Vrije tijd en OnderwegIn de auto

i-Size-veiligheidsnorm voor autostoelen

Tijdens je zoektocht naar een autostoel voor je kindje zag je ongetwijfeld al verschillende keren “i-Size” of “Isofix” terugkeren. Zeggen deze woorden je niks? Geen paniek, na het lezen van deze tekst kennen ze geen enkel geheim meer voor jou!

Wat is i-Size?

I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). Het is een garantie voor extra beveiliging in de auto.

I-Size of Isofix?

‘I-Size’ is een veiligheidsnorm. Om aan die norm te beantwoorden, beschikken i-Size-autostoelen over extra veiligheidsmaatregelen. Zo vind je op vele i-Size-autostoelen speciale Isofix-haken om het stoeltje in de auto te bevestigen. Hierdoor is het risico kleiner dat je de autostoel verkeerd in de auto installeert en is het dus een stuk veiliger.

‘Isofix’ is gewoon een manier om het autostoeltje in de auto te bevestigen. Klik de 2 Isofix-haken van het autostoeltje in de ankerpunten van je auto die hier speciaal voor ontworpen zijn. Normaal zijn alle moderne auto’s uitgerust met Isofix-bevestigingspunten. Ben je niet zeker of dit bij jouw auto het geval is, dan kan je dit altijd even opzoeken in de handleiding van je wagen.

De eigenschappen van i-Size

Baby- of kinderautostoelen die beantwoorden aan de i-Size-norm hebben 4 belangrijke eigenschappen:

 1. Ze zijn geslaagd voor de crashtests en werden getest op zijdelingse aanrijdingen.
 2. Het stoeltje moet tegen de rijrichting in georiënteerd worden tot je baby 15 maanden oud is. Dat is de veiligste vervoerswijze voor je kleintje! Sommige stoeltjes bieden de mogelijkheid om je kindje zo te vervoeren tot hij 105 cm groot is.
 3. Ze beschikken over Isofix-haken die noodzakelijk te gebruiken zijn. Zo is het risico kleiner dat je de autostoel verkeerd in de auto bevestigt. Je auto moet dan wel uitgerust zijn met ankerpunten die hier speciaal voor voorzien zijn.
 4. De indeling van de autostoelen gebeurt op basis van de grootte van je kindje in de plaats van het gewicht.

Tip: als je niet weet hoe groot je kindje is, kijk dan even naar z’n kledingmaat.

Is i-Size verplicht?

Hoewel steeds meer autostoelen beantwoorden aan de i-Size-norm, is de norm nog niet verplicht. De voorgaande norm ‘R44 / 04’ en de overeenkomstige groepindeling is nog steeds relevant. Geen probleem dus als je autostoel niet i-Size is.

Wat is de i-Size-basis?

Sommige autostoelen beantwoorden enkel aan de i-Size-norm als ze met een basis gebruikt worden (inbegrepen of apart verkrijgbaar).

Welke i-Size-autostoel kies ik?

De i-Size-autostoelen verschillen van elkaar op volgende vlakken:

 • De aanwezigheid van een draaisysteem (180° of 360°). Een pivoterend stoeltje vergemakkelijkt het installeren van je kindje in de autostoel. Je rug zal je dankbaar zijn!
 • Het comfort (traagschuim, opvulling, kussens, …).
 • Eventuele extra veiligheidsmaatregelen (airbag, SPS-systeem, …).
 • Hoe gemakkelijk je het stoeltje verstelt in functie van de grootte van je kindje.
 • Het ventilatiesysteem en de vochtregeling.
 • De mogelijke combinaties met je kinderwagen (voor de draagbare autostoeltjes).
 • Hoe zwaar het stoeltje is en of het gemakkelijk op te bergen is in de kofferbak.
 • En… de prijs natuurlijk!

Aan jou om te bepalen wat het belangrijkst is, naargelang je noden en budget.

Bezoek jouw Dreambaby-winkel om alle autostoelen van dichtbij te bekijken of ontdek ons ruim assortiment autostoelen online.

Dreambaby wenst jullie een heel leuke én veilige autorit!

Assortiment autostoelen

Handig

Keuzehulp autostoelen

Klik hier

Onderweg met je baby: de belangrijkste accessoires voor je autostoel

Lees artikel