Vrije tijd en onderwegVakantie

Me-time op vakantie met kinderen? Zo maak je tijd voor jezelf

Met je baby op vakantie? Vakanties staan vaak helemaal in het teken van de kinderen. Er is dan ook zoveel om aan te denken, te organiseren en mee te nemen. En ook ter plaatse heeft je baby dezelfde aandacht nodig als thuis. Hoe zorg je dan voor een beetje me-time zodat ook jouw batterijen helemaal opgeladen zijn na je welverdiende vakantie?

 1. Plan me-time in

  Wil je op vakantie wat tijd voor jezelf nemen? Dan is het een goed idee om me-time in te plannen zoals je dat voor een andere activiteit zou doen. Boek een massage, verken de stad met een gids, huur een mountainbike en ga even fietsen… Of blokkeer gewoon een uurtje waarin je rustig een boek gaat lezen. Intussen kan je partner even op jullie baby letten. Ga je alleen met je kindje op reis? Dan is het handig als je hotel een vakantieoppas of kidsclub heeft waar je kindje even kan spelen. Bij organisaties zoals Intersoc en de Gezinsbond zijn er bijvoorbeeld altijd betrouwbare babysits aanwezig.

 2. Weg met schuldgevoelens

  Wil je écht tijd voor jezelf maken, probeer dan even alles los te laten. Denk niet aan wat je nog allemaal moet doen of wat er nog moet gebeuren die dag (verse luier, flesje geven, op tijd in bed voor een middagdutje…). Denk na over wat jíj graag wil doen. Dat kan een boek lezen zijn, een nieuwe podcast luisteren of een andere activiteit. Probeer eventuele schuldgevoelens aan de kant te zetten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als jij voldoende tijd inbouwt om jouw batterijen op te laden, kan je er nadien weer dubbel en dik tegenaan.

 3. Me-time met je kindje erbij

  Ook met je kindje erbij kan je tijd vrijmaken voor jezelf. Wij verzamelden 5 tips voor wat extra me-time tijdens een familievakantie.

  Partner

  Samen aan het zwembad

  Met de voeten in het zwembad, een fris drankje in de hand en een luchtig magazine erbij… Hoe doe je dat met een baby? Je neemt gewoon een eigen zwembadje mee! In een klein babyzwembad kan je baby in alle veiligheid spetteren zonder dat je per se mee in het water moet. De temperatuur van het water in een klein zwembadje is warm genoeg om een tijdje in te spelen. En omdat je elke dag het water vlot kan verversen, hoef je er ook geen chemische producten in te doen om het water proper te houden. Blijf wel steeds in de buurt: ook in een babyzwembad heeft je kindje supervisie nodig.

  Op reis met oma en opa

  Kan je het goed vinden met je (schoon)ouders en zie je een vakantie samen wel zitten? Dan zijn zij vaak dé sleutel tot een beetje me-time en wellicht wat extra we-time met je partner. Boodschappen doen, koken, spelen met je kindje… Jullie verdelen de taken mooi onder elkaar, waardoor iedereen wat ademruimte krijgt en dubbel en dik geniet van een familievakantie.

  Samen wandelen

  Ga je thuis graag samen wandelen? Blijf dat dan zeker doen op vakantie. Heb je graag de handen vrij tijdens het stappen, dan is je baby dragen een goed idee. Kies voor een model dat jij en je partner allebei kunnen dragen, zodat je de drager makkelijk kan doorgeven tijdens een lange wandeling. Is dragen minder je ding? Dan kan je baby nog steeds mee in de kinderwagen (of buggy vanaf 10 à 12 maanden).

  Partner

  Dutjes op het strand

  Terug naar jullie vakantiehuisje of hotelkamer voor het middagdutje? Dat hoeft niet altijd. Je kan ook een uv-werende tent meenemen naar het strand waarin je baby veilig kan spelen en slapen. Met het geruis van de golven, de frisse zeelucht en het warme zonnetje valt je baby zo in slaap. Meedutten op een strandlaken naast de uv-tent keuren we helemaal goed. ;-)

  Even op de tablet is oké

  Heb je al een peutertje in huis? Voel je dan niet schuldig om na een dag in de buitenlucht of in het water even de tablet uit te halen voor je kindje. Je partner zet zich er gezellig bij en jij kan je rustig opfrissen of een boek lezen op het terras. En dat is helemaal oké!

Gerelateerde blogberichten

10 x zomer must-haves voor je baby

Lees artikel

Welke buggy koop ik het best? Een handige checklist

Lees artikel

Vakantie: met je baby in de auto

Lees artikel