i-Size: de nieuwe veiligheidsnorm voor autostoelen

Sinds 9 juli 2013 bestaat er een nieuwe Europese norm voor autostoelen : i-Size. Wat houdt die norm juist in? Waarom is die norm er gekomen? Dreambaby legt je alles tot in detail uit!

De huidige norm ECER 44/04

Momenteel moeten alle autostoelen voldoen aan de ECER 44/04 of R44/04-norm. Deze norm houdt het volgende in:

  • De verdeling van autostoelen in groepen volgens het gewicht van het kind
  • De autostoelen slaagden voor testen waar auto-ongelukken gesimuleerd werden, zoals voorwaartse en achterwaartse aanrijdingen en overkop gaan.
  • De indicatiepunten waar je de autogordel doorheen moet leiden zijn aangegeven met vaste kleuren (blauw voor de groep 0+ en rood voor de hogere groepen).
  • De autostoelen zijn uitgerust met een opbergvak voor de gebruikershandleiding.

De invoering van de i-Size-norm

Sinds 9 juli 2013 bestaat er een nieuwe Europese norm: i-Size. Deze werd ingevoerd naast de huidige R44/04-norm. Gedurende de komende jaren zullen de 2 normen naast elkaar blijven bestaan, je kan dus autostoelen die voldoen aan de R44/04-norm nog blijven gebruiken. Wanneer ze correct geïnstalleerd zijn in je wagen, blijven de autostoelen R44/04 gegarandeerd veilig. De autostoelen die voldoen aan de i-Size-norm bieden je echter nog meer veiligheid.

Wat is de i-Size-norm?

De i-Size-norm (Intelligent Size) of R129 maakt de veiligste autostoeltjes nóg veiliger. Deze norm voorziet:

  • De verdeling van autostoelen in groepen volgens de lengte van het kind (uitgedrukt in cm zoals de kledingmaat)
  • De verplichting om de autostoeltjes met de rug  naar de weg te zetten tot je kind 85 cm meet of 15 maanden oud is. Deze positie is 5 keer veiliger bij een voorwaartse aanrijding. Bij baby’s van minder dan 15 maanden zijn de halsspieren nog niet helemaal ontwikkeld. De nek is dus nog niet voldoende resistent om de kracht van een voorwaartse schok op te vangen. Door je kind met de rug naar de weg te plaatsen, wordt deze kracht verdeeld over een veel groter deel van het lichaam en ondervinden het hoofd en de nek minder druk.
  • De verplichting om autostoeltjes te voorzien van een IsoFix-systeem om het risico dat ze incorrect geïnstalleerd worden te vermijden.
Een betere zijdelingse bescherming in de autostoel (met behulp van crashtests) om het kind te beschermen tegen zijdelingse aanrijdingen. Bij de R44/40-norm was dat geen verplichting, maar werd het toch al voorzien bij enkele autostoelen.

De i-Size autostoelen bij Dreambaby

In ons assortiment zijn er verschillende autostoelen terug te vinden die voldoen aan de i-Size-norm, maar deze zijn nog niet beschikbaar op de webshop. Dergelijke autostoelen vereisen bijkomende uitleg die wij u graag geven in één van onze winkels. Je kan deze autostoelen ook op je geboortelijst zetten, hiervoor contacteer je best onze advieslijn of richt je je tot een van de medewerkers in jouw Dreambaby winkel.