeft hij een extra brede basis, waaraan je baby zich kan "vastklampen", zoals hij ook zou doen aan je borst.
 • De Closer to Nature-spenen van Tommee Tippee bootsen de vorm en bewegingen van de moederborst na. Zo maken ze de overgang naar flesvoeding minder groot.
 • Dat doen ook de Naturalspenen van Philips AVENT. Ze zijn zachter en buigzamer, waardoor baby’s de speen sneller accepteren. Door de unieke comfortpunten reageert de speen zoals een borst. Het innovatieve ventiel laat lucht in de fles op het zuigritme van je baby. Het opent, net zoals bij de Classic-spenen, bij een vacuüm.
 • De speen van Difrax is zacht afgewerkt en voelt aan als de moederborst.
 • De spenen van Mam, gemaakt van een zachte silicone, bootsen de vorm en functie van de borst na. De speen van het Anti-Colic-flesje is bovendien zelfsteriliserend: voeg 20 ml water toe, zet de speen op de bodem en sluit af met het deksel. Na 3 minuten in de microgolfoven is de zuigfles gesteriliseerd.
 • Met de Latch-spenen van Munchkin kan je borst- en flesvoeding makkelijker combineren. Je baby vormt er een vacuüm mee, net zoals aan de borst! De speen imiteert het ritme van je borst: ze beweegt mee, rekt uit en pompt. Daardoor moet je baby niet lossen en vermijd je krampjes.
 • De fysiologische speen van Chicco is zo ontworpen dat drinken gaat lijken op zuigen aan de moederborst.
 • Bij Dreambaby vind je de brede flessen van Dr. Brown's. Dankzij hun bredere basis lijken de spenen op een moederborst, om tepel-speenverwarring te vermijden. In de flessen zit een antikoliekbuisje, dat ook zorgt dat de melk op dezelfde manier stroomt als bij borstvoeding.
 • De First Choice-zuigspenen van NUK vallen op door hun asymmetrische vorm: die van een tepel tijdens de borstvoeding. Die vorm biedt orthodontische voordelen. Bovendien zorgt hij ervoor dat je baby tijdens het drinken dezelfde inspanning levert en hetzelfde gevoel heeft als tijdens borstvoeding. Door de brede basis van de speen neemt je baby's mond een natuurlijke stand aan. Dankzij deze 2 kenmerken kan je borstvoeding en flesvoeding met de NUK-spenen combineren.

Reflux en krampjes verminderen

Verder letten heel wat producenten er ook op dat je kindje minder last heeft van krampjes of reflux. Ze hebben hiervoor 2 technologieën bedacht:

1. Zuigflessen met een antikoliekventiel

 • Dr. Brown's zuigflessen zijn wereldberoemd om hun antikolieke werking. Het antikoliekbuisje, zorgt ervoor dat lucht niet terecht komt in de melk, maar onder de melk. En zo vermijd je krampjes. Een extra voordeel is dat dit systeem de vitamines C, A en E in de voeding beschermt.
 • De antikoliekfles van Tommee Tippee heeft een speciaal antikoliekbuisje in de fles, waardoor er geen lucht meer door de melk gaat.
 • De S-flessen van Difrax hebben een speciaal ventiel. Daardoor gaat er geen lucht door de melk: je kindje krijgt dus minder lucht binnen tijdens het drinken en heeft minder last van krampjes, boertjes of oorpijn. Daarnaast is er de speciale S-vorm, waardoor jij en je baby een ontspannen, juiste houding aan kunnen nemen. De speen is altijd gevuld met melk en niet met lucht, zodat je kleintje minder last heeft van krampjes.
 • Dankzij het antikoliekventiel aan de bodem zorgen de zuigflessen van Mam ervoor dat de lucht van onder de melk komt en niet erover. Zo worden luchtbelletjes verminderd en daalt het risico op krampjes met 80 %. Bovendien zijn deze flessen zelfsteriliserend in de microgolfoven.
 • De Latch-zuigflessen van Munchkin hebben een antikoliekventiel aan de bodem. Combineer ze met een antikoliekspeen (zie onder) om krampjes aanzienlijk te verminderen.

2. Zuigflessen met een antikoliekspeen

 • Nûby-zuigflessen hebben gaatjes en nopjes in de bodem van de speen. Daardoor kan je baby op zijn normale ritme blijven ademen terwijl hij drinkt. Zo helpen ze maagkrampjes te voorkomen.
 • Bij Philips AVENT Natural-flesjes buigt de binnenrand van de speen om als je baby zuigt. Dankzij het ventiel in de rand komt zo lucht in de fles en ontstaat geen vacuüm.
 • NUK’s First Choice-zuigspenen zorgen voor de juiste ventilatie, zodat je baby geen lucht inslikt tijdens het drinken. En zo vermijd je de hik of kolieken.
 • De Latch-spenen van Munchkin imiteren het ritme van je borst: ze bewegen mee, rekken uit en pompen. Daardoor moet je baby de speen niet lossen om lucht te happen en vermijd je krampjes. Bovendien zijn de Latch-zuigflesjes uitgerust met een antikoliekventiel (zie boven).

 

Wat als je voor flesjes kiest?

10 praktische tips bij flesvoeding

Naar het assortiment Flessen en spenen